Façana de l'antic Hospital Sant Joan de Reus, que actualment acull diversos departaments municipals

Conflicte laboral per impagaments a l'empresa del servei de grua i consergeries de Reus

Almenys una cinquantena de treballadors no han cobrat la nòmina de l'octubre i acumulen mig any de retards

Més de cinquanta treballadors de Reus fa un mes i mig que no cobren després de fer-ho tard des de l'abril. Es tracta de la plantilla de Bercose, l'empresa que fins ara explotava el servei de la grua municipal i diferents serveis auxiliars per l'Ajuntament de Reus. La darrera contractació pública ja no es va poder formalitzar per manca d'informació per part de la companyia.

Un dels afectats, Josep Borràs, denuncia que «no hem rebut encara la nòmina del mes d'octubre, a 22 de novembre no hem rebut els nostres salaris». La plantilla ja ha engegat els procediments jurídics corresponents per regularitzar la situació, que denuncien que és molt precària. «Només volem que acabi el malson, som molta gent, amb canalla petita que no podem alimentar», afegeix.

Bercose oferia, fins ara, el servei de grua i serveis auxiliars com la consergeria i la vigilància de diferents equipaments municipals. Fa uns dies, un decret d'urgència va adjudicar el contracte a Builders 2015, que l'assumiria de manera temporal. Bercose estaria a punt d'entrar en concurs de creditors, motiu pel qual, presumiblement, no hauria pogut entregar la informació necessària per formalitzar el contracte.

Cinc representants dels més de 50 treballadors afectats com a mínim s'han reunit aquest dilluns amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. El batlle recordava, aquest matí, que es tracta d'un conflicte laboral dins d'una empresa privada i, per tant, el seu marge de maniobra és limitat. Amb tot, s'hauria compromès a intercedir per mediar entre treballadors i empresa per trobar una solució.

Mig any cobrant tard i un mes i mig sense fer-ho

Jesús, un altre dels afectats, agraeix que el batlle els hagi rebut i fa una bona valoració de la reunió. «Esperem que hi hagi resultats aviat», exposa. «L'empresa no argumenta res, ni ens sabem res ni ens diuen res», critica.

Borràs afegeix que, a més, les darreres setmanes s'han imposat vacances forçades a part de la plantilla. Està previst que es reincorporin a la feina el dia 26 de novembre, però «no sabem on, no sabem res de ningú». L'impagament de la nòmina del mes d'octubre no és l'únic problema que arrossega l'empresa.

«A partir del mes d'abril les nòmines es pagaven en dues tandes, una el dia 2 i l'altra el dia 10 més o menys», afegeix. Això va ser així entre l'abril i el setembre, fins que a l'octubre ja no han rebut cap part de la nòmina. La plantilla accepta ser subcontractada per l'empresa que s'hagi de fer càrrec del servei.

Reclamen mantenir les condicions i l'antiguitat, tal com estableix la llei, però denuncien que Builders no hi està d'acord. Segons han explicat altres afectats a la sortida de la reunió, la llei manté que és la nova empresa qui ha d'assumir els deutes i compromisos contrets per l'anterior adjudicatària. També acusen Builders 2015 d'estar formada, almenys en part, per directius i propietaris de Bercose, motiu pel qual es mostren intranquils.

Pel que fa a Bercose, en cap moment han tingut ni notificacions de l'empresa ni resposta a les seves peticions d'informació. De fet expliquen que no saben ni quina plantilla té Bercose i, per tant, desconeixen quants treballadors estan afectats. L'any 2019 tenia més de 600 treballadors a tota la regió de Tarragona.

Segons concreten fonts municipals, a Reus Bercose s'encarrega dels serveis auxiliars de disset equipaments. Són les dues biblioteques, el Centre Cívic Ponent i els casals de la gent gran dels centres cívics de Mas Abelló i Migjorn. També l'oficina d'Habitatge, les dependències d'Hisenda, Cal Massó, l'antic Hospital Sant Joan i el Vapor Vell.

Pel que fa als organismes municipals s'encarreguen dels serveis auxiliars dels museus Salvador Vilaseca i de la plaça de la Llibertat. També del CIMIR, la Casa Rull, la Palma, el Castell del Cambrer i el Giny. Fonts municipals puntualitzen que també poden oferir serveis puntuals en altres dependències municipals.