Un carrer d’El Pinar de Reus, quatre dies tallat per uns pins caiguts al mig de la calçada

El propietari i l'Ajuntament no acorden qui s'ha de fer càrrec dels arbres caiguts

Els veïns de la urbanització d'El Pinar de Reus fa quatre dies que tenen un carrer tallat per culpa d'uns pins caiguts al mig de la calçada. Les pluges i el vent dels darrers dies han fet caure aquests arbres d'una de les cases de la urbanització, provocant, fins i tot, destrosses a la seva propietat, ubicada a l'avinguda Vall d'Aran.

El cas és que els pins segueixen al mig del carrer perquè el propietari de l'habitatge i l'Ajuntament de Reus no han acordat qui s'ha de fer càrrec de la retirada dels pins i del succés, si el consistori, o el veí, ja que els pins caiguts eren a la seva propietat. Mentrestant, l'avinguda Vall d'Aran es tracta d'una de les principals vies de circulació d'aquesta urbanització, i el fet que estigui tallada provoca malestar entre els veïns, ja que dificulta l'accés a casa seva.

El temporal va fer caure els pins d'una propietat de la urbanització El Pinar de Reus.
El temporal va fer caure els pins d'una propietat de la urbanització El Pinar de Reus. | TarragonaDigital.com

 

Els pins al mig de la calçada obliguen a tallar el carrer des de fa quatre dies.
Els pins al mig de la calçada obliguen a tallar el carrer des de fa quatre dies. | TarragonaDigital.com

 

Les pluges d'aquesta tardor empitjoren els efectes del vent

Està clar que la zona del Camp de Tarragona està molt acostumada a les fortes ventades al llarg de l'any i les conseqüències del vent no acostumen a ser gaire importants, ja que tant les persones com el medi natural hi estem habituats. Però per què aquesta vegada les ràfegues han tombat tants arbres? La raó la trobem en les condicions meteorològiques pràcticament extremes que hem tingut aquesta tardor pel que fa a la pluja.

Tarragona acostuma a tenir un clima força sec i, de fet, aquests últims anys s'ha vist empitjorat amb una greu sequera. No obstant això, aquesta tardor molts fronts han colpejat tot Catalunya, incloses les comarques tarragonines, i el terreny ha estat constantment regat amb precipitacions que en només un més han deixat entre 100 i 200 l/m² a molts punts, inclús al voltant de 300 en algunes àrees.

Aquesta aigua que feia tant que no queia de forma tan contundent i continuada ha mullat molt la terra, que està enfangada i ja no drena més. De fet, en alguns camps de cultiu de tot Catalunya hi ha seriosos problemes per poder treballar degut a l'estat tan moll de la terra. Llavors, si el terreny està enfangat i tou, moltes espècies d'arbres que tenen les arrels arran de superfície i no estan ben fixats, especialment els pins, queden molt vulnerables i inestables.

Per tant, només falta que bufi el vent per empènyer definitivament els arbres i fer-los caure amb molta facilitat. I això és el que està passant al Camp de Tarragona enguany. Cal recordar que, després dels forts temporals de tot l'octubre, el dia 29 del mateix mes hi va haver ventades a tot Tarragona que en alguns casos van superar els 100 km/h, deixant trinxats boscos, parcs i urbanitzacions de la zona. A part d'aquell dia, hi ha hagut altres episodis de vent menys intens.