Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del regidor de Medi Ambient de Reus, Daniel Rubio, durant la presentació de la campanya per fomentar l'autoconsum energètic

L'Ajuntament de Reus anuncia una bonificació del 50% de l'IBI dels immobles que instal·lin plaques solars

El consistori ha engegat una campanya informativa per fomentar la producció d'electricitat per a l'autoconsum

L'Ajuntament de Reus acaba d'engegar una campanya informativa per fomentar la producció d'electricitat  per al consum propi a nivell domèstic i empresarial, instal·lant sistemes d'energia solar fotovoltaica de petita potència i mitjançant la utilització de fonts renovables locals. Des del consistori han anunciat que aquells ciutadans, empreses i particulars que apostin per aquestes instal·lacions podran gaudir d'una bonificació del 50% en l'IBI. Aquesta ajuda va entrar en vigor aquest exercici i ja s'hi han acollit, de moment, 8 instal·lacions. 

La campanya informativa, impulsada per la regidoria de Medi Ambient i que està present tant als carrers de la ciutat, com als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, incideix en els avantatges de l'autoconsum energètic. «Aquesta modalitat facilita que la ciutadania i les empreses puguin generar i gestionar la seva pròpia electricitat renovable, situant-los en el centre del nou model energètic i avançant, d’aquesta manera cap a un sistema de generació elèctrica més net, més distribuït i amb una major participació ciutadana», explica el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. «L'autoconsum energètic genera beneficis econòmics i ambientals en la lluita contra el canvi climàtic a través de la producció d'energies netes i km 0, alhora que suposa un estalvi energètic i econòmic per al consumidor», afegeix el regidor. 

En aquesta línia, l'Ajuntament de Reus també aposta per l’autoconsum a les instal·lacions municipals i ratifica la seva aposta per l’energia verda amb nous projectes per ampliar les instal·lacions fotovoltaiques municipals com són la nova instal·lació solar fotovoltaica que, aprofitant la superfície de l’IMFE Mas Carandell, també podrà funcionar com una comunitat energètica per l’autoconsum de les instal·lacions municipals properes i el veïnat del Barri Gaudí; l’ampliació de les instal·lacions fotovoltaiques a cinc escoles més de la ciutat (Isabel Besora, Pi del Burgar, Vitxeta, Rubió i Ors i Alberich i Casas) i, a llarg termini, el desenvolupament d’una empresa elèctrica municipal, Reus Energia, per tal d’avançar cap a una ciutat més sostenible i eficient.

Primer pas: Saber quanta energia consumeix la llar o l'empresa

Des del consistori s'ha habilitat una pàgina web on totes aquelles persones i empreses interessades poden consultar tots els detalls sobre com fer el pas a l'hora de contractar una instal·lació fotovoltaica. El més important a tenir en compte és quin consum d'energia elèctrica té aquella llar o empresa i la seva distribució horària, ja que depèn de les hores en què es genera més consum energètic. Amb aquestes dades es podrà dimensionar correctament la instal·lació. 

Els equips bàsics que formen la instal·lació són principalment les plaques solars, l’estructura de suport de plaques, les proteccions de corrent i l’inversor. L'inversor és l'equip més important i que limita la quantitat d'energia que podem produir, per tant cal dimensionar-lo molt correctament. També cal pensar si es volen instal·lar bateries en un futur, ja que no tots poden gestionar la càrrega d'una bateria. Un cop realitzada la instal·lació, s'ha de legalitzar mitjançant un butlletí de l'instal·lador i donar-la d'alta a la Generalitat.

Bonificació del 50% de l'IBI durant 2 anys

Pel que fa a la bonificació de l'IBI, s'aplicarà als béns immobles que realitzin instal·lacions d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica d'una potència igual o superior del 30% de la potència elèctrica contractada per l'immoble. La bonificació s’aplicarà durant  2 anys consecutius, a comptar des del primer exercici posterior a la presentació de la sol·licitud.

En el cas que la instal·lació d’autoconsum alimenti diversos béns immobles, es tindrà en compte la suma de les potències contractades per cadascun dels béns immobles.

En el cas concret d’habitatges plurifamiliars que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 5% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats.

El benefici fiscal no serà d’aplicació als béns immobles que hagin de complir obligatòriament amb els requisits dels edificis amb consum gairebé zero, o que estiguin obligats per qualsevol normativa vigent a la realització d’una instal·lació amb energia solar fotovoltaica.

La concessió de la bonificació es farà previ informe favorable dels serveis tècnics de medi ambient municipals. Per tenir dret a aquesta bonificació, caldrà que els interessats presentin la sol·licitud de bonificació dins del termini de 6 mesos des de l'execució de la instal·lació. La sol·licitud haurà d’acompanyar-se dels documents que acreditin que la instal·lació està executada i legalitzada davant de la Generalitat de Catalunya.