Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Santa Verònica, exposada per primera vegada a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus

La Confraria de la Verònica de Reus exposa públicament la seva imatge per primera vegada

La imatge de Santa Verònica es pot veure a la parròquia de Sant Joan Baptista

Per primera vegada en els seus 72 anys d'història, la Confraria de la Verònica de Reusexposa a la veneració pública la seva imatge titular a la Parròquia de Sant Joan Baptista. Es tracta d'una alternativa que vol cobrir la manca de processons d'enguany a causa de la situació sanitària i poder mantenir així la possibilitat que els fidels la venerin.

La imatge de Santa Verònica és una de les millors obres del prestigiós escultor barceloní Josep Maria Camps i Arnau, qui la va realitzar l'any 1949 amb motiu de la fundació de la confraria. Es tracta d'una talla de fusta policromada i estofada al taller de l'artista ubicat al barri de Gràcia de Barcelona. La imatge anava il·luminada per uns canelobres amb motius florals sortits de la forja Barriach, de Reus. Santa Verònica va desfilar per primer cop a la processó del Sant Enterrament del 1950.

«La imatge se'ns presenta sòbria i digne, per tal que la puguem gaudir amb tot luxe de detalls, observar-li el rostre, un rostre colpit pel dolor del moment de la passió i un rostre que esdevé un referent cultural no només a Reus si no fora d'aquest, el rostre sant de la compassió i misericòrdia», detallen des de l'entitat.

Les dones treballadores de les sederes, l'origen de la Confraria de la Verònica

La Confraria de la Verònica procedeix de l'antiga 'Hermandad Textil del Beato Antonio M. Claret', fundada el 1949, a redós del recent fundat 'Sindicato de Turismo', que tenia l'objectiu de promoure la ciutat de Reus. El gremi tèxtil va ser dels primers en sumar-se a la iniciativa, i per això des de la Confraria de la Verònica de Reus asseguren que l'exposició de Santa Verònica «no es podria entendre» sense tota la feina que el col·lectiu de dones treballadores de les sederes, que amb el seu esforç i la seva voluntat van poder col·laborar de manera decisiva en aquest projecte.

Ara la confraria ha agafat aquest relleu, i vol posar en manifest aquest llegat patrimonial i cultural, mitjançant la difusió d'aquest i preservació d'aquest. Enguany, amb el suport de Reus Promoció i la Diputació de Tarragona hem pogut exposar la imatge «amb tota la dignitat que li correspon».