Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cerimònia a l'església Prioral de Sant Pere de Reus en memòria dels difunts de la covid-19

Impulsen una campanya per canviar l'orgue de la Prioral de Sant Pere de Reus

Es vol recuperar l'esperit de l'històric orgue barroc que hi havia al temple | El grup impulsor calcula que cal un pressupost superior als 900.000 euros

La cerimònia a l'església Prioral de Sant Pere de Reus en memòria dels difunts de la covid-19
Engeguen una campanya per canviar i millorar l'orgue de la Prioral de Reus | Àngel Ullate

L'orgue de la Prioral de Reus s'ha de canviar i, per fer-ho, es vol recuperar l'esperit de l'històric instrument barroc que va desaparèixer durant la Guerra Civil. Un grup de persones impulsa una campanya que vol recollir els prop de 970.000 euros que calen per fer realitat la proposta.

Sota el lema «un nou orgue a la Prioral per a la ciutat de Reus: un projecte de tothom!», aquest diumenge vinent tindrà lloc, al temple reusenc, un concert d'orgue per donar a conèixer la campanya. Segons informa el grup impulsor, la proposta que s'ha decidit tirar endavant és la de construir un nou instrument seguint la tradició catalana i inspirat en l'orgue barroc que havia sonat al temple.

Fins a arribar en aquest punt, s'han avaluat diferents propostes, i la que s'ha decidit impulsar és la que ha presentat el taller d'orgueneria Frédéric Desmottes SL que, segons explica el grup impulsor, «planteja la instal·lació d'un orgue nou al mateix indret on hi havia l'històric i seguint la tradició de l'orgueneria catalana i, alhora, un criteri modernitzador».

A la pràctica, detallen, comptarà amb elements com una cadireta d'esquena segons el model de l'orgue de Montblanc, principal de 16' del teclat del pedal emulant els de les catedrals de Tarragona i València i la inspiració en l'antic orgue de Valls. En definitiva, un instrument amb 3.020 tubs distribuïts en 46 registres i repartits en tres teclats manuals i un de pedal.

Fan una crida a la ciutadania

La filosofia amb la qual es posa en marxa el projecte és la d'una iniciativa ciutadana. Segons destaquen els impulsors, «la Prioral ha esdevingut, més enllà del seu ús com a indret litúrgic, un espai d'activitats culturals, especialment orientades a la música». En són exemples els concerts de corals, els instrumentals i els específicament organístics.

És per això que fan una crida a la ciutadania perquè hi participi. Volen assolir diversos objectius, entre els quals els de «crear un gran instrument per a fer concerts d'un ampli repertori musical; tenir un orgue apte per a fer activitats pedagògiques i culturals i dotar el temple amb un instrument de servei del culte».

El pressupost inicialment previst, detallen, és d'uns 800.000 euros més IVA, és a dir, al voltant dels 968.000 euros. Un repte que afronten a partir «del convenciment que la societat reusenca serà ben capaç de fer realitat un repte imprescindible, engrescador, ambiciós, viable i que reconcilia el passat, el present i el futur de la ciutat de Reus, capital cultural del Camp».

Consideren que a Reus hi ha els elements necessaris per fer-ho viable; «el viu teixit productiu que hi treballa, les institucions que la representen i la sensibilitat dels ciutadans i de les entitats que hi conviuen». La presentació de la campanya tindrà lloc aquest diumenge, 20 de setembre, a les vuit del vespre amb un concert de música antiga en memòria de Jaume Gil Badell a càrrec de Josep Maria Mas Bonet.

La substitució de l'orgue actual, necessària

El projecte vol recuperar l'essència de l'orgue barroc que va ocupar el lateral de la Prioral des del 1706 fins a la Guerra Civil. Per substituir-lo se'n va construir un l'any 1960 a Collbató, on un taller va aprofitar un instrument de saló privat del Maresme per fer-lo, segons explica el grup impulsor de la iniciativa.

Actualment, «la baixa qualitat dels materials emprats i el deteriorament irreversible que pateix en fan necessària la substitució», exposen. Un deteriorament que consisteix a tenir manxes foradades per on s'escapa l'aire, membranes del sistema pneumàtic en mal estat i, per tant, notes que no sonen, i la fusta corcada.

A més, en alguns registres hi ha escapaments d'aire i quan es fa sonar el ple, el so és defectuós perquè hi ha tubs que no haurien de sonar. Per últim, i com un altre dels canvis que volen introduir amb el nou instrument, «la situació de l'orgue, sense moble, sota mateix de la rosassa, al cor del temple, no és adequada ni genuïna de l'escola catalana».