Foto de família de part de l'equip de Casa Navàs, el govern de Reus i els implicats en les noves activitats

La Casa Navàs torna a obrir incorporant visites teatralitzades, revetlles i un club de socis

L'Ajuntament de Reus s'implica en l'equipament amb 17.000 euros anuals

La Casa Navàs de Reus tornarà a obrir les portes el pròxim 20 de maig, dijous de la setmana vinent. Ho fa després dels constants tancaments i adaptacions per la pandèmia i recupera les activitats que s'havien programat fins llavors, però també s'incorporen un ampli ventall de noves propostes que busquen fidelitzar els visitants i oferir-los noves maneres de veure l'emblemàtic edifici modernista.

La directora de l'equipament, Sílvia Sagalà, afirma que «la voluntat és obrir per no haver de tornar a tancar». L'estiu passat ja es van adaptar els grups de visitants a les restriccions decretades pel Procicat, una dinàmica que es mantindrà a partir d'ara. S'han incorporat noves propostes per visitar Cal Navàs que es posaran en marxa les pròximes setmanes.

Aquest dimecres se n'ha fet la presentació, i Sagalà ha explicat que s'ha optat per «consolidar la feina feta i ampliar el ventall amb la finalitat que la gent pugui repetir i visitar Casa Navàs perquè pensem que és la manera com pots acabar estimant-te el patrimoni i gaudint-lo».

En aquesta nova etapa s'hi ha implicat l'Ajuntament de Reus, que hi aportarà 15.000 euros anuals a través de l'Agència Reus Promoció i 2.000 a través de la regidoria de Cultura, que també aportarà dos conferenciants al cicle previst. El regidor d'aquesta àrea, Daniel Recasens, ha recordat que els últims mesos han sigut «molt complicats» per aquest àmbit.

És per això que ha qualificat la reobertura de «molt important per la ciutat i per la cultura». En la mateixa línia s'ha mostrat Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat. Considera la Casa Navàs «una proposta imprescindible pel vessant turístic». A més de la incorporació de l'Ajuntament, es manté la implicació en les activitats de la casa tant del celler Clos Galena com de Vermuts Miró.

Nous espais visitables i visites fotogràfiques

La nova oferta de Casa Navàs inclou les visites teatralitzades. Aniran a càrrec dels reusencs Lucky&Luke i permetran ensenyar espais que fins ara no eren accessibles al públic. La teatralització, amb trets còmics i didàctics, s'ubica a començaments dels anys 40, durant les obres de restauració de Cal Navàs després de la Guerra Civil.

S'ha optat per aquest moment perquè, així, els visitants prenen el paper dels artesans que la visitaven per reconstruir-la i restaurar-la. Es tracta d'una figura que es vol reivindicar perquè, sovint, queda amagada darrere dels noms dels grans arquitectes, en aquest cas, Lluís Domènech i Muntaner. A l'època, en canvi, els artesans comptaven amb un prestigi i una posició molt superior a la que, mirant-ho des de l'actualitat, se'ls sol atribuir.

S'han programat, per ara, dos dies amb aquesta visita, els diumenges 13 i 27 de juny, a les 10 i a dos quarts d'onze del matí i per un preu de 17 euros. Tot i això, la voluntat és que es converteixin en part de l'oferta habitual de la Casa Navàs. Igual que les noves visites fotogràfiques.

És la manera que s'ha ideat per satisfer aquells visitants que, fins ara, demanaven poder fotografiar l'interior de la casa. Actualment no es permetia per evitar entorpir la dinàmica de les visites guiades, és per això que s'ha optat per aquest model, pensat específicament per aquells que vulguin anar-hi a fer fotografies.

Se n'ha programat una sessió, el diumenge 20 de juny a les 10 del matí. La visita durarà dues hores i costarà 33 euros. Es començarà a la botiga, on el fotògraf reusenc Fabián Acidres donarà les pautes necessàries per fer millors fotografies a la casa. Durant la visita serà ell mateix qui acompanyarà la dotzena de persones que hi participin i qui anirà explicant curiositats històriques de la casa i, sobretot, de les fotografies que hi ha penjades i els fotògrafs que les van fer.

