Cati Plana i Pau Puig sobre l'escenari de la bassa de Mas Iglesias

Arrenquen els concerts vermut de Sant Pere restringits per la pandèmia

El sol que queia ha fet que el públic es refugiés a les zones amb ombra | L'absència de barra és un dels canvis principals respecte al model habitual

Els concerts vermut són un dels actes de la Festa Major de Sant Pere que s'han vist més afectats per les restriccions. Aquest divendres al migdia, 25 de juny, ha tingut lloc el primer, a la bassa de Mas Iglesias. Com la resta d'actes, calia entrada gratuïta prèvia per assistir-hi.

Forçat per la pandèmia, el trasllat suposa una de les primeres proves de descentralització de la Festa Major que fa anys que es planteja. Habitualment eren els Jardins de la Casa Rull l'escenari dels concerts vermut. La limitació d'aforament a causa de les restriccions ha fet que s'optés per canviar-ne la ubicació.

Precisament el voltant de Mas Iglesias és una de les zones que ja es van fer servir per instal·lar-hi escenaris per Trapezi. S'ha habilitat part de la bassa com a escenari, encarat cap a l'estació d'autobusos. Sota els pins s'ha instal·lat l'estesa de cadires.

La música tradicional enceta els concerts vermut de Sant Pere

Aquest primer concert vermut ha anat a càrrec de Cati Plana i Pau Puig. Un duet d'acordió diatònic i dolçaina que ha presentat un repertori de diferents gèneres de música tradicional. Una proposta que qualifiquen de cambrística i que porta per títol Tretze vares.

El sol que queia al pinar de Mas Iglesias ha fet fugir la majoria del públic als espais amb ombra de la zona. La distància amb l'escenari, però, no ha impedit que els espectadors participessin i s'impliquessin durant l'actuació. Cati Plana i Pau Puig han anat explicant i fent difusió de les diferents melodies que interpreten de música popular d'arreu dels Països Catalans.

Una esplanada de cadires davant de la bassa de Mas Iglesias de Reus, amb el públic a les que queden a l'ombra
El sol que queia a Mas Iglesias ha fet ubicar el públic a les zones amb ombra | Jordi Olària Gras

Si la ubicació i el control d'aforament han sigut un canvi notable, l'altre canvi important ha sigut l'absència de vermut, i de qualsevol servei de barra o consumició. Des de l'Institut Municipal Reus Cultura es va explicar que era complicat poder-ne oferir. La situació s'ha comentat entre diversos dels grups de públic que hi havia.

Alguns assumint que era un sacrifici necessari per mantenir l'acte. Altres criticant-ho i comentant com altres municipis han buscat alternatives per mantenir-ho. Fins i tot Pau Puig, després de la primera cançó hi ha fet referència.

Ha agraït poder participar en aquest cicle de concerts, i més sent els primers en estrenar-lo enguany. Ha comentat, també, que és «una llàstima que de concert vermut només en quedi el nom». Un comentari que el públic ha aplaudit força.

Com també ha aplaudit el comentari amb el qual Pau Puig ha acomiadat l'actuació. El músic ha demanat que no s'agafin més entrades de les que es faran servir. Una petició que s'havia fet també des de l'Institut Municipal Reus Cultura.

Com que els actes són gratuïts és prou habitual acabar veient cadires buides en sessions a les quals s'havien exhaurit les entrades.