Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania

El CIMIR és un espai que recull un fons audiovisual amb arxius, sobretot, locals. També organitzen altres activitats culturals relacionades amb la ciutat de Reus

El CIMIR compta amb un ampli fons fotogràfic i audiovisual de la ciutat de Reus | delCamp.cat
 

 

L'actual edifici del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR)  és una antiga casa senyorial d'estiueig de Josep Òdena i Pujol coneguda com a 'Villa Biosca', després de la seva mort, i amb el casament de la seva filla amb Josep Iglesias la finca passa a anomenar-se Mas Iglesias. Actualment, l'edifici està reformat però encara conserva l'estructura original i, fins i tot, hi ha aspectes arquitectònics que no s'han modificat, com el sostre d'una de les sales d'exposició que encara és com l'original. Des del 2007 és un espai municipal que amaga autèntiques joies fotogràfiques i audiovisuals de la ciutat de Reus. Des del CIMIR estan treballant per donar a conèixer la seva activitat a la ciutadania i, alhora, creuen que és necessari fer una documentació de tot el material que amaguen. 

Està situat a la plaça de Ramon Amigó, 1 i reuneix un dels fons patrimonial més importants del país. Depèn de la xarxa de Museus de Reus i, des de TarragonaDigital, hem parlat amb el director dels Museus de Reus, Marc Ferran, i amb un dels tècnics del CIMIR, Pep Torrents. Actualment, es poden visitar les exposicions de ‘Macià Ferrando Roca. Un reusenc a la guerra del Rif (1923-1924)’, al raval Santa Anna i ‘Primera mirada, treballs de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona' i 'Gent del barri, els nostres veïns' al mateix edifici del CIMIR fins al dia 15 de juny.

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania | Àngel Ullate
 

El CIMIR neix l’any 2007 a partir de l’activitat i del fons que va recollint l’Agrupació Fotogràfica de Reus —tant de fotografia artística com de fotografia documental—. Aquest fons fotogràfic tan valuós crea la necessitat de construir una Fototeca Municipal de Reus, així doncs,  «l’any 2007 s’obre el CIMIR a partir d'aquest material de l’Agrupació Fotogràfica i d’altres materials que han anat entrant»,  explica el Marc Ferran, materials proporcionats per famílies, propietaris i col·leccionistes que han cedit els seus materials a la Fototeca Municipal. Tot i això, actualment, el CIMIR no passa pels seus millors moments, segons explica el Marc Ferran, a causa de la crisi econòmica, el centre va haver de frenar la seva activitat, sobretot d’exposicions, per la falta de recursos econòmics.

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania
A l'esquerra, un dels tècnics del CIMIR, Pep Torrents i, a la dreta, el director dels Museus de Reus, Marc Ferran | Àngel Ullate
 

El setè art també té un racó al CIMIR

A banda de la fototeca, el CIMIR també disposa d’un fons audiovisual cinematogràfic, documental i artístic. La cinemateca és fruit d’un acord amb la unitat d’investigació de cinema de la URV, dos organismes que tenen la mateixa finalitat i, que amb aquest acord, es pretén traspassar el fons de la unitat d’investigació cap al CIMIR. D’aquesta manera, «s’obre una finestra amb la possibilitat de treballar el seu fons» afirma Pep Torrents, un dels tècnics del CIMIR. Reus té un gran fons de cineastes amateurs gràcies als concursos amateurs que es feien durant els anys 60 al Reus Deportiu, arran d’això, s’aconsegueix que molts reusencs participin en aquest concurs i  «la nostra tasca és intentar recuperar aquell fons de cineastes amateurs»

A banda d’aquest recull dels concursos amateurs també hi ha particulars que, en la seva època, gravaven imatges pròpies i ara les volen compartir, siguin imatges familiars o documentals. «Moltes vegades ens trobem que, quan ens porten un fons, hi ha dos vessants: per una banda, hi ha molta comunió i bateig i per altra, també hi ha les tres gràcies, que surten cada any, o les festes majors o alguna zona concreta de Reus» expliquen el Pep i el Marc. Des del CIMIR recullen les imatges que tenen un rerefons més documental, però si creuen que algunes imatges poden resultar interessants, per molt que siguin de particulars, també les recullen.

