El Mercat de Nadal de Reus del 2020, amb l'arbre al mig, projecció de llums i les parades formant un cercle al voltant de la coca central de la plaça

Reus prepara la campanya de Nadal amb l'arbre, túnels, laberints i elements aeris i 3D

L'Ajuntament triplicarà aquesta partida i l'ha tret a concurs públic per 423.100 euros

L'Ajuntament de Reus ja prepara la campanya de Nadal, i aquest dimecres, 17 d'agost, ha tret a concurs públic el lloguer i instal·lació dels llums i els elements decoratius. El contracte compta amb un pressupost total de 423.100 euros amb l'IVA inclòs i es divideix en sis lots. Entre altres elements, la campanya comptarà amb llums en alguns carrers, un arbre a la plaça del Mercadal i un laberint a la del Prim.

Fonts municipals apunten que hi ha una inversió addicional per part de l'Ajuntament. Segons recorden, aquesta partida l'any passat va ser de 145.200 euros i, per tant, enguany s'ha multiplicat gairebé per tres. Faltarà, encara, la part d'il·luminació de carrer en la qual participen els botiguers.

En aquells vials on se'n vulgui instal·lar, els negocis aportaran un 30% del cost, com a mínim, del subministrament elèctric. Aquesta segona part de decoració es vehicula a través de la Cambra de Comerç com a enllaç amb el sector comercial. És per això que no es treu a concurs públic.

A banda d'aquest laberint, a la plaça del Prim també hi haurà «un muntatge aeri» del qual no se'n tindran més detalls fins que s'adjudiqui el contracte. Els diferents lots de la licitació contemplen instal·lacions també a la plaça de la Llibertat i diversos carrers de diferents barris. Inclou garlandes per diversos arbres del centre i elements i figures 3D per diferents espais de la ciutat.

El plec de clàusules divideix el contracte en sis lots, començant pel subministrament de motius i elements d'enllumenat nadalenc. Inclou el lloguer, el muntatge, el manteniment i el desmuntatge d'aquests elements. El primer lot fa referència a algunes de les instal·lacions de la plaça del Mercadal, del Prim i de la Llibertat.

Arbre de Nadal, laberints lluminosos i elements transitables

A la plaça del Mercadal es preveu instal·lar un fil lluminós de color blanc càlid als quatre fanals i dues esferes 3D a cadascun. D'aquestes esferes, una serà de color blanc càlid i l'altra de blanc fred. La mateixa composició es farà a la plaça del Prim, on a més s'instal·larà un laberint transitable.

A la plaça de la Llibertat, el fil lluminós cobrirà cinc arbres de la zona propera al carrer Ample. També s'hi col·locarà un túnel «amb llum artística de Nadal amb moviment, espectacles visuals i transitable». Aquesta estructura serà, com a mínim, de 34 metres de llarg per sis d'ample.

Al centre de la ciutat també s'hi repartiran una trentena d'elements decoratius 3D amb forma de regals d'almenys un metre cúbic. Aquest primer lot compta amb un pressupost de 252.000 euros, dividits en dues partides. Per una banda, el lloguer dels elements, valorat en 151.200 euros, i per l'altra, el muntatge, el manteniment i el desmuntatge, per 100.800 euros.
 

El segon lot de la licitació segueix cobrint part del muntatge de la plaça del Mercadal. En concret la instal·lació i desmuntatge de l'arbre de Nadal al centre. Serà «imitació d'un arbre natural amb decoració visible de dia i llums de Nadal de nit». Serà, com a mínim, de deu metres d'alçada i incorporarà una estrella a la part superior.

El pressupost per a l'arbre de Nadal és de 34.000 euros, comptant els 20.400 euros que es calculen per llogar-lo i els 13.600 euros previstos per muntar-lo, mantenir-lo i desmuntar-lo.

Un centenar d'elements decoratius a la resta de barris

El tercer lot de la licitació servirà per cobrir «diversos motius d'enllumenat nadalenc per diversos barris». Es preveu instal·lar un total de 95 elements de cinc models diferents que facin entre quatre i sis metres d'amplada i un metre i mig d'alçada. El pressupost d'aquesta part de la campanya nadalenca és de 49.000 euros entre els 29.400 del lloguer i els 19.600 del muntatge i desmuntatge.

El quart lot del contracte públic fa referència al lloguer, instal·lació i desmuntatge de 650 garlandes lluminoses. Seran amb cable de PVC transparent i amb efecte flaix, i es col·locaran «als arbres del tomb de ravals i altres carrers de la ciutat». Aquesta partida serà de 53.000 euros, incloent-hi els 31.800 euros del lloguer i els 21.200 euros de muntar-ho i desmuntar-ho.

El cinquè lot ha de permetre instal·lar 65 «unitats d'elements formats per fil lluminós». Seran 20 figures 3D repartides per la ciutat i sis elements de suport de garlandes a la plaça del Prim. S'instal·laran a les cantonades del carrer de Llovera i del de Sant Joan.

El muntatge, el manteniment i el desmuntatge d'aquests elements s'ha pressupostat en 9.100 euros. Per últim, el darrer lot contempla 22 esferes 3D de llum blanc, d'entre 0,6 i 1,6 metres de diàmetre, que es col·locaran sobre l'estàtua del general Prim. El pressupost d'aquest últim lot és de 26.000 euros, 15.600 dels quals corresponen al lloguer, i 10.400 al muntatge i desmuntatge.

Promoció de Ciutat cobrirà el 83% del pressupost

La part d'il·luminació de la campanya de Nadal de Reus, per tant, té un pressupost total de 423.100 euros, que s'aportarà a través de tres partides diferents. L'Agència Reus Promoció assumirà 350.930 euros per l'enllumenat, és a dir, els lots 1 i 6 i part dels lots 2, 3 i 4. El departament de Via Pública aportarà 68.177 euros per cobrir el lot cinc i part dels lots 2, 3 i 4.

Per últim, la regidoria de Relacions Cíviques, destinarà 3.993 euros a la part del lot 3 que fa referència als barris que no siguin el centre de la ciutat. Les empreses interessades poden arribar a presentar-se als sis lots alhora, i poden fer-ho fins al dia 1 de setembre. L'enllumenat ha d'estar instal·lat completament el 24 de novembre i ha de poder funcionar fins al dia 8 de gener.

La licitació també exigeix que sigui il·luminació LED o similar «per tal d'assegurar un baix consum elèctric». També s'especifica que cal passar controls de qualitat obligatoris per part de l'instal·lador i que els materials han de comptar amb el certificat de la Comunitat Europea.