Plaça del Mercadal de Reus, amb un escenari amb trapezistes i públic omplint la plaça

Surt a concurs públic la direcció de la Fira Trapezi de Reus

Amb un pressupost de 70.000 euros s'ofereix el timó de les pròximes dues edicions, prorrogable per a dues més

Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya busca qui n'ha de dirigir les pròximes dues edicions. L'Ajuntament de Reus, a través de l'Institut Municipal Reus Cultura, ha tret a concurs públic el càrrec. Es tracta d'un contracte de dos anys prorrogable per dos més amb un pressupost bianual de 70.180 euros comptant l'IVA.

Les persones i empreses interessades poden presentar ofertes fins al 15 de setembre a la pàgina de contractació pública de la Generalitat. Amb la direcció artística s'inclouen altres feines que hi estan vinculades. Inclou la coordinació i planificació de tots els actes i activitats, per exemple, a més de la representació de Trapezi als actes protocol·laris.

A l'hora de valorar les ofertes que rebi el concurs públic, des de l'Ajuntament s'apunten alguns elements concrets. «Es tindran en compte criteris com la redacció de la memòria tècnica i l'oferta econòmica», s'explica. També es valorarà «l'experiència professional prèvia que es pugui acreditar i el coneixement d'idiomes».

Qui guanyi la licitació agafarà les regnes de Trapezi per a les edicions del 2023 i del 2024. El plec de condicions també contempla la possibilitat d'acabar prorrogant el contracte públic dos anys més. D'aquesta manera s'arribaria a cobrir també les edicions del 2025 i del 2026.

La nova direcció arribarà amb la 27a edició de la Fira del Circ de Catalunya, després que la d'enguany demostrés que la pandèmia no li havia passat factura. Hi ha hagut canvis evidents els darrers anys, motivats per la covid i per la direcció del festival. Hi ha més espectacles de pagament, la majoria, a uns preus menors que els anys anteriors.

També s'han reduït els escenaris de carrer per establir escenaris arreu, i s'han incorporat les carpes de circ en alguns espais. Tot plegat fruit de les restriccions imposades durant la pandèmia. També, sens dubte, hi ha una part del segell de Leandro Mendoza, director de Trapezi els darrers sis anys.

Mendoza va dirigir Trapezi, per primera vegada, l'any 2017, una edició en la qual va aterrar poc abans que comencés i, per tant, no l'havia preparat. La del 2018 ja va ser una Fira del Circ de Catalunya plenament amb el seu segell. L'any 2018 va ser l'únic candidat que es va presentar al concurs públic de la direcció per al 2019 i el 2020, i amb la pròrroga va arribar fins al 2022.

Durant aquesta edició d'enguany ja havia donat a entendre que no s'hi tornaria a presentar. No ha certificat res del cert, almenys de manera pública, però ha deixat entreveure que la del 2022 era la seva darrera edició al capdavant de Trapezi. Una edició que va servir per tornar a dotar d'esplendor la Fira del Circ de Catalunya després d'haver superat la pandèmia.