La visita acabarà de nou a la botiga, on els visitants podran comentar la jugada amb un vermut. L'objectiu és que qui participi en aquesta visita acabi enviant les millors fotografies que n'hagi fet per organitzar-ne una exposició a través del Centre de la Imatge de Mas Iglesias.

Dos actors a l'escala de la Casa Navàs de Reus durant una visita teatralitzada
Les visites teatralitzades permetran veure espais que fins ara no eren accessibles per al públic | Jordi Olària Gras

De les revetlles a les conferències passant pel Club Casa Navàs

A la nova programació també s'hi ha deixat espai per organitzar-hi revetlles musicals. El grup de soul, funk i disco Sardina's Golden Rule farà sonar temes de Tina Turner o Aretha Franklin com a punt final d'una visita per la planta noble de la casa i un sopar a peu dret.

Per garantir el compliment de les mesures sanitàries, els visitants tindran un lloc assignat per a cada bombolla. Es faran dos passis d'aquesta revetlla el divendres 25 de juny, una  les vuit del vespre i l'altre a un quart de deu, amb 33 euros de preu de l'entrada.

A principis de juny començarà un nou cicle anual de conferències gratuïtes, però amb aforament limitat, que es faran cada dimecres del mes a dos quarts de vuit del vespre i reflexionaran sobre el patrimoni, el modernisme i la societat de finals del segle XIX i principis del segle XX. La primera, a càrrec del director dels Museus de Reus, Marc Ferran, es titularà «Reus, segona ciutat de Catalunya» i serà el dos de juny.

La segona, el nou de juny, la pronunciaran l'arquitecta Clàudi Sanmartí i l'historiador Jaume Massó; portarà per títol «Gaudí vs Domènech i Montaner». El setze de juny serà el torn de «Mirant per la tribuna de la Casa Navàs: la festa a començaments del segle XX», a càrrec de l'etnòleg Salvador Palomar.

Per últim, tancarà el cicle el 30 de juny la conferència «La Casa Navàs, una simfonia decorativa dirigida per Lluís Domènech i Montaner». Les responsables seran Mireia Freixa, catedràtica emèrita del departament d'Història de la Universitat de Barcelona, i Teresa Sala professora titular d'Història de l'Art i doctora per la Universitat de Barcelona.

La nova etapa de la Casa Navàs arriba, per últim, amb el naixement del Club Casa Navàs. A través del web de l'equipament i de manera gratuïta es pot omplir el registre per formar part del club. L'objectiu és trobar «ambaixadors» que difonguin el valor patrimonial de l'edifici.

A la pràctica, ser membre del club implica tenir l'entrada de la visita gratuïta si es va acompanyat de tres persones de fora de la comarca i, a més, que la primera visita com a membre acabi amb l'obsequi d'una ampolla de vermut. També es programaran activitats i sortejos específics per als socis i tindran preferència a l'hora de reservar entrades per a les activitats obertes al públic.

Les noves propostes se sumen a les actuals

La nova programació s'incorpora a les visites guiades ordinàries, que entre el 20 de maig i el 4 de juliol s'oferiran a les 11 del matí, a les 12 i a la una del migdia i a les cinc, les sis i les set de la tarda cada dia, de dilluns a diumenge. Un horari que a partir del 4 de juliol s'ampliarà a vuit hores al dia.

També es mantenen les Visites Vermut, que hi sumen el tast de vermut els dissabtes i diumenge a les 12 i a la una del migdia fins al 4 de juliol. A partir de la setmana següent es converteixen en Visites Prèmium. Passen als dimarts i dijous a les vuit del vespre per evitar les hores de més sol i inclouen un pica-pica a la terrassa amb degustació dels vins Secrets de Casa Navàs del celler Clos Galena i de Vermuts Miró. Les Nits Modernistes també tornen a la programació, l'11 de juny a dos quarts de nou del vespre. Inclou la visita i un sopar a peu dret acompanyat pel concert modernista del Garbuix Duet