El CIMIR, un fons documental desconegut per la ciutadania
Exposició ‘Primera mirada, treballs de l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona' que es pot veure al CIMIR  | Àngel Ullate

«Hem de buscar aquest punt d’equilibri entre l’activitat externa i l’activitat interna»

El CIMIR ha estat durant uns anys amb poca activitat externa i, durant aquest últim any, ha començat a obrir-se al públic a través d’exposicions. Des del centre ens asseguren que ara queden dues feines per fer: arreglar la part documental, «que això és clau»  assegura el Marc Ferran i afegeix que «és una feina feixuga que no et dóna visibilitat fora però, si volem créixer exponencialment quant a centre de la imatge, això ho hem de tenir arreglat sí o sí»;  i d'altra banda, seguir treballant en aquesta activitat de cara al públic.

El Marc Ferran explica que «s’ha de fer un treball de documentació molt important» perquè «si no tenim molt ben documentat tot aquest fons patrimonial, se’ns fa molt més difícil difondre’l» sigui en exposicions o a l’hora de prestar les imatges a qui ho demani, és per això que, de moment, estan prioritzant fer aquesta feina interna, però, d'altra banda, el Marc Ferran també reconeix que  «hem de buscar aquest punt d’equilibri entre l’activitat externa i l’activitat interna». En aquest sentit, des del centre ens informen que  volen seguir amb els 'Dimarts al CIMIR', un incentiu més per obrir-se a la ciutadania on, cada dimarts durant els mesos de març, abril i maig d'11.00 hores a 20.00 hores, es realitzen diverses activitats com ara, tallers, conferències, cursos i projeccions. 

El CIMIR, un fons documental desconegut per la ciutadania
El CIMIR disposa d'un fons fotogràfic que necessita un treball de documentació | Àngel Ullate

 

De fet, durant el primer semestre de l’any, el centre s’ha centrat més en l’activitat visible de cara el públic i, fins i tot, n’han fet més de la que tenien prevista  a principis d’any i ha tingut molt bona rebuda, cosa que «això ens estimula», assegura el Marc.  També s’han volgut obrir al barri amb ‘Gent de barri’  de Sergio Andrada Lapenne, una exposició fotogràfica en blanc i negre que mostra la vida diària dels veïns dels barris Fortuny i Mas Iglesias. Més tard,  inauguraran l’exposició fotogràfica sobre el Club Natació Reus Ploms, que aquest any celebra el seu centenari. L’exposició estarà al museu del raval Santa Anna i mostrarà els orígens del club reusenc. A més, en relació a l’exposició de la guerra del Rif,  es faran dues activitats més, una projecció de documentals de l’època i un cicle de conferències.

La ciutat de Reus, un escenari de cinema

'Reus Plató' és una iniciativa vinculada al CIMIR,  és una eina d’assessorament per a les productores a l’hora de buscar localitzacions de Reus durant els seus rodatges. Els responsables del CIMIR són els encarregats de recollir les peticions de localitzacions dels diferents rodatges i els ajuden a l'hora de demanar permisos o a l'hora de buscar espais on rodar. A banda, també  tenen un ventall de recomanacions de localitzacions on les diferents productores poden gravar, a més,  tenen acords amb diferents entitats per poder rodar a l'interior dels seus edificis, com ara la Casa Navàs o el Teatre Fortuny. 

Per la ciutat de Reus han passat rodatges com el de  'Vides troncades, històries d'impunitat', un Sense Ficció de TV3 que es va emetre el passat mes de febrer;  'Cançó per a tu', un telefilm d'Oriol Ferrer que es va emetre per TV3 el passat mes d'abril, es van ocupar el Teatre Fortuny i la plaça de Prim; o  'Bellezonismo', una comèdia de Jordi Arencón que va ocupar el saló de plens de l'Ajuntament per una de les seves escenes; a més, els alumnes de l'Escola de Cinema de Reus també han presentat diverses sol·licituds  per poder rodar als carrers de la ciutat. 

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, un fons documental desconegut per la ciutadania
El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus disposa d'un laboratori de revelació de fotografies | Àngel Ullate
 

Pròxim objectiu: expandir-se a tot el territori

Actualment, el centre disposa d'un punt de consulta presencial amb cita prèvia i ara estan treballant per traslladar tot aquest fons a internet en una base de dades  per tal que, els usuaris no hagin de desplaçar-se fins al centre per veure quins arxius tenen sobre un tema en concret. En aquesta línia, segons ens informen el Marc i el Pep, el centre neix amb l'objectiu de ser un referent a la ciutat de Reus, però ara, volen seguir treballant per aconseguir fons d'altres poblacions i arribar a ser un referent a tot el Camp de Tarragona. A més, amb la base de dades en línia, els ciutadans de les altres poblacions podran fer les seves consultes sense moure's de casa i amb més facilitat.

El CIMIR, un fons documental desconegut per la ciutadania
Aquesta fotografia impresa damunt de fils és una de les peces que es guarden al fons del CIMIR | Àngel Ullate