Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'Ajuntament de Reus vol ampliar els horaris del Mercat Central al 2020

Es treballa per canviar els horaris i començar a vendre per internet a finals del primer trimestre | Es crea el Consell de Mercats per plantejar el futur dels equipaments

Imatge d'arxiu del Mercat central de Reus | Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus vol posar una marxa més en la renovació que han de viure els mercats de la ciutat en un futur pròxim. Ja es va anunciar que, durant el primer trimestre del 2020, les parades començarien a vendre per Internet, i ara el consistori ha creat el Consell Assessor dels Mercats Municipals de Reus. L'integraran un total de 28 membres entre Ajuntament i paradistes.

[predef]reus-144[/predef]

El nou organisme el presidirà Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació i quatre representants designats per l'Ajuntament, quatre designats per l'empresa Reus Mobilitat i Serveis —l'empresa de la qual depenen els Mercats— i una vintena en nom dels paradistes conformaran aquest nou organisme. Es podrà reunir de manera plenària, però la idea també és poder-se trobar de manera sectorial, amb els representants de cadascun dels mercats per separat.

El Mercat Central s'omple de clientela previsora durant aquests dies
El Mercat Central podria ampliar horaris durant el 2020 | Adrià Morte

L'ampliació d'horaris com a prioritat

El Mercat Central comptarà amb deu representants, mentre que el del Carrilet i el de Marxants en tindran cinc cadascun. Tots hauran de ser titulars d'una parada «o tenir alguna concessió» segons ha anunciat Carles Prats. L'objectiu és treballar el futur a curt termini d'aquests espais i «formular una sèrie de propostes, la més prioritària és l'ampliació dels horaris dels mercats» segons ha informat al plenari.

Afirma que «els mercats municipals es troben en un moment clau en què cal prendre decisions i per això ens dotem d’aquest consell assessor». Argumenta que «la necessitat de crear el consell es posa de manifest per facilitar la implantació de les mesures i objectius que es preveuen; una de les primeres tasques que durem a terme és crear el consell sectorial del Mercat Central per proposar l’ampliació de l’horari d’obertura».

El govern afirma que l'objectiu d'aquest Consell és acordar aquesta ampliació amb el nombre de paradistes més gran possible. Un punt de partida seria «no tancar al migdia i allargar la tarda al màxim, potser no cada dia». Ha apuntat que, si els paradistes consideren que si hi ha dies, com per exemple dilluns, que no cal implementar aquest canvi, no és necessari fixar-lo per als sis dies d'obertura.

Imatge d'una peixateria del Mercat Central de Reus
Les parades del Mercat Central podrien ampliar els seus horaris a finals del primer trimestre del 2020 | Adrià Morte

Horaris i venda per Internet, a la primavera

L'objectiu és que el futur horari del Mercat Central sigui tan similar com es pugui al de les grans superfícies i les cadenes d'alimentació, principals competidors dels paradistes. Carles Prats assumeix que pot no haver-hi un consens total, però considera que «hi ha un gran nombre de paradistes que veuen, igual que pensem nosaltres, que hem de fer una aposta decidida, hem de prendre decisions valentes».

S'ha escollit començar a plantejar el canvi al Mercat Central perquè hi ha més paradistes a l'equipament. Prats afegeix, encara, que «des de la regidoria considerem que s’hauria de modificar al llarg de 2020». Durant la roda de premsa posterior al ple ha precisat que la voluntat del govern és que el canvi d'horaris es pugui dur a terme «a finals del primer trimestre del 2020».

És el mateix període en el qual s'hauria de posar en marxa la venda per Internet. Sense revelar-ne el nom, ha exposat que ja s'ha arribat a un acord amb Ulabox —plataforma a través de la qual es duran a terme aquestes vendes— sobre l'empresa que ha de fer-ne la distribució.

Mercat del Carrilet de Reus | Miguel Cabrerizo

El projecte del Mercat del Carrilet

En paral·lel s'ha de treballar, també, per fer realitat la reforma del Mercat del Carrilet. El projecte urbanístic depèn de trobar un operador privat que s'impliqui per executar les obres; és a dir, que l'Ajuntament busca, des de fa un any i mig, un supermercat que pagui part de les obres a canvi d'obrir un establiment al futur equipament. A més, si el govern no canvia el rumb previst, es preveu enderrocar, per parts, l'actual Mercat del Carrilet per poder-hi mantenir l'activitat durant les obres.

En aquest sentit, Prats admet que segueixen disposats a parlar amb possibles operadors, però que fins ara les converses no han estat fructíferes. «Els grans distribuïdors tenen el seu model i és difícil fer-los encabir» en el model que busca l'Ajuntament. És en el marc d'aquest Consell Assessor de Mercats, doncs, que s'haurà de valorar de quina manera es procedeix.

A més, però, i també segons el rumb previst fins ara, en paral·lel a aquesta reforma també s'hauria d'executar un projecte urbanístic més ambiciós al voltant del Mercat i de l'estació d'autobusos. Comptaria amb un edifici de pisos, que podria acollir també un alberg i que acabaria amb una reforma de l'estació i un canvi de fesomia i usos del carrer de Rocamora.

S'està estudiant quines accions caldrà executar a una àmplia zona al voltant de l'Estació d'Autobusos | Miguel Cabrerizo

Precisament al ple d'avui, el PSC ha preguntat al govern, per boca de Daniel Marcos, si considerava que les obres executades per la Generalitat a l'estació d'autobusos havien resultat en un equipament amb la qualitat necessària. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha respost afirmant que l'actuació del Govern català només pretenia fer el manteniment necessari.

El canvi més important a aquella zona arribarà, segons ha explicat Berasategui, quan culmini l'estudi actual, que planteja en quin àmbit i de quina manera s'ha d'actuar en una àrea total d'11.000 metres quadrats que comprèn des dels jardins de Mas Iglesias fins al llindar del barri del Carrilet.