Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Memòria històrica en primera persona a la biblioteca Xavier Amorós de Reus

La recerca històrica feta per vincles familiars i sense ser-ne professional protagonitza el cicle de xerrades i activitats

Biblioteca Xavier Amorós Reus
Exposició sobre memòria històrica i Guerra Civil a la Biblioteca Xavier Amorós | Ajuntament de Reus

 

La Biblioteca Xavier Amorós de Reus recupera la memòria històrica de la Guerra Civil amb veus en primera persona. En concret es tracta de persones que, per algun vincle familiar o personal, comparteixen amb el públic experiències concretes d'aquest període històric. Aquest mateix dijous, 31 de gener, a les set de la tarda, el doctor Lluís Colomés exposarà 'El cas del milicià d'Orrit'.

[predef]reus-whatsapp-195[/predef]

Colomés és metge, però l'experiència familiar l'ha portat a elaborar un projecte de recerca en arxius, museus i biblioteques. Aquesta iniciativa li ha servit per conèixer un capítol d'aquest bocí d'història que, dijous, compartirà amb el públic que s'acosti a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus. Aquesta xerrada s'emmarca en un cicle d'activitats impulsat per les Biblioteques Municipals de Reus que vol donar veu a persones del mateix perfil que el doctor Lluís Colomés.

Biblioteca Xavier Amorós Reus
Biblioteca Central Xavier Amorós Reus | Miguel Cabrerizo

 

Els ponents del cicle d'activitats

Aquest cicle de xerrades i activitats diverses comptarà amb diversos ponents que comparteixen un mateix perfil. Es tracta de persones que no formen part de l'àmbit universitari o professional de la recerca històrica, però que així i tot s'han convertit en especialistes d'aquesta matèria per interès personal i iniciativa pròpia. El cicle s'anomena 'Coneixement en creixement', i no té la programació tancada, sinó ben al contrari.

Des de l'organització del cicle es fa una crida a qualsevol persona que se senti identificada amb aquesta situació, la d'haver fet recerca històrica per iniciativa personal, i vulguin compartir la seva experiència a través de xerrades o actes similars. La pròxima activitat que s'ha programat en aquest cicle anirà a càrrec de Jorge Franganillo, professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

Biblioteca Pere Anguera de Reus
Biblioteca Pere Anguera de Reus | Josep Martí

 

Memòria històrica en un sentit ampli

En el seu cas, ha realitzat una recerca exhaustiva en el cas de l'Accident de Txernòbil. Els resultats d'aquesta recerca els exposarà al públic el pròxim dia 7 de febrer, dijous vinent, a dos quarts de set del vespre, a la Biblioteca Pere Anguera. El cas del professor Jorge Franganillo és l'exemple que, el cicle 'Coneixement en creixement', contempla la recuperació de la memòria històrica des del punt de vista de qualsevol període històric i ubicació geogràfica.

El cicle està vinculat, i de fet es va impulsar, per  commemorar l'aniversari del final de la Guerra Civil, sobretot fent incís en la Batalla de l'Ebre. Des de les Biblioteques Municipals es va detectar que hi havia usuaris que havien fet recerques personals i que no tenien un fòrum on exposar-les. D'aquesta manera va néixer el cicle 'Coneixement en creixement', que s'obre, també, a qualsevol altre període històric.