Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Reus podria tornar a estirar diners de Móra per a l'Hospital Sant Joan

S'havia anunciat que la mesura no es repetiria | El 2018 es tancaria amb un dèficit de sis milions d'euros

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

S'acosta desembre i, per a l'Hospital Sant Joan, es torna a activar el compte enrere. En el cas d'enguany, a més del dèficit del 2018, cal posar remei al del 2017, que encara està per resoldre. La idea, segons s'havia explicat des del centre sanitari reusenc, era que la Generalitat comprés Gecohsa, l'empresa pública de Reus que gestiona l'Hospital de Móra d'Ebre. Aquesta idea, però, no seria suficient per equilibrar els comptes, sinó que encara faltaria bona part dels més de tres milions de dèficit del 2017.

Segons va apuntar el Diari Més, l'auditoria de la Generalitat rebaixaria força les expectatives respecte al preu de Gecohsa, fet que faria que s'hagués de buscar una segona solució complementària per remoure la causa de dissolució. Des de l'Hospital Sant Joan només es diu que «el 31 de desembre la solució estarà presa» i que «totes les opcions estan sobre la taula» i això inclou, segons confirmen a TarragonaDigital  fonts del consell d'administració, tornar a estirar part de les reserves de l'Hospital de Móra.

Aquest extrem ja es va utilitzar per eixugar el dèficit de l'any 2015. Aleshores es van traslladar quatre milions d'euros de l'Hospital de Móra d'Ebre a l'Hospital Sant Joan —tots dos centres es gestionen des de l'Ajuntament de Reus—, i el govern reusenc va assegurar que no tornaria a utilitzar aquest recurs. Noemí Llauradó, presidenta de l'Hospital i regidora de Salut, així ho sentenciava l'any següent, quan es va tornar a tancar l'exercici amb dèficit.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

Sis milions de dèficit a l'Hospital Sant Joan el 2018

El dèficit d'aquest 2018, segons fonts del Consell d'Administració,  ronda els 6 milions d'euros ara mateix, a l'espera de veure si, d'aquí a final d'any, acaba d'anar a l'alça o a la baixa. Aquest dèficit torna a ser problemàtic, i és que es comptava que ja l'assumiria el consorci entre Ajuntament i Generalitat que havia de gestionar Sant Joan des de l'1 de gener d'enguany. El consorci, però, no existeix, i ara s'està estudiant com fer front als números vermells.

Una possibilitat que apuntava el Diari de Tarragona i que ha confirmat TarragonaDigital  per mitjà de fonts internes de l'Hospital Sant Joan, seria una injecció directa de capital per part de la Generalitat. A la pràctica es tracta del mateix que passa a la resta d'hospitals públics catalans que tanquen amb dèficit, amb la diferència que aquests els gestiona la Generalitat directament, mentre que el de Reus és potestat de l'Ajuntament.

El CatSalut i l'Ajuntament de Reus presenten el nou director de l'Hospital Sant Joan, Mateu Huguet
El CatSalut i l'Ajuntament de Reus presenten el nou director de l'Hospital Sant Joan, Mateu Huguet | Jordi Olària

 

Sense notícies del consorci de la Generalitat

L'Hospital Sant Joan és municipal, és a dir, el consell d'administració el formen regidors o membres escollits pels partits del plenari. Aquesta situació ha de canviar quan la gestió del centre l'assumeixi la Generalitat, que també se'n quedarà la responsabilitat financera. Això vol dir que, com passa a la resta d'hospitals  públics, serà el govern català qui es faci càrrec de les despeses i, sobretot, del dèficit del centre.

Fins llavors, la patata calenta la té l'Ajuntament de Reus. Es va anunciar un consorci que traslladaria el 55 % del poder de decisió i la càrrega financera a la Generalitat, mentre que l'Ajuntament es quedaria un simbòlic 45 % de poder de decisió i la presidència de l'ens. Aquesta nova entitat havia d'entrar en funcionament l'1 de gener de 2018, però no està clar que ho faci ni l'1 de gener del 2019.

Tot i això, l'arribada ara fa més de dos mesos d'un nou director a l'Hospital Sant Joan va servir, també, per afirmar que s'estava ultimant la negociació per al consorci. Sense noves notícies, la plantilla ja va advertir llavors que no seria eternament pacient davant la situació que viuen i la «desinformació» que afirmen que se'ls aplica respecte al futur del centre sanitari.

Representants del CatSalut i l'Ajuntament de Reus acompanyen els directors sortint i entrant de l'Hospital
Representants del CatSalut i l'Ajuntament de Reus acompanyen els directors sortint i entrant de l'Hospital | Jordi Olària

 

Problemes que s'arrosseguen des del 2017

L'any 2016 es va tancar amb dèficit econòmic, i es van equilibrar els comptes reduint el capital social de l'Hospital Sant Joan i aportant terrenys de l'Ajuntament. El 2017 també es va tancar amb xifres negatives, que es volien eixugar venent Gecohsa a la Generalitat. Com que el govern català ja ha anunciat que serà ell conjuntament amb les entitats locals qui gestionin l'Hospital de Móra, Reus volia vendre l'empresa que ho ha estat fent fins ara.

Si l'auditoria, com sembla, rebaixa les pretensions econòmiques d'aquesta operació, caldrà trobar una partida complementària que permeti esvair els 3,2 milions d'euros de negatiu del 2017. Aquí, a més, s'hi suma el dèficit del 2018, que l'Ajuntament no comptava haver d'atendre, i és que amb les previsions inicials, enguany ja hauria estat responsabilitat de la Generalitat.