Imatge aèria de la plaça del Mercadal, plena de gom a gom, en el moment de l'esclat final de la Tronada

La Tronada tornarà a encendre la Festa Major de Sant Pere de Reus després de tres anys

La tornada dels actes tradicionals implica també el més emblemàtic del programa: la Tronada.

El dia de Sant Joan pren, a Reus, un caire diferent, perquè marca l'inici tradicional de la Festa Major de Sant Pere. Aquest vespre la pregonera hi donarà el tret de sortida, engegant prop d'una setmana d'actes tradicionals i festius. Enguany de manera especial, recuperant, com passarà durant l'estiu arreu del país, la primera Festa Major sense restriccions per la pandèmia.

Això permetrà recuperar tots els actes propis del programa, al qual s'han afegit més concerts dels que solia haver-hi els darrers anys. La novetat més notable, sens dubte, són les dues Tronades que s'aviaran demà, dissabte 25 de juny, i diumenge, dia 26. D'aquesta manera s'han volgut recuperar, simbòlicament, els dos anys en els quals no ha pogut petar.

Les pregoneres i els Tro de Festa del 2020 i del 2021 seran qui encenguin aquestes dues Tronades de més. Avui, com també marca la tradició establerta, serà Alba Sotorra, pregonera de Sant Pere, qui la faci petar. Ho farà acompanyada del Tro de Festa, un reconeixement que es guarda en secret fins al mateix moment del lliurament.

El pregó i la primera Tronada, inici tradicional de la Festa Major de Sant Pere

Per escalfar l'ambient, el Canó de Festes sortirà a dos quarts de set de la tarda des de la Casa Rull per anunciar la Festa Major. A la plaça del Prim, l'Esbart de Santa Llúcia oferirà una exhibició de dansa tradicional catalana, i a les set, el Bou recorrerà els carrers del centre. Tot plegat emmarcat en la celebració de la Diada de Sant Joan.

A dos quarts de vuit els Gegants, acompanyats per la música de Metralla, ballaran a la plaça del Mercadal, i el saló de plens quedarà obert perquè el públic pugui assistir al pregó. Els Ministrers de Reus s'encarregaran de posar banda sonora a l'acte d'inici de la Festa Major pròpiament dit.

Alba Sotorra prendrà la paraula a les vuit del vespre per pronunciar el pregó. La directora i productora especialitzada en llargmetratges per a públic internacional també farà la crida a la festa des del balcó de l'Ajuntament. Entremig s'haurà lliurat el Tro de Festa 2022 i es repartirà la postal de la Festa Major número 48, protagonitzada pels Cóssos.

Amb el seguiment que han tingut els actes previs del programa, és de preveure que la plaça quedi força plena. El públic més abocat a Sant Pere s'agruparà sota el balcó per sentir la crida a la festa i esperar que baixi la pregonera. Quan ho faci aviarà la primera Tronada del 2022, i el Toc General de Festa des del Campanar de la Prioral s'encarregarà d'anunciar-ho.

Serà llavors quan arrancarà la Cercavila del Masclet, que comptarà amb la participació d'alguns Elements Festius en el seu format menys protocol·lari. A dos quarts de deu la Prioral de Sant Pere es convertirà en l'escenari del Concert de Festa Major de l'Orfeó Reusenc, i la Palma acollirà la 24a Trobada d'Havaneres.

La part més festiva s'intensificarà també a les deu al Parc de la Festa amb la segona nit de Barraques. Sobre l'escenari hi tocaran Sorigen, Dr. Prats i Jazzwoman.