Contenidors plens de brossa i envoltats de deixalles

Contenidors plens i insuficients: el conflicte de la brossa de Reus es trasllada als carrers

Les primeres mesures anunciades encara no s'han pogut notar

El conflicte de la brossa de Reus ha rebut la primera bona notícia des de fa setmanes aquest dimecres a la tarda, però encara no s'ha solucionat. Fomento de Construcciones y Contratas ha començat a llogar els vehicles que li exigia l'Ajuntament, que l'havia amenaçat d'imposar-li sancions. La situació no s'ha arreglat de manera immediata, i de fet ja fa dies que es repeteixen les imatges de contenidors plens a vessar i muntanyes de bosses al seu voltant.

El que fins ara era una disputa entre Ajuntament, empresa i plantilla s'ha traslladat als carrers de la ciutat. A xarxes socials com Facebook s'han anat succeint les publicacions d'imatges d'illes de contenidors sobreeixint. S'ha recordat sovint, a més, la campanya municipal engegada recentment que preveu multes de 600 euros per aquells ciutadans que llencin les escombraries fora del contenidor. En alguns casos, amb tot, també es denuncia cert incivisme.

Contenidors plens a vessar i amb una muntanya de deixalles, fusta inclosa, al voltant
En alguns casos no només es critica la falta de servei, sinó també l'incivisme | Jordi Olària Gras

El teixit veïnal reclama solucions

Fora del món digital, diverses entitats veïnals confirmen el malestar que es viu de manera força transversal a tota la ciutat. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, el seu president, Marcos Massó, resta pendent d'una trobada que s'ha de produir aquests dies amb l'empresa, trobada que també confirma la plantilla del servei. Serà llavors quan l'entitat farà algun pronunciament, tot i que fins aleshores admet que la situació no és l'adequada.

Algunes entitats concretes, però, sí que critiquen durament les circumstàncies actuals. Des de Mas Vilanova, Valentín Rodríguez clama que «cada vegada anem a pitjor, paguem més impostos i rebem pitjors serveis». Recrimina també que Ajuntament i Fomento de Construcciones y Contratas —empresa encarregada del servei— «es culpen entre si; i la mala gestió la paguem, una altra vegada, els ciutadans, i això que ens han incrementat la taxa d'escombraries».

També Josep Machado, president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, certifica que «totes les zones dels contenidors són plenes de bosses de brossa i fan pudor, és per això que demanem a l'Ajuntament que es prenguin mesures». Actualment s'està a l'espera que vagin arribant els divuit vehicles que hauria llogat Fomento de Construcciones y Contratas per substituir la flota malmesa.