Imatge de la presentació del curs 2020-2021 de les Biblioteques Municipals de Reus

«Llegeix, gaudeix!!»: Les Biblioteques Municipals de Reus presenten les activitats per al curs 2020-2021

Hi ha un total de 17 clubs de lectura, presencials i virtuals, per a totes les edats i gustos

Les Biblioteques Municipals de Reus han presentat aquest dijous, 1 d'octubre, la seva programació de cara al curs 2020-2021. La principal novetat d'enguany és el club per a joves, que porta per nom 'Paraules violetes', conduït per Laia Pérez. L'altra novetat destacada és la creació de nous club amb format 100% digital.

Per programar les activitats d'aquest curs, s'ha fet un repàs de la programació de l'any anterior —de la qual van gaudir un miler de persones— i de quines van ser aquelles accions que van tenir una millor acollida. Ara bé, la pandèmia provocada per la Covid-19 ha obligat a redissenyar algunes de les activitats, en alguns casos buscant elements de suport digital que permetin continuar fent les trobades. 

El regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha explicat que «en un entorn d’incertesa i inestabilitat, la lectura aflora com una activitat a cavall entre l’experiència personal i interioritzada que ens evadeix de les inquietuds, i la socialització com a base del nostre benestar emocional. «Llegeix, gaudeix!!» és una recomanació per ser feliç que emana de les Biblioteques Municipals de Reus i ha inspirat tota la programació estable del nou curs 2020-2021».

Una oferta amb 17 clubs de lectura per a tots els gustos i edats

Els clubs de lectura són el pal de paller de la programació estable de les biblioteques, i actualment hi ha una oferta de 17 clubs per a 3 tipus de lectors: per a lectors que comencen, per a aquells que volen aprofundir i, finalment, per als que volen experimentar. Cada club compta amb la seva moderadora, normalment personal de la biblioteca o col·laboradors especialitzat sen diferents gèneres, com la Montse Ferrés pel club de poesia, la Carme coca pel de teatre o l'Enric Aguadé pel club B, tots ells coordinats pels bibliotecaris Marta Mallafré i Santi Jiménez, que s'ocupa de llibre infantil.

De cara a aquest curs hi ha un parell de propostes innovadores fetes per i per a joves: «Paraules violetes» i «Viu un llibre», del Servei de Biblioteques de la Generalitat. Per altra banda, la nova programació també intenta oferir activitats per alguns dels serveis que la pandèmia priva d’utilitzar com és l’espai dels bebès (el Formiguer o el Niu de lletres) i el de la premsa, que caldrà reprendre més endavant. Així, un dissabte al més les famílies amb nens de fins a 3 anys tindran l'activitat Club Formiguer/Niu.

Fins ara, en els clubs de lectura es feia una trobada física al mes per conversar sobre un llibre que els participants s'han llegit durant el mes anterior, i poder aportar la seva experiència personal. De moment, les activitats s'han hagut d'adaptar a la situació actual i s'han buscat mesures per fer-les compatibles amb les indicacions sanitàries, com ara fer-les en espais exteriors o a través de plataformes digitals.

Així i tot, les Biblioteques Municipals de Reus han engegat dues noves propostes 100% digitals per animar nous públics a participar sobre obres clàssiques universals i de viatges, conduïdes per la bibliotecària Victòria Rodrigo. Les inscripcions per a qualsevol dels clubs de lectura es pot fer a través del web de les Biblioteques.