El Mercat de Nadal de Reus del 2020, amb l'arbre al mig, projecció de llums i les parades formant un cercle al voltant de la coca central de la plaça

Un túnel de llum de 34 metres i un carrusel de dos pisos il·luminaran el Nadal de Reus

La campanya de Nadal començarà el 25 de novembre amb l'encesa de l'arbre, de 15 metres d'alçada

Un espectacle inaugural, un carrusel de grans dimensions, o un túnel i un laberint de llum són algunes de les novetats de la campanya de Nadal de Reus. Porta per lema Reus, un Nadal per gaudir i compta amb un pressupost de 673.100 euros. Començarà divendres de la setmana vinent, 25 de novembre, i s'acabarà el dijous 8 de gener.

L'alcalde, Carles Pellicer, ha afirmat que la campanya «pretén contribuir i consolidar el posicionament de Reus com a centre comercial i ciutat de referència». El tret de sortida el donarà un espectacle inaugural previst per dos quarts de set de la tarda del dia 25. Serà a la plaça del Mercadal i comptarà amb música i dansa vertical.

Nadal porta a Reus un carrusel i un túnel de llum

El colofó de l'espectacle serà l'encesa de l'arbre de Nadal, que farà quinze metres d'alçada. Serà a les set de la tarda i comptarà amb 2.025 watts de potència i 46.900 punts de llum led. A les vuit del vespre del mateix divendres es posarà en marxa un túnel de llum instal·lat a la plaça de la Llibertat.

Tindrà 34 metres de llargada i oferirà un espectacle de llum i música de deu minuts. Es repetirà cada tarda quatre vegades, a les sis, a les set, a les vuit i a les nou. Una altra de les novetats arriba sota el títol de Conte de Nadal.

S'ha adaptat a l'imaginari reusenc, i el protagonista serà un Antoni Gaudí infant, acompanyat del Geni de Nadal i els Follets. Fins que s'acabin les existències, es repartirà els dissabtes 3, 10, 17 i 24 de desembre a la Casa dels Follets, a la plaça de la Llibertat. Entre el capítol de reclams per al públic familiar d'aquesta campanya hi haurà un carrusel.

S'ubicarà a la plaça del Prim, tindrà dos pisos, farà deu metres de diàmetre i rodarà durant tota la campanya de Nadal. Pel que fa als espectacles fixos, s'ubicarà un laberint de llum a la plaça del Doctor Sabater, on hi ha la figura del Gegant Indi al costat de l'antic Hospital. Quedarà il·luminat nit i dia «amb un joc de llums de colors que podrà ser recorregut pels visitants».

Tornen les Campanades al Mercadal i els espectacles itinerants

La campanya de Nadal comptarà, novament, amb espectacles itinerants. Sortiran a dos quarts de set de la tarda de la seu de Promoció de Ciutat, al carrer de Sant Joan. Dissabte 3 de desembre serà «una cursa de cotxes esbojarrats on pot passar de tot» de la mà de Rum Rum... Trasto Kars.

Dimarts 6 de desembre, Fades de Llum recorrerà els carrers del centre amb il·luminació i música. Dijous 8 de desembre ho farà Universe, «l'al·legoria als diferents elements que componen la nostra galàxia». Dissabte dia 10 serà el torn de Photografiers, els divendres 16 i 23 ho serà dels Follets i el dissabte dia 17, Petit Lilo.

La recta final l'encetaran els Flamingos de colors que tornaran a Reus el dimarts 27 de desembre. El dijous 29 de desembre posarà punt final a aquesta programació l'actuació d'Aliens. El 31 de desembre, la plaça del Mercadal tornarà a ser escenari d'una festa de Cap d'Any.

Començarà a dos quarts de dotze de la nit, per seguir les campanades i acabar a la una de la nit, tot plegat a càrrec de Dj Florida i Hermoso. Entre les tradicions que es mantenen hi ha els Retaules Vivents al voltant de la Prioral de Sant Pere. Es representaran a les vuit del vespre dels dies 22, 23, 25 i 26 de desembre.

Representants del govern i el comerç de Reus amb dos Follets de Nadal de la campanya d'enguany
Dos Follets amenitzaran la campanya de Nadal de Reus aquest 2022 | Jordi Olària Gras

Els llums de Nadal s'apagaran una hora abans per estalviar

Aquestes setmanes, una de les qüestions que més se subratlla a l'hora de parlar de l'enllumenat nadalenc és el consum energètic. Especialment després que diversos Ajuntaments, entre ells el de Reus, hagin escurçat les hores durant les quals s'encenen els llums dels equipaments públics a la nit. El consistori ha destinat 573.100 euros al lloguer i instal·lació de llums de Nadal.

Per una banda hi ha una partida de 423.100 euros per il·luminar les places del Mercadal, del Prim i de la Llibertat. També inclou els llums dels arbres del tomb de ravals, dels barris de Reus i de les entrades de la ciutat. Una segona partida de 150.000 euros servirà per il·luminar els carrers.

En aquest cas es fa a través d'un ajut al sector comercial que cobreix el 70% del cost de la il·luminació dels carrers que ho volen. Malgrat aquesta despesa, la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, subratlla que s'han pres mesures d'estalvi energètic. Aquesta campanya de Nadal, la il·luminació s'apagarà a les onze de la nit en lloc de fer-ho a les dotze.

L'excepció seran «els dies festius més assenyalats». La reducció d'una hora de consum ha de suposar un estalvi del 16% segons els càlculs de l'Ajuntament. Pel que fa a la pista de gel, l'empresa N-Ice Skating reduirà el 50% de la il·luminació nocturna.

A més, segons ha anunciat Caelles, compensarà el CO2 produït pel consum energètic de la pista. Ho farà a través d'un projecte de Clean CO2, una empresa dedicada a compensar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. És a dir, N-Ice Skating invertirà a Clean CO2 el que costin les emissions generades per mantenir la pista de gel.

Clean CO2 traslladarà aquesta inversió a algun projecte mediambiental d'energia verda, per exemple. Alhora, expedirà un certificat a N-Ice Skating constatant que, a escala global, el diòxid de carboni que s'haurà emès, haurà quedat compensat.

Mercats de Nadal i pista de gel tornen a Reus

La pista de gel és un dels elements que es manté a la campanya de Nadal de Reus. Serà a la plaça de la Llibertat, del 25 de novembre al 6 de gener. Obrirà de deu del matí a dues del migdia i de quatre de la tarda a nou del vespre.

A la mateixa plaça i durant les mateixes dates hi haurà la zona lúdica i d'atraccions infantils. Obrirà d'onze del matí a dos quarts de tres del migdia i de quatre de la tarda a nou del vespre. També del 25 de novembre al 6 de gener hi haurà el Mercat de Nadal i el d'artesania.

El primer s'ubicarà a la plaça del Mercadal, al voltant de l'arbre, i obrirà de l'1 de desembre al 22 de nou del matí a nou del vespre. El Mercat d'artesania s'instal·larà a la plaça d'Evarist Fàbregas, al Pallol. Ho farà l'1 de desembre i s'hi estarà fins al 5 de gener, obrint també de nou del matí a nou del vespre.