Montserrat Caelles Discover

Reus centra la campanya d'estiu als veïns de la ciutat i a la Costa Daurada

Es vol captar visitant estranger entre es que passen les vacances a la Costa Daurada

Reus posa en marxa una atípica temporada turística d'estiu. Amb la vista posada al visitant local i de proximitat, s'intentarà captar també aquells estrangers que hagin viatjat a la Costa Daurada a passar les vacances. Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, admet que serà una campanya complicada i confia a poder recuperar oxigen de cara a la tardor.

«No és cap novetat que la temporada turística s'ha vist afectada per les circumstàncies especials que tots estem vivint com a conseqüència de la pandèmia, aquesta afectació és generalitzada a totes les destinacions turístiques del món», ha sentenciat Caelles.

Ha posat l'accent en el Pla de Reactivació, consensuat amb els sectors econòmics locals, turisme inclòs. Un sector que viurà de manera diferent l'impacte d'aquesta crisi. Si bé la restauració o el comerç poden veure com la ciutadania local supleix la manca de visitants estrangers, els hotels no viuran aquesta dinàmica.

Les esperances se situen en el visitant local i el de la Costa Daurada

Una situació que, tal com l'exposa Caelles, fa que es vulgui mantenir el treball de marca de ciutat. Assumint les limitacions actuals, és el principal recurs que es posarà sobre la taula de cara a l'octubre i el novembre. Fins llavors, en força mesura, Reus anirà a remolc de la Costa Daurada.

Caelles explica que «les dades d'ocupació a la costa estan afectant, directament, el nombre de turistes que arriben a la ciutat». És per això, afegeix, que des de l'Agència Reus Promoció s'està adaptant la campanya promocional de la ciutat al públic objectiu, tant pel que fa al contingut com pel que fa als canals.

En el primer cas, per exemple, la regidora exposa que, al vídeo promocional de la campanya d'estiu, s'han evitat les imatges d'aglomeracions als carrers amb gent comprant. «Hem de donar la sensació de ciutat tranquil·la i segura, sense aglomeracions», aclareix.

Un recurs que, segons explica Caelles, «està posat a les estratègies de futur perquè esperem que més aviat que tard puguem tornar a fer servir aquests recursos i a viure els carrers amb aquest dinamisme». A curt termini, «reforçarem la campanya VisitReus! amb un nou espot turístic que posa en valor els principals recursos amb capacitat d'atracció turística de la ciutat».

Des de Reus Promoció, explica Caelles, es treballa amb la visió que «enguany tenim un nou turista, el ciutadà de la ciutat de Reus». Aclareix que «la mobilitat s'ha vist bastant restringida per diferents motius, bàsicament per un tema de seguretat i de poca confiança», una dinàmica que «preveiem que suposarà un impacte durant el mes d'agost en els ciutadans de la nostra ciutat, que no faran tants desplaçaments com en altres circumstàncies».

La reducció de visitants i el futur immediat

«Les previsions turístiques a nivell global no afavoreixen la campanya turística a cap ciutat», afegeix la regidora de Promoció de Ciutat. «Les dades de visitants als equipaments gestionats directament per Reus Promoció, Gaudí Centre i Estació Enològica, confirmen aquesta tendència a la baixa, igual que les activitats guiades i dinamitzades», aclareix.

Unes dades que, en relació amb la campanya d'estiu de l'any passat, «ni les hem comparat ni les compararem perquè per comparar dues situacions, han de ser relativament semblants, i la d'ara no tenim amb què comparar-la», ha declarat Caelles. Ha facilitat, això sí, algunes d'aquestes xifres.

Entre el 9 de juny i el 26 de juliol s'han rebut 1.723 consultes a l'Oficina de Turisme, la majoria de les quals de visitants catalans i amb un important percentatge, també, de francesos. El mateix ha passat al Gaudí Centre, que l'han visitat 1.129 persones, un 54% de les quals catalanes, un 13,5% de la resta de l'Estat i un 32% estrangeres, majoritàriament franceses.

Alguns dels equipaments o dels atractius turístics públics de la ciutat segueixen tancats, i els que han obert s'han hagut d'adaptar a les mesures actuals. Un exemple és l'Estació Enològica, que ha rebut 118 visitants majoritàriament catalans, o la Ruta del Modernisme, en la qual han participat 66 persones.

Mentre els esforços se centren encara en la campanya d'estiu, que s'allargarà fins a finals de setembre com és habitual, l'Agència Reus Promoció també ha començat a treballar la campanya de tardor. Caelles afirma que s'ha previst «dins de l'estratègia de reactivació econòmica per al posicionament de la marca ciutat». «És a la tardor quan, si la situació no es complica, podrem presentar-nos en aquest mercat turístic amb un perfil propi de ciutat», confia.