Si parlem de modernisme, tenim clar que Reus ja és en el marc mental de molta gent, però la ciutat fins fa ben poc no havia sabut explotar tot aquest ric patrimoni que pot atraure milers de persones. L'empresari reusenc, Xavier Martínez Serra, va decidir fer el pas fa un any i posar-se al capdavant d'una de les joies del modernisme creada per Lluís Domènech i Montaner no només de Reus, sinó també en l'àmbit europeu: la Casa Navàs. Des de llavors, l'objectiu inicial era obrir les portes de l'immoble ubicat a la plaça del Mercadal de Reus perquè tothom pogués gaudir d'ell, una fita més que complerta si tenim en compte les dades que aquest dimarts, 11 de desembre, han presentat la directora de la casa, Silvia Sagalà; juntament la regidora de Cultura i Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles; i la gerent de l'Agència de Reus Promoció, Marta Villalta.
Un augment de més del 400% en les visites
Dit i fet: des de l'augment de la periodicitat de les visites a la Casa Navàs en el mes de juny, l'increment ha estat d'un 476%, una xifra que si bé esperaven que fos alta, no imaginaven que ho seria tant segons ha assegurat Sagalà. El cert és que la Casa Navàs és una autèntica joia modernista que traspassa fronteres: «el 95% del mobiliari de la casa és original, i no hi ha constància que a Europa existeixi un fet com aquest en els edificis modernistes» ha explicat Sagalà.
L'origen dels visitants també ha sorprès els nous responsables de la casa, i és que de les 7.794 persones que han realitzat una visita guiada des del juny fins al novembre, només 1.254 han estat de Reus. «Fem una crida als reusencs perquè s'animin a visitar aquesta joia que tenim a la ciutat» han incidit. El perfil que més s'ha repetit ha estat el públic català amb 2.775 visitants; seguit de l'internacional amb 2.261 persones —d'entre els quals hi destaquen els francesos i els russos—, i finalment 1.504 persones provinents de l'Estat espanyol.
[predef]reus-144[/predef]
Prioritat: restaurar la torre de la Casa Navàs
Totes aquestes dades estan en el present, però el futur que presenta a la Casa Navàs —tot i estar encara per concretar— té un full de ruta en què la prioritat són el capçal i la torre que tan icòniques eren fins que van ser destruïdes el 1938 a causa d'una bomba de la Guerra Civil. «Tenim diversos projectes de restauració, i tots contemplen la torre, però encara no hem decidit res més, només que serà una prioritat» ha explicat la directora de la casa. «El que s'està plantejant és que la Casa Navàs torni a ser com era, però que a la vegada tingui estris moderns que la permetin ser visitada per moltes persones», ha afegit Xavier Guardià, també responsable de projectes a l'edifici.
A més d'aquesta desitjada reconstrucció, també hi ha en ment que la Casa Navàs no sigui només un equipament per ser visitat, sinó que esdevingui «un espai viu, obert a la ciutadania i que la gent se'l senti seu». En aquest sentit, s'està treballant perquè tant la casa com la botiga esdevinguin un «equipament generador de cultura» amb diverses accions que incloguin una programació cultural, tot i que encara està per especificar. «L'equip directiu de la casa està estudiant quin és el projecte de museïtzació i restauració més adient. La propietat s'ha marcat uns mesos per definir-lo, concretar la inversió econòmica i decidir el calendari d'aplicació».
Per la seva part, Montserrat Caelles ha assegurat que «Reus s'ha de posicionar clarament de cara al turisme cultural», és per això que des del consistori veuen com una gran oportunitat aquest nou projecte a la Casa Navàs, tant per projecció com per promoció de ciutat. «Serem una opció complementària a Barcelona. A més, Reus és una ciutat que té una oferta que li permet tenir turisme durant tot l'any, que és una cosa que ja es nota» ha afegit Caelles.
Com visitar la Casa Navàs de Reus
El que sí que ja fa uns mesos que està en marxa és l'ampliació de les visites de la Casa Navàs. En aquests moments es fan 39 visites guiades setmanals, en català, castellà, francès i anglès, en grups de 15 persones cadascun i una durada de 50 minuts. Es recomana reservar l'entrada prèviament a l'Oficina de Turisme de l'Ajuntament de Reus —al Gaudí Centre—, sobretot en caps de setmana i dies festius, a causa de l'alta afluència de gent.
Les visites es poden fer al matí (11.00, 12.00 i 13.00 hores) i a la tarda (16.00, 17.00 i 18.00 hores), tot i que durant els mesos de major afluència els responsables han explicat que s'estudiarà d'ampliar horaris. De fet, aquest Nadal ja s'ampliarà l'horari de visites i els dies 15, 16, 22, 23, 27, 29 i 30 de desembre, així com 2, 3, 4 i 5 de gener s'afegirà una visita al matí (14.00 hores) i una a la tarda (19.00 hores). Els dies 25 i 26 de desembre, i l'1 i 6 de gener, la casa tancarà portes.
La visita té un preu de 10 euros, 8 euros pels nens de 9 a 15 anys i els majors de 65 anys. Durant aquest Nadal la Casa Navàs ha posat en marxa una promoció per potenciar el regal de xecs per visitar-la amb preus amb descompte, i també la compra de dos llibres: un sobre l'edifici i l'altra un llibre de poemes que va escriure Maria Font de Rubinat, qui va ser propietària de la Casa Navàs.