Porta d'entrada de l'Hospital Sant Joan de Reus

Detecten a Reus el primer pacient amb febre del Nil i estudien un «probable» segon cas

Es tracta d'una parella de 90 i 85 anys ingressada a l'Hospital Sant Joan que «evoluciona favorablement»

Reus ha activat, aquest divendres, el Pla de Vigilància, Tractament i Prevenció en matèria de Salut Pública. El motiu ha sigut la confirmació d'un cas de febre del Nil Occidental a l'Hospital Sant Joan, on també s'estudia una segona pacient que podria patir la malaltia. Aquesta infecció prové d'un virus, però en humans, 8 de cada 10 persones la passen sense símptomes segons el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties.

Algunes dades apunten que els casos en els quals es desenvolupen símptomes greus suposen menys d'un 1%. És d'origen animal, transmesa a través de mosquits a partir d'algunes espècies d'ocells i d'equins. Fins ara, i no és una malaltia nova, no es té constància que hi hagi cap mecanisme de transmissió entre humans.

No es tracta d'una pandèmia, i des de l'administració local s'ha volgut transmetre un missatge de calma. Els dos darrers anys, amb la covid, han provocat que s'extremin protocols sanitaris que, abans, podien passar més desapercebuts. En el cas de Reus, l'activació del Pla de Vigilància, Tractament i Prevenció en matèria de Salut Pública implica una sèrie de mesures.

Una parella, ingressada a Reus per febre del Nil

Aquest divendres, el govern de Reus ha convocat una roda de premsa d'urgència per informar públicament de la situació. S'ha explicat que actualment hi ha una parella afectada, un home de 90 anys i una dona de 85. La parella va ingressar a l'Hospital Sant Joan a finals d'agost.

L'home és el primer cas d'infecció autòctona registrat mai a Catalunya. És a dir, fins ara s'havien detectat casos de pacients que havien contret la malaltia fora del país. Aquest és el primer cas en el qual la picada que ha provocat la infecció, ha tingut lloc in situ.

El segon cas, el de la dona, a hores d'ara es cataloga com a «probable» per la simptomatologia i la proximitat amb la seva parella. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha volgut fer una crida a la tranquil·litat, explicant que «no hi ha motiu d'alarma, però sí motius per estar alerta». El cas ha estat localitzat a la zona nord de la ciutat, i la parella evoluciona favorablement del quadre neurològic amb el qual van ser ingressats a l'Hospital Sant Joan.

Seguint el protocol establert, s'han fet proves al domicili de la parella dins dels procediments per confirmar el positiu per la infecció. Serà en aquell punt on s'intensificaran, en primer lloc, els protocols municipals. A partir d'aquest punt de la zona nord, que no s'ha concretat, s'aniran estenent les mesures de manera radial per tota la ciutat.

Intensifiquen els protocols contra els mosquits

El virus del Nil Occidental el transmet qualsevol mosquit, motiu pel qual el protocol establert se centra a reduir-ne les colònies. En el cas de Reus, s'ha constituït una comissió tècnica per fer un seguiment del cas. Per part de l'Ajuntament en formen part les regidories de Medi Ambient i de Salut.

Pel que fa a la primera, Daniel Rubio ha detallat les actuacions que constitueixen el protocol. Ha subratllat que són actuacions que ja es duen a terme de manera regular per reduir les colònies de mosquits. Ara el que es farà serà una intensificació d'aquests protocols.

Es reforçarà la neteja d'embornals, parcs i jardins i fonts de la ciutat, i de tots els punts on es pugui acumular aigua. Aquest protocol implicarà ampliar el contracte amb l'empresa que ja fa aquestes feines de manera habitual. La companyia, de fet, també forma part de la comissió tècnica.

Des del consistori es demana a la població que prengui mesures similars en espais on pugui quedar aigua estancada. Segons ha detallat el regidor de Salut, Òscar Subirats, a la ciutadania no se li demana res que no faci cada estiu. Es tracta d'intentar reduir el risc de picades de mosquit.

Insisteix que la compareixença de premsa d'aquests divendres és «un exercici de transparència, no d'alarma». Ha detallat, per exemple, que a la península Ibèrica, la febre del Nil Occidental és endèmica a la zona de Doñana, a Andalusia. «Fins i tot allà, que és endèmic, no hi ha focus o brots massius», ha destacat el regidor. 

Moments de confusió durant el ple de Reus

A l'Ajuntament de Reus s'hi duia a terme la sessió plenària corresponent al mes de setembre. Des de primera hora s'ha evidenciat que algun altre factor extern afectava la sessió. El ple ha començat amb mitja hora de retard i amb l'alcalde, Carles Pellicer, anunciant que, durant el matí, es farien públics els motius d'aquest retard.

A primera hora també s'han evidenciat les absències de tres regidors municipals, tot i que no tenien a veure amb el retard de plenari. Per una banda, el portaveu del PSC, Andreu Martín, i per l'altra, els regidors de govern Daniel Rubio (Medi Ambient, Ara Reus) i Hipòlit Montseny (Via Pública, JxR-PDECat). Durant la sessió encara se n'ha absentat un altre, en aquest cas per la situació sanitària, el de Salut, Òscar Subirats.

En un segon moment també han abandonat el saló de plens l'alcalde, Carles Pellicer, i els tres portaveus dels grups de govern. Són Noemí LLauradó, vicealcaldessa i portaveu d'ERC, Teresa Pallarès (JxR-PDECat), i Daniel Rubio (Ara Reus), que ja s'havia incorporat. Finalment, quan passaven uns minuts d'un quart d'onze del matí, el ple ha quedat suspès, encara sense cap notícia al respecte.

Pellicer havia convocat, abans del ple, una Junta de Portaveus extraordinària per informar l'oposició de la situació. Quan s'ha suspès el plenari ja s'havia convocat la roda de premsa i, per tant, s'ha donat a entendre que s'hi faria l'explicació corresponent. El ple municipal s'ha reprès després de la compareixença del govern sobre la febre del Nil Occidental.