El Centre Cultural el Castell a Reus repassa les vicissituds del patrimoni durant la guerra

Aquest dimarts, l'arqueòleg Jaume Massó dirigirà la conferència 'Guerra, pèrdua i recuperació del patrimoni cultural'

El pròxim dimarts, 12 de febrer, a dos quarts de vuit de la tarda, el Centre Cultural el Castell de Reus acollirà la conferència 'Guerra, pèrdua i recuperació del patrimoni cultural'. A càrrec de Jaume Massó, arqueòleg de l'Institut Municipal Reus Cultura, es repassaran les vicissituds sofertes pel patrimoni cultural, material i immaterial durant els anys de la Guerra Civil espanyola.

A més a més d'aprofundir tant com sigui possible en els efectes del conflicte bèl·lic sobre el patrimoni, la xerrada destacarà la importantíssima tasca que van dur a terme diferents persones per tal de salvaguardar aquells elements que es van veure directament afectats o que es trobaven en perill arran de la sublevació militar del juliol de 1936.

El conferenciant, l'arqueòleg i historiador Jaume Massó, és un gran coneixedor d'aquests fets, havent publicat un bon nombre d'articles sobre aquesta qüestió, a més del llibre 'Patrimoni en perill', que fou editat pel Centre de Lectura de Reus l'any 2004.

Serveis republicans de protecció patrimonial

La Generalitat de Catalunya, així com el govern de la República espanyola, van crear un servei específic de salvaguarda, recuperació i protecció del patrimoni moble i immoble. Uns serveis republicans de protecció patrimonial que al Baix Camp va comptar amb la gran tasca de personalitats com  Ventura Gassol, Pere Lloret, Ignasi Mallol, Joan Rebull, Salvador Vilaseca, Pere Rius, Josep M. Alomà, Pere Batlle, Eduard Toda o Joaquim Guitert, entre molts altres.

Un conjunt de persones que han volgut ser homenatjades per l'Institut Municipal Reus Cultura i l'Arxiu Municipal de Reus, en el marc del calendari d'activitats que han organitzat per commemorar el vuitantè aniversari de la fi de la Guerra Civil.

El Centre Cultural el Castell repassa les vicissituds del patrimoni cultural durant la Guerra Civil | Ajuntament de Reus