Els responsables de les entitats implicades en el concert en mostren el cartell a la sala d'actes de la Cambra de Comerç

Càritas vol crear, a Reus, un Centre Residencial d'Inclusió per a Dones

La Fundació Mémora, la Cambra de Comerç de Reus i l'Associació de Concerts organitzen un concert solidari per recollir fons

Càritas vol crear a Reus un Centre Residencial d'Inclusió per a Dones. El projecte es troba en una fase molt inicial, i és per això que dissabte 20 de novembre s'organitza un concert solidari per recaptar fons. L'objectiu del centre és oferir una solució integral per a dones en situació vulnerable.

El concert solidari l'impulsen la Fundació Mémora, l'Associació de Concerts i la Cambra de Comerç de Reus, que aquest dijous ha acollit la seva presentació. L'objectiu del concert és que Càritas pugui emprendre els primers passos del seu nou projecte. El director de Càritas Interparroquial a Reus, Miquel Maria Aragonès, ha agraït l'organització del concert en benefici de l'entitat.

La iniciativa que volen impulsar «està en una situació molt incipient». Han encarregat un informe del qual ara ja tenen els resultats i que evidencia la necessitat del centre que volen construir. «S'ha fet una primera diagnosi a l'àmbit de Reus, Tarragona i les Terres de l'Ebre», ha explicat.

Càritas planeja un centre residencial per a dones

A grans trets, «si som capaços de tirar-ho endavant serviria per donar servei a les dones i els seus fills que es puguin trobar en situació de vulnerabilitat». Es tractarà, si s'aconsegueix fer realitat, del primer centre d'aquestes característiques a la regió. De fet, a Catalunya només hi ha experiències similars a Barcelona, també impulsades des d'entitats o fundacions privades.

Tot i que es planteja com un element lligat a la xarxa de recursos públics, actualment no hi ha cap servei similar per part de les administracions. Sí que hi ha alguns serveis per cobrir urgències concretes o puntuals, com d'atenció a dones maltractades. El que planteja Càritas, en canvi, és un centre amb programes d'ajut de llarga durada.

«Sempre hi ha buits, forats que una bona complementarietat entre el sector públic i el privat es poden tapar», reflexiona. De fet, «si som capaços de tirar endavant això, no serà amb els recursos de Càritas, que són molt minsos». «Quan tinguem el projecte, lògicament, haurem d'anar a picar a la porta de l'Ajuntament per veure com podem col·laborar», augura.

Des de solucions d'urgència fins a programes de llarga durada

El Centre Residencial d'Inclusió per a Dones donaria servei a l'àmbit de Càritas Diocesana, que inclou l'àrea de l'Arquebisbat de Tarragona i el Bisbat de Tortosa. L'informe detalla algunes situacions que ara mateix no tenen cobertura. «Es tractaria que fos un servei residencial, no només d'emergència», ha aclarit.

Serviria per «vertebrar accions preventives, de tractament de l'emergència, però no només això». La voluntat de Càritas és promoure l'empoderament personal, garantir estades residencials mentre duri el tractament i preveure places individuals i familiars. Tot plegat com un projecte integral «amb places pròximes i integrades a la comunitat».

Ara mateix es desconeix el pressupost necessari per crear el centre i el seu cost anual. És un dels pròxims passos que es volen fer des de Càritas, definir i redactar el projecte. Si s'aconsegueix fer realitat, «caldria fer-ho en coordinació estreta amb la xarxa de recursos públics existents».

El centre permetria «donar un servei per acollir les dones i, si en tenen, els seus fills». També se'ls vol oferir «un projecte de llarga estada, pensant en formació i inserció laboral». Aragonès ha apuntat que les dones en situacions de vulnerabilitat «moltes vegades són invisibles».

Un concert solidari amb taquilla inversa

Per recollir fons perquè Càritas pugui engegar el projecte s'ha organitzat un concert solidari. Serà dissabte 20 de novembre a la Prioral de Sant Pere. La Coral de la URV hi interpretarà el Rèquiem en Re menor, Op. 48 de Gabriel Fauré per a soprano, baríton, cor i orgue.

El president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, ha afirmat que «ens va semblar que no podíem quedar al marge d'una iniciativa que també ens havia demanat Càritas». Javier Ríos, gerent de Mémora, ha explicat que el concert es farà amb taquilla inversa. Això vol dir que l'entrada és gratuïta i el públic podrà fer les donacions que vulgui a la sortida.

«Volem fer actes solidaris que comportin cultura i estima per tota la societat», ha resumit. En un to més col·loquial, ha acabat per recordar que ja van fer un primer concert solidari a Valls el 22 d'octubre. «Vam recaptar uns 2.700 euros; només vull animar la gent de Reus a fer una competició sana per superar aquesta activitat», ha reptat la ciutadania.

L'objectiu de la fundació és que el concert solidari es pugui convertir en un esdeveniment itinerant. Per part de l'Associació de Concerts, el president Joan Sas ha assegurat que l'entitat tampoc podia faltar a la cita. «És part del nostre ADN intentar afavorir les activitats solidàries de la ciutat de Reus», ha apuntat. I més un any en el qual l'associació celebra el seu centenari.