El Comitè d'empresa de Reus Transport denuncia l'incompliment de diversos aspectes del conveni territorial.

El conflicte laboral a Reus Transport, sense solució

La CUP denuncia opacitat i deixadesa per part de l'empresa i de l'Ajuntament

La plantilla de Reus Transport manté que no s'han solucionat els problemes ni s'ha fet cas de les seves demandes. Així ho ha denunciat aquest divendres la CUP, que en una roda de premsa ha reclamat un consell d'administració amb la presència del comitè d'empresa per abordar la qüestió. Una roda de premsa en la qual també han denunciat opacitat per part de la direcció de l'empresa.

Ara fa un mes es va fer públic que els treballadors de l'empresa municipal havien presentat una demanda col·lectiva per incompliment de conveni. Segons denuncia la regidora de la CUP Mònica Pàmies, un mes després encara no hi ha hagut cap contacte entre empresa i plantilla i ni tan sols s'ha informat de la situació als membres del consell d'administració.

Denuncia, de fet, que el darrer consell d'administració es va celebrar el set d'abril i no se n'ha tornat a convocar cap més. «Ignorar aquest conflicte l'únic que aconseguirà serà enquistar-lo i empitjorar la situació; és absurd que hi hagi aquesta mala maror quan és tan senzill com seure en una taula i pactar-ho», sentencia.

Mònica Pàmies dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
La CUP reclama a Reus Transport i al govern que s'impliquin en el conflicte laboral a l'empresa | TarragonaDigital

Denuncien opacitat i deixadesa per part de Reus Transport

Un sou base inferior al que marca el conveni, treballadors eventuals que encadenen contractes i quadrants d'horaris fets sense cap mena d'antelació són algunes de les situacions que el comitè d'empresa denuncia. Segons ha exposat Pàmies, també reclamen que es compleixin mesures com disposar d'un lavabo al final de la línia i tenir la informació necessària sobre els drets de conciliació laboral i familiar.

«Cap d'aquestes reclamacions ha estat comunicada al consell d'administració de Reus Transport Públic», critica la regidora de la CUP, «hi ha manca de transparència en la informació que se'ns traspassa», etziba. Apunta directament a la direcció de l'empresa com a responsables d'aquesta situació.

La formació s'ha reunit, segons ha explicat Pàmies, dues vegades durant el darrer mes amb el comitè d'empresa. Els han transmès que «el senyor Adserà, que és el gerent, i el senyor Escoda, que és l'encarregat de Recursos Humans no van atendre els representants del comitè d'empresa».

«En el cas del senyor Adserà perquè estava de vacances i, en el cas del senyor Escoda, perquè segons ell no li tocava prendre decisions sobre aquestes reclamacions», ha aclarit. Tampoc s'hauria atès els treballadors des d'alcaldia, amb qui la plantilla també havia demanat una trobada.

Un 30% de baixes laborals de manera habitual

«L'alcalde estava de vacances i l'alcalde accidental era el regidor Daniel Rubio, que precisament és el regidor de Recursos Humans de l'Ajuntament de Reus, però tampoc es va posar en contacte amb el comitè d'empresa», ha denunciat Pàmies. La situació, apunta, afecta principalment una cinquantena de treballadors, que són els que s'ocupen de conduir els autobusos.

La situació s'hauria agreujat arran del confinament, segons ha exposat Pàmies. «Sembla que, des de l'empresa, es va reclamar que alguns dels treballadors que havien estat confinats anessin a fer hores per cobrir les mancances a compte de les hores del confinament».

De fet, l'impacte de la Covid a la plantilla tampoc s'ha gestionat de la manera correcta des del punt de vista de la CUP. Recorden que «els mateixos treballadors reconeixen que hi ha més d'un 30% de baixes de manera habitual», una situació agreujada durant la pandèmia. «Hi ha gent amb risc i problemes de salut; potser s'hauria de refer l'estructura de com s'han d'organitzar els quadrants», reflexiona Mònica Pàmies.