La carrossa del Rei Blanc durant la Cavalcada dels Reis d'Orient a Reus

La Cavalcada de Reus canviarà lleugerament el recorregut per esquivar les obres

S'evitarà passar pel raval de Santa Anna i el carrer de Salvador Espriu, afectats pel projecte de vianalització

La Cavalcada dels Reis d'Orient a Reus canviarà lleugerament el recorregut a causa de les obres al carrer de Salvador Espriu. La comitiva no pujarà pel raval de Santa Anna, sinó que ho farà pels carrers del Doctor Robert, de la Selva del Camp i de l'Amargura. És la novetat principal d'un dels actes més multitudinaris del calendari de la ciutat.

La resta del dispositiu d'arribada dels patges i els Reis i de la recollida de cartes es manté amb el format que va avançar TarragonaDigital fa unes setmanes. Els emissaris arribaran el 30 de desembre davant de la Casa Rull, al carrer de Sant Joan. Després de la rua d'arribada, s'instal·laran a la Palma, des d'on recolliran les cartes dels infants els dies 2, 3 i 4 de gener.

La Palma obrirà amb horari continuat de nou del matí a dos quarts de nou del vespre. No s'arribarà al volum d'infraestructura que s'havia instal·lat els darrers anys al Parc de Sant Jordi. Tot i això, sí que s'ha volgut fer un pas més respecte del dispositiu que s'habilitava a la Casa Rull abans de la pandèmia.

El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha explicat que «donarà la possibilitat a tota la ciutadania de gaudir d'aquesta màgia, d'aquest moment de lliurar les cartes». Durant tot l'horari d'obertura s'habilitarà una cua per a persones amb diversitat funcional en col·laboració amb la regidoria de Benestar Social. Quan aquestes persones arribin a la Palma només caldrà que avisin i se'ls permetrà accedir directament.

En aquesta mateixa línia s'han implementat dues franges horàries per a persones amb alta sensibilitat, de nou a deu del matí i de dues a tres del migdia. Durant aquestes hores «no hi haurà música ambient i es vetllarà perquè el to de l'espai sigui suau i relaxat», ha explicat. Com és habitual, tant la recollida de cartes com la Cavalcada comptarà amb la participació de diverses entitats locals.

Pel que fa a la Cavalcada del dia 5 de gener, els Reis d'Orient arribaran a la plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi després de sobrevolar la ciutat. La comitiva sortirà a dos quarts de set del capdamunt del carrer Ample i baixarà cap a l'avinguda de Prat de la Riba. Agafarà el carrer del President Companys i el de Sant Joan. Com cada any es farà el tomb de ravals fins a la plaça de Catalunya.

En aquest punt, però, no es pujarà pel raval de Santa Anna i el carrer de Salvador Espriu. Es tracta de dos vials immersos en les obres de vianalització i, per tant, la rua no els recorrerà. Des de la plaça de Catalunya la comitiva pujarà pel carrer del Doctor Robert, tot i que serà un tram on no es permetrà l'accés de públic.

La poca amplada de les voreres no permet garantir la seguretat i, per tant, s'emplaçarà les persones als carrers anteriors o posteriors del recorregut. La Cavalcada seguirà pel carrer de la Selva del Camp i el de l'Amargura fins al Campanaret. S'habilitarà un espai per a persones amb mobilitat reduïda al raval del Pallol.

Recasens ha fet una crida al seny per part de la ciutadania que vagi a veure la Cavalcada. En concret pel que fa a algunes dinàmiques i escenes força repetides any rere any. És per això que ha demanat al públic «que ens ajudi a no tenir incidents ni amb el pas de la comitiva ni en la recollida de caramels».

Ha assegurat que «hi haurà caramels per a tothom». El regidor ha recordat la resta d'actes previstos per aquests dies, des del solstici d'hivern d'aquest dimecres al matí. El 31 de desembre sortirà, per una banda, l'Home dels Nassos, que arribarà a les 12 a l'Ajuntament.

A la mateixa hora sortirà el Ball dels Dotze Mesos des del Campanaret per recórrer el centre de la ciutat. Aprofitant la compareixença de premsa, Recasens ha presentat una novetat que ha definit com «un molt bon present per aquestes festes». Es tracta del llibre Petita Història del Calendari festiu de Reus, il·lustrat per Pilarín Bayés.

«Fa molt de temps que hi treballem i volíem fer una presentació amb la dibuixant, però la seva situació no ho permet», ha explicat. Es podrà comprar a la Casa Rull i als Museus de la ciutat per set euros fins que s'esgotin les 3.000 còpies que se n'han editat.