Façana de l'edifici del Bravium al carrer de la Presó de Reus

El conveni per a l'edifici del Bravium de Reus no s'ha signat i encara es negocia

El mes passat es donava per fet i signat un acord perquè l'Ajuntament pagués la rehabilitació a canvi de gestionar l'edifici

El conveni anunciat per a l'antic Centre Catòlic, l'edifici on hi ha el teatre Bravium, no s'ha signat. Aquest dimecres l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha admès que el document està paralitzat i se segueix negociant a hores d'ara. El dilluns 14 de novembre es va fer una compareixença de premsa donant per fet que es firmaria el dilluns següent.

Aquesta signatura, però, no va arribar. Segons Pellicer, «estem treballant, l'estem acabant de tancar, però semblava més ràpid i no ho és». Ho ha apuntat durant la tradicional trobada de Nadal amb la premsa en la qual fa un balanç de l'any que acaba.

Ha afegit que «no seria prudent per part meva dir-los res més perquè forma part d'una negociació amb l'Arquebisbat». Preguntat per la premsa, ha aclarit que «estem parlant, si algun dia s'escau, ja en parlarem». Quan es va anunciar es va dir que només restava l'aprovació de la Santa Seu, un requeriment que es va qualificar de tràmit sense complicacions.

Finalment, però, sí que s'hauria convertit en un escull important. Sense voler donar-ne més detalls, Pellicer ha assegurat que «no hi ha res que trontolli, però hi ha coses que s'han d'acabar de confirmar». Segons ha plantejat, «són dues administracions diferents que treballen amb paràmetres distints, nosaltres amb el dret administratiu, i ells amb el canònic».

L'acord encallat preveia reactivar el Bravium el 2025

Segons es va anunciar el mes passat, l'acord al qual havien arribat Ajuntament i Arquebisbat era fer una cessió del dret de superfície de l'edifici per 99 anys. Durant aquest període, el consistori reusenc gestionaria l'equipament a canvi d'assumir els dos milions d'euros amb els quals s'ha pressupostat la rehabilitació necessària. En el conveni també hi ha de prendre part la Diputació de Tarragona.

L'objectiu era que el teatre tornés a tenir activitat l'any 2025, i que hi retornés Bravium Teatre. L'entitat tornaria a tenir la seu i el centre d'activitat al carrer de la Presó i ocuparia alguns espais de manera preferent. Aquesta part de l'acord no figura al conveni amb l'Arquebisbat, sinó que se signaria entre l'Ajuntament i l'entitat cultural.

Pel que fa al calendari, previsiblement es veurà afectat. Es va plantejar una actuació en tres fases, comptant engegar la primera abans d'acabar el 2022. Tot el projecte es pressuposta en 2.479.324,66 euros que assumiria, majoritàriament, l'Ajuntament.

L'excepció haurien de ser els 357.000 euros que hi aportaria la Diputació. La primera fase consistiria a redactar l'avantprojecte d'obres i aportar els primers 18.150 euros municipals i una altra partida sense concretar de la institució provincial. La segona fase, la redacció del projecte executiu, s'havia previst per al primer semestre del 2023.

La segona meitat de l'any vinent s'havien de licitar i començar les obres. Durant el 2023 també s'hauria d'aportar una partida de 750.000 euros repartida a parts iguals entre Ajuntament i Diputació. La darrera fase comportaria destinar 1.729.325 euros per part de l'Ajuntament durant el 2024 per pagar les obres en si.

Amb tot plegat, es confiava que el Bravium tornés a tenir activitat durant el 2025. Amb l'aturada del conveni i les negociacions encara sense tancar, aquest calendari quedaria, previsiblement, alterat.