La Casa Navàs ha descobert el nou capcer. Es tracta d'una reconstrucció, tan fidel com ha sigut possible, de l'original, destruït a causa d'un bombardeig de la Guerra Civil. Després de mesos de feina, aquest emblema del patrimoni reusenc ha recuperat una part de la seva fesomia original.
La idea de la propietat i la direcció de la casa era que aquest dijous s'hagués pogut celebrar un acte públic, a la plaça del Mercadal, per inaugurar el capcer de la Casa. Les circumstàncies no ho han permès i, després de reunir-se amb l'Ajuntament, es va haver de descartar aquesta possibilitat. Tot i això, l'acte ha reunit desenes de persones a la plaça del Mercadal que no s'han volgut perdre el moment en el qual s'ha destapat el capcer.
La inauguració del capcer, virtual i teatral
En lloc d'això s'ha emès, a través del web de la Casa Navàs, un documental sobre l'elaboració del capcer. Des de la decisió d'embarcar-se en el projecte fins al resultat final, passant pel procés de treball d'arquitectes, restauradors i artesans picapedrers. L'audiovisual, de fet, ha comptat amb una primera part històrica, recordant la construcció de la casa, la seva importància i l'efecte de la Guerra Civil a Reus.
A continuació s'ha explicat el procés que s'ha seguit des que es va decidir posar-ho en marxa fins al dia d'avui. Des de la recuperació de les peces originals que quedaven en alguns masos fins a la col·locació de les noves pedres. Entremig s'han dissenyat, a imatge i semblança de les originals, tant els elements del capcer del qual es tenien imatges fidels com aquells que s'han hagut d'elaborar inspirant-se en el disseny general de la decoració de la casa.
Quan ha acabat el documental han pres el relleu de l'acte tres actors. Representaven un dels artesans implicats en la construcció original de la Casa Navàs i la seva parella, interessada també en el modernisme. El tercer integrant era Lluís Domènech i Montaner, arquitecte responsable de dissenyar l'edifici modernista.
Mentre els dos primers recorrien la casa per dins, meravellant-se amb els detalls, les rajoles, la pedra i els vitralls, Domènech i Montaner assajava el discurs d'inauguració. No del capcer, sinó de la Casa, traslladant els espectadors virtuals a 1904. Per reforçar de nou la importància que va tenir la casa quan es va aixecar s'ha aprofitat per destacar detalls com el fet que tingués electricitat, sistemes d'aigua calenta o el primer telèfon que hi va haver a Reus.