Reus tindrà un centre pel tractament de l'Alzheimer pioner al territori

El projecte tindrà una capacitat per a 160 persones i veurà la llum a finals del 2019

Al final del segon trimestre de l'any 2019 la ciutat de Reus disposarà d'un centre de dia de referència en el tractament de l'Alzheimer. Aquest centre se situarà en uns terrenys públics davant del santuari de Misericòrdia, a l'avinguda d'Antoni Planàs i Marca. A la província de Tarragona es calculen que existeix un volum de malalts de 16.500 casos, i en tot el territori no existeix un centre d'aquestes característiques.

El Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Vivar pioner a Reus

Avui, 19 de novembre, s'ha presentat el projecte de la iniciativa que durà el nom de Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar. A l'acte de presentació han assistit representants de les entitats col·laboradores. Entre elles la Fundació Rosa Maria Vivar, que és la màxima responsable d'aquest projecte; l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ja que el consistori ha cedit els terrenys; així com els arquitectes GCA Arquitectes i l'Associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp.

El centre tindrà una capacitat per a 160 usuaris

En un terreny edificable de 4.300 metres quadrats s'instal·larà un centre pel tractament d'aquesta malaltia. Amb capacitat per a 160 persones, 80 usuaris del centre de dia i 60 per la unitat de rehabilitació cognitiva. Hi treballaran una trentena professionals en el sector. A més, s'està treballant amb la Generalitat de Catalunya per posar a disposició  40 places públiques pel centre de dia.

Imatge virtual de com quedarà el centre de l'Alzheimer a Reus.
Imatge virtual de com quedarà el centre de l'Alzheimer a Reus. | TarragonaDigital

 

 

A la província no hi ha cap centre com aquest

La representant de la Fundació Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva, ha remarcat «la necessitat urgent d'un espai de referència com aquest». Actualment Reus disposa d'un edifici on es tracta la malaltia de l'Alzheimer que s'ha quedat petit, només es té capacitat per 25 persones i estan en règim de lloguer. Davant la necessitat d'un espai més gran pels malalts d'alzheimer i les seves famílies, la Fundació Rosa Maria Vivar va decidir posar en marxa aquest projecte d'alt valor social.

Un projecte innovador, amb estimulació cognitiva

Amb el Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Vivar, es voldrà donar cobertura a les persones malaltes d'alzheimer del territori posant en pràctica un projecte que va ser pioner a Reus, el tractament amb estimulació cognitiva. Des de l'Associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp volen «redefinir el concepte de centre de dia, ja que cada tres segons es detecta un malalt de demència al món». 

Maqueta del nou centre pel tractament de l'Alzheimer a Reus.
Maqueta del nou centre pel tractament de l'Alzheimer a Reus. | TarragonaDigital

 

 

Aquest edifici està compost per quatre mòduls de fusta que giraran al voltant d'un pati central. Cada edifici disposarà d'un jardí privat per fer teràpies. El centre està pensat per tractar la malaltia amb «el contacte amb la naturalesa», segons confirma la representant de Belén Mutlló Paisatgisme. Per aquest motiu disposarà d'un jardí de grans dimensions amb una zona d'exercicis i una zona de celebracions amb familiars.

Els jardins facilitaran el procés de tractament

També tindrà horts per als malalts  adaptats per aquelles persones que van amb cadires de rodes, així com una zona de teràpia cognitiva que es treballarà amb els sentits, er això s'hi posaran plantes aromàtiques, elements que fan soroll i diverses textures de terra. Cada mòdul està pensat per tractar una fase de la malaltia, a més estaran connectats per zones verdes.

El pressupost que es destinarà al Centre d'Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar, és d'1,8 milions d'euros que es cobrirà en major part amb el patrimoni personal de Rosa Maria Vivar. També hi col·laboren altres entitats i la Fundació 'la Caixa'.