Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una tarima instal·lada a la plaça del Mercadal amb persones amb cadira de rodes

Les restriccions per la pandèmia permeten ampliar les mesures de la Festa Major inclusiva de Reus

La carpa instal·lada al Parc de la Festa permetrà reservar entrades per a particulars i entitats de persones amb discapacitat | S'amplia l'oferta d'actes amb interpretació amb llengua de signes

El Parc de la Festa de Reus ja acull la carpa on han d'actuar els seguicis festius de la ciutat i dos dels grups musicals. Anomenada el carrer de la Festa, permetrà acollir un miler de persones amb les restriccions actuals. Si s'eliminés la limitació d'haver de deixar la meitat de places buides, podria rebre'n 2.500.

Aquest element ha traslladat l'actuació dels Elements Festius, desvinculant-los dels actes més tradicionals i lligats a la figura de Sant Pere. Per altra banda, però, ha permès ampliar i millorar el programa de Festa Major inclusiva que es va posar en marxa l'any 2018.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, sentencia que «aquest any pren més necessitat que mai». Aquest dimecres s'han presentat les novetats en aquest àmbit, posant l'accent en el que les restriccions han facilitat en aquest cas.

L'objectiu del programa segueix sent superar les barreres «per una banda les físiques, per una altra banda les comunicatives, i també les socials». El tècnic responsable del programa, Robert Castells, posa en context el projecte. «Els anys 2018 i 2019 es desenvolupava en un context molt concret d'una Festa Major amb uns actes molt marcats i una dinàmica i una cerimonialitat molt concreta», recorda.

Les restriccions permeten ampliar les mesures d'adaptació

La filosofia de treball era «que no s'havien de modificar pel fet de voler incloure tothom a la festa». En canvi, «havíem de buscar formes intermèdies per aconseguir que tothom hi participés». A la plaça del Mercadal, per exemple, s'instal·lava una tarima reservada per a persones amb cadira de rodes.

Enguany, però, «ens hem trobat que calia refer totalment la manera com intentàvem obrir i fer accessible la Festa Major». «Ens torbem amb una Festa Major on tothom ha d'estar assegut; és a dir, hi ha tota una part d'equitat que ja la tenim», remarca. «La gent entra amb reserva, per tant hi ha una altra part que l'eliminem», com és la dificultat de gestionar aglomeracions.

Daniel Recasens, Robert Castells i Montserrat Vilella a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El programa 'Una Festa Major per a tothom' s'ha adaptat a les restriccions per la pandèmia amb noves línies d'actuació | Jordi Olària Gras

«Com que podíem, hem decidit emprendre mesures que permetien potenciar la participació en gran grup en alguns actes». Així doncs, les actuacions del Seguici Festiu tindran unes entrades reservades perquè les entitats de persones amb discapacitat les puguin reservar en grup.

Podran reservar grups de fins a 20 entrades per als actes del carrer de la Festa. A diferència d'altres anys, a més de l'aforament controlat, també s'ha pogut millorar la logística. «El fet que hi hagi més espai, que hi hagi lloc per aparcar i que hi hagi aquests grups d'entrades permet participar com a entitat, que és més complicat altres anys».

La interpretació amb llengua de signes es consolida

Per garantir l'equitat, les persones que tinguin alguna discapacitat i agafin entrades per la via ordinària, tenen un correu a disposició. A través de festaperatothom@reus.cat, podran avisar i demanar que se'ls reservi un lloc concret que s'adeqüi a les seves necessitats.

Una altra línia que s'ha pogut ampliar és la dels actes amb interpretació amb llengua de signes. Un exemple és el Ball de Dames i Vells, que en condicions ordinàries actua tombant diferents places del nucli antic. «Com que ara és a la Palma, on tothom estarà assegut, es pot garantir que hi hagi dies concrets amb interpretació amb llengua de signes».

El canvi principal no és tant incorporar la interpretació en si, sinó que les condicions faciliten que les persones que ho necessitin, la puguin seguir sense problemes. La interpretació amb llengua de signes també hi serà durant el pregó, que es podrà seguir pels canals de l'Ajuntament i per Canal Reus TV.

L'actuació del Canó de Festes, el Ball de Pastorets i el de Gitanes a la Palma és un altre dels actes que comptarà amb aquesta possibilitat. A grans trets, «les adaptacions, igual que la Festa, s'adapten a cada moment per garantir la participació al màxim».

Una carpa de grans dimensions a mig muntar al Parc de la Festa de Reus
El carrer de la Festa acollirà les actuacions dels Seguicis Festius, dels Pets i de Gertrudis | Laia Solanellas

L'objectiu de futur: canviar la filosofia general

Castells exposa que «la feina feta fins ara el 2018 i el 2019 ens han servit també per poder adaptar millor la festa d'ara, amb uns condicionants que ens ho han modificat». És per això que, afirma, «segur que la Festa del 2022, sigui com sigui, beurà i s'aprofitarà d'adaptacions que s'hagin fet ara».

«Ens ha permès que sigui un any de consolidació de mesures que ja s'havien pres», destaca. Un exemple és la tarima que l'Ajuntament ha adquirit i que s'ajusta a necessitats de mobilitat específiques com la inclinació de la rampa o l'existència de baranes. No és l'únic exemple de feina d'aquest àmbit que es fa pensant en un ús transversal.

Per una banda a la Festa Major i l'activitat cultural. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha volgut fer una crida a totes les persones usuàries dels diferents models d'adaptació de la festa. La voluntat és «que tinguin clar que la Festa també està pensada per a elles».

«És una crida a participar en la Festa Major a tots aquells que potser no hi tindrien aquella tendència natural perquè aquella barrera els suposa haver-se'n despenjat». Montserrat Vilella afegeix que, a més, també es busca «un canvi de cultura a la institució». Això implica que, sigui l'àrea municipal que sigui, es vol «que quan organitzem un acte, tinguem aquesta mirada».