Els exregidors de Ciutadans Reus no deixaran l'Ajuntament

Ciutadans s'anticipa i expulsa els regidors reusencs que volien donar-se de baixa

AMPLIACIÓ 12.00 h

Els que fins aquest dimarts formaven el grup municipal de Ciutadans a Reus reiteren que es mantindran com a regidors de l'Ajuntament de Reus. Després que aquest matí el partit informés, a través d'un comunicat, que havia expulsat els dos càrrecs electes que encara no havien demanat la seva baixa, Juan Carlos Sánchez, Damián Morales, Guillermo Figueras i Pepa Labrador han reaccionat.

Han enviat un comunicat en el qual repeteixen que no renunciaran a l'acta de regidors, tal com van explicar en roda de premsa, perquè consideren que és el partit i no ells qui ha fet un viratge respecte a què es defensava fa quatre anys, quan van entrar a l'Ajuntament amb quatre representants. «Ens devem als nostres votants i creiem que hem de seguir treballant per ells, per defensar els seus drets, i per tota la ciutadania de Reus», manifesten.

grup municipal Ciutadans Reus
El grup municipal de Cs conversant abans que comencés el ple d'aquest dilluns | Jordi Olària Gras

 

Etziben, de fet, que Albert Rivera declarava, l'any 2017, que «els escons i les actes de regidor, políticament, pertanyen als votants i als militants», un argument que utilitzen en defensa de la seva postura. Qualifiquen d'«enorme cinisme» que la formació els reclami l'acta; «és sorprenent que apel·lin a l'ètica quan sabem que els nostres expedients disciplinaris i l'expulsió del partit els han promogut precisament els càrrecs de l'estructura organitzativa de Cs que menys ètica han demostrat», sentencien.

Afegeixen, de fet, que «són aquestes persones les que han pervertit la democràcia interna del partit, menyspreen a qui veritablement ha lluitat per Cs i només volen a persones al seu servei que no qüestionin cap de les seves ordres». També s'han sumat a donar-se de baixa del partit els integrants de l'executiva local que la formació va cessar unilateralment quan va imposar una junta gestora tan bon punt va esclatar públicament el conflicte.

En el cas de l'executiva, carreguen contra la comissió de garanties i valors de Ciutadans per aplicar-los un silenci administratiu incomplint els protocols interns. L'executiva local va interposar un recurs quan se la va cessar al·legant falta d'activitat, i la comissió hauria d'haver respost el recurs en un període de deu dies. Passades tres setmanes, expliquen, encara no n'han tingut notícies, motiu pel qual no descarten emprendre accions legals.

Ciutadans s'anticipa i expulsa els regidors reusencs que volien donar-se de baixa

grup municipal Ciutadans Reus

En primer pla, el grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

Juan Carlos Sánchez i Guillermo Figueras ja no són afiliats de Ciutadans. El partit els ha expulsat després que ahir anunciessin la seva voluntat de donar-se de baixa. Qui sí que va tramitar la seva sortida voluntària van ser Pepa Labrador i Damián Morales. Tots quatre, el grup municipal de la formació a Reus, fa setmanes que estan immersos en un conflicte amb la cúpula del partit.

Segons ha informat Ciutadans a través d'un comunicat, la comissió de règim disciplinari del partit ha dictaminat l'expulsió de Juan Carlos Sánchez i Guillermo Figueras. Són els dos membres del grup municipal que ahir no s'havien donat de baixa per petició de tècnics municipals, per donar-los el marge de temps necessari per aclarir qüestions burocràtiques.

Guillermo Figueras Juan Carlos Sánchez Pepa Labrador Cs Reus
Tres dels quatre integrants del grup municipal de Cs Reus | Jordi Olària Gras

El conflicte entre Ciutadans i l'agrupació de Reus

El partit taronja ha informat d'aquesta expulsió sense explicar-la. També es demana als quatre regidors que retornin l'acta, «tal com indica la carta ètica que signen tots els càrrecs públics de la formació taronja». Aquesta decisió, segons van explicar ahir, queda descartada pel fins ara grup municipal de Cs a Reus. Els seus integrants van assegurar que seguirien ocupant el seu lloc al plenari per respecte a qui els havia votat l'any 2015.

El conflicte va viure, ahir dimarts, un moment culminant quan tres dels quatre integrants del grup municipal van anunciar que tots abandonarien el partit. Van anunciar-ho en una roda de premsa on van carregar durament contra la cúpula de la formació, a qui van acusar d'estar immersa en una «deriva totalitària». Pepa Labrador, per la seva banda, va apujar encara més el to a la tarda, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Cal recordar que tot plegat va començar a principis de març. Juan Carlos Sánchez va oferir una roda de premsa per denunciar que el partit li havia «tallat el cap». Va exposar que aquesta era la resposta de la formació a les presumptes irregularitats que havia denunciat, per via interna, d'un alt càrrec de la formació. Segons va poder saber TarragonaDigital, es tractaria del diputat al Parlament i mà dreta de Carlos Carrizosa, Carlos Sánchez.

La jerarquia superior del partit va escapçar, l'endemà, l'agrupació local. Es va imposar una junta gestora, una actuació que implicava cessar, de facto, l'executiva reusenca de Ciutadans. Finalment es va obrir un expedient i es va suspendre cautelarment de militància els tres regidors taronges presents a la roda de premsa, encara que dos d'ells no intervinguessin. Per últim, el quart regidor reusenc va ser expedientat i suspès cautelarment de militància per retuitejar una notícia al respecte.