Plaça del Mercadal de Reus, amb un escenari amb trapezistes i públic omplint la plaça

Trapezi posa punt final després de 5 dies, 16 espectacles i més de 30.000 espectadors

L'edició d'enguany s'ha allargat un dia i ha consolidat un canvi de model en el format de la Fira del Circ de Catalunya

L'edició 2022 de Trapezi ha atret «més de 30.000 espectadors» segons les dades de l'organització. Amb aquest balanç s'ha tancat, aquest diumenge, l'última Fira del Circ de Catalunya amb Leandro Mendoza a les regnes artístiques. Durant cinc dies han passat per Reus 28 companyies que han fet 44 funcions.

La majoria d'espectacles anaven amb entrada, i per tant, des de l'organització se subratlla que s'han exhaurit les entrades en «gairebé el 90% de les funcions». La proposta més emblemàtica, el Cabaret, ha omplert cadascuna de les tres nits, aplegant uns 2.700 espectadors en total. L'edició d'enguany ha servit per consolidar un canvi de model, tant del festival com del circ en general.

Punt final al Trapezi 2022

Aquest diumenge, darrer dia de fira, també ha sigut el primer d'alguns dels espectacles del programa. N'han sigut exemple Maña, de Manolo Alcántara, o Volov, de Col·lectiu TQM. En el primer cas consistia en la construcció d'un arc de fusta de grans dimensions.

Per mitjà de contrapesos, politges i palanques, els dos artistes han aixecat la construcció a partir de peces de fusta que anaven aixecant i posant a lloc. Volov ha servit per acomiadar la carpa de la plaça d'Anton Borrell omplint-la d'acrobàcies físiques i de jocs amb cordes penjades. L'espectacle el completava la interpretació multiinstrumentista de dos dels integrants de Circonautas.

El punt final al Trapezi 2022 l'ha posat la darrera representació de Bruits de Coulisses, l'espectacle de Les P'tit Bras, que ha ocupat la plaça del Mercadal. Amb una vistosa construcció, els artistes transportaven el públic entre bambolines mentre ells representaven el repartiment d'una companyia teatral. Les discussions, els assajos i les peripècies dels personatges prenien forma d'acrobàcies de tota mena.

Tres artistes de circ, penjants de cordes, amb una quarta sobre d'aquests, sense lligar, i dos músics al fons
Volov ha acomiadat la carpa de la plaça d'Anton Borrell com a escenari d'enguany | Fira Trapezi

Les altres potes del Trapezi

Des de l'organització es fa un balanç molt positiu d'aquesta edició. Leandro Mendoza, director artístic de Trapezi, es mostra satisfet per «la tornada dels grans formats i els espectacles massius, així com la participació de companyies internacionals de referència». Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, celebra que «espectacle rere espectacle hem gaudit tots novament del circ contemporani amb majúscules».

A banda dels espectacles de programa pròpiament, l'organització de Trapezi també destaca altres vessants de la fira. Un és el fet de portar espectacles de circ a les escoles de Reus en dies anteriors a l'edició d'enguany. També es fa èmfasi en la producció, tant la pròpia, amb la coproducció de L'Y - Ànsia de volar, d'Yldor Llach, com la producció d'espectacles en general.

De fet, Trapezi vol «generar una xarxa de coproducció que doni suport als artistes i els ofereixi recursos per fer viables grans espectacles». En aquesta pota professional també hi prenen importància les jornades temàtiques. Enguany s'han fet en format híbrid entre el dimecres 11 i el divendres dia 13.

Entre espectacles i jornades, la Fira del Circ de Catalunya ha reunit 210 professionals del sector. Fora dels escenaris també s'han abocat esforços als Premis Trapezi Peces Audiovisuals, als quals s'han presentat 13 obres. El concurs organitzat «amb la voluntat d'incentivar la producció de noves narratives de circ» compta amb 2.000 euros de premi per categoria, Experiències de circ i L'art del circ.

El Trapezi canvia de model

Gairebé tots els espectacles s'han fet en escenaris tancats o, almenys, amb aforament limitat i entrades entre dos i vuit euros. Han quedat tres espais de carrer, les places de la Llibertat, del Mercadal i del Baluard. Han sigut tres dels nou espais que s'han habilitat com a escenari, com les carpes del Parc de la Festa i de la plaça d'Anton Borrell.

Han completat l'oferta d'espais el Teatre Bartrina, el Mas Iglesias, la Casa Rull i la Palma. Artísticament s'han programat espectacles de circ tradicional, però també de contemporani, amb algunes propostes més pròximes al concepte de performance. Pel que fa a l'organització, el nou format es va introduir especialment durant l'edició anterior, arran de la necessitat de controlar l'aforament per la pandèmia.

Els responsables de la fira han explicat que Trapezi també segueix l'evolució general del món del circ. El canvi de format d'enguany és evident en comparació, especialment, amb l'edició del 2019, l'última anterior a la pandèmia. Llavors durava quatre dies, i aquell any van passar per Reus unes 90.000 persones —tres vegades més—, xifra que ja era superior a la d'anys anteriors.

Pel que fa als escenaris, n'hi havia una vintena —el doble que enguany—, majoritàriament al carrer, però amb menys rotació. Si enguany hi ha hagut escenaris que han trepitjat dues companyies diferents, i alguns tres, aleshores n'hi havia on s'hi representava un sol espectacle. Cinc d'aquests vint espais eren de pagament, amb un espectacle en cadascun i entrades entre 5 i 18 euros.

Aquest 2022 els preus s'han mantingut entre els 2 i els 8 euros, amb sis dels nou espais de pagament i amb més rotació, aj que hi han passat 13 dels 16 espectacles d'enguany. El 2019 també va ser el darrer any amb un itinerant amb espectacles. Enguany la proposta, encapçalada per l'elefant del Trapezi i els seus ensinistradors amb Mortelo & Manzani, anava acompanyada de la música d'Always Drinking Marching Band i l'animació de Todozancos.