Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'arribada de les tropes franquistes a Reus el 15 de gener del 1939

Es compleixen 81 anys de l’entrada de l’exèrcit franquista a Reus

Les tropes del general Franco van ocupar Reus i Tarragona el 15 de gener del 1939

Imatge de l'arribada de les tropes franquistes a Reus el 15 de gener del 1939
Les tropes franquistes van arribar a Reus el 15 de gener de 1939 a les 12.00 hores del migdia | Fotografia extreta del llibre '1000 imatges de la història de Reus'

Tal dia com avui es compleixen 81 anys exactes de l’entrada de l’exèrcit franquista a la ciutat de Reus. Concretament, l’ocupació es va produir el 15 de gener de 1939 a les 12.00 hores del migdia després de dos anys i set mesos de guerra i va suposar el final de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a la ciutat.

[predef]reus-144[/predef]

L’arribada de l’exèrcit es va produir setmanes després de la derrota republicana a la Batalla de l’Ebre, a finals de novembre del 1938. Al desembre, Franco va ordenar l’ofensiva sobre Catalunya i va intensificar els bombardejos al territori. L’ocupació era una qüestió de dies.

Durant aquell 15 de gener els membres de la tropa republicana van iniciar la seva retirada de la ciutat durant la nit i a les 10.00 hores del matí van fer volar el pont de la carretera de Montblanc per intentar evitar el pas dels militars franquistes. Hores després, l’exèrcit del general Franco arribava a la capital del Baix Camp,  una ciutat amb centenars de casa destruïdes a causa dels bombardejos i sense els serveis bàsics. A més, es va trobar una població totalment exhausta després de dos anys i mig de conflicte.

Imatge del 15 de gener de 1939 a Reus, quan van arribar les tropes franquistes a la ciutat
El 15 de gener de 1939 va suposar el final de la Guerra Civil Espanyola a Reus | Fotografia extreta del llibre '1000 imatges de la història de Reus'

El  tinent Amalio Esteve va ser l’encarregat de pujar a l’Ajuntament i va fer-se càrrec de la ciutat fins a l’arribada de les autoritats militars. A més, va substituir una bandera catalana per una monàrquica. Aquest va representar el punt final de la Guerra Civil a Reus. Una guerra que va deixar un alt nombre de morts i ferits, refugis antiaeris i el record d’un episodi que ningú oblidarà.