Un grup de treballadors de l'Ajuntament de Reus ha engegat una campanya de recollida de signatures per tal que es torni a votar el conveni laboral aprovat la setmana passada. Consideren que la votació, duta a terme dimecres passar, 25 de juliol, no va comptar amb l'assistència suficient per considerar-se vinculant, i posen en dubte que s'hagin seguit tots els procediments recollits a la normativa. La CUP de Reus, que ha anunciat que votarà en contra del document, ha fet pública aquesta iniciativa a la qual també dóna suport la CGT.
Crítiques pel procediment seguit
El document, que s'ha penjat a la intranet de l'Ajuntament i, per tant, està a l'abast de tots els seus treballadors i també dels partits polítics; mostra el desacord dels sota signants amb el procediment que s'ha seguit per aprovar el conveni. Consideren que no ha estat correcte, ni en la forma com s'ha produït ni en la data en què es va convocar l'assemblea. En primer lloc, segons la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Reus, Marta Llorens, el procediment estableix que allò que treballi la mesa de negociació passi per junta de treballadors i comitè d'empresa —són dos òrgans homòlegs de funcionaris i personal laboral que, en el cas de l'Ajuntament de Reus, funcionen com un de sol— i després arribi a l'assemblea.
En aquest cas, afirmen —de la mateixa manera que sindicats com la CGT— que el procediment no s'ha seguit de manera correcta, i és que el pas per junta i comitè no s'hauria produït, denuncien. La segona crítica que fan és la data, i és que «molts dels empleats estaven gaudint del seu període vacacional i només van poder manifestar la seva opinió al respecte un nombre d'empleats inferior al 10 % de tota la plantilla» segons el document que recull firmes en contra.
La CUP votarà en contra del conveni laboral
En la mateixa línia es mostra la CUP de Reus, que critica també totes dues coses, «no podem avalar aquest procediment quan es fa al juliol», explica Marta Llorens. Pel que fa al procediment, la seva oposició va més enllà, i és un dels motius pels quals votaran en contra del conveni laboral al ple extraordinari de demà dimarts. Consideren pervers el sistema pel qual s'ha d'aprovar aquest conveni, i que el deixa en mans del plenari municipal.
Així, expliquen els cupaires, «el ple té tot el poder per revocar els drets de treballadors i treballadores», i és que regidors i regidores tenen la darrera paraula sobre un document, denuncien, que ni han negociat ni han pogut treballar si no formen part del govern. És per això que consideren que «la maquinària institucional desposseeixi les treballadores dels seus drets».
Per tot plegat, votaran 'no' al ple extraordinari convocat per demà, una convocatòria que també ha rebut crítiques dels cupaires. Consideren que l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ja sabia quan es va celebrar el ple ordinari, que aquesta sessió extraordinària s'hauria de convocar, i l'acusen d'haver-la convocat preveient que membres de l'oposició no hi fossin per vacances per assegurar-se, insinuen, l'aprovació del conveni.
Opacitat i desconfiança en el conveni laboral
Marta Llorens qualifica d'«opaca» la manera com s'ha negociat, per part del govern municipal, el document que ha de regir les condicions laborals de la plantilla de l'Ajuntament, i critiquen que el presentin com una prova de la seva capacitat negociadora. «El regidor Daniel Rubio diu que ha tingut una gran capacitat negociadora; una capacitat negociadora que s'ha fet d'esquena a alguns treballadors i treballadores i a alguns sindicats», etziba la portaveu de la CUP.
Pel que fa a les condicions del conveni en si, les crítiques de la CUP s'alineen amb les que ja feia a TarragonaDigital.com el sindicat CGT la setmana passada. «Hi ha punts que no ens convencen, com que sigui cada departament qui fixi les jornades laborals» sense deixar-les establertes d'avançada, declara Marta Llorens. En aquest sentit, consideren que queda sense estipular quina compensació tindran els treballadors d'aquells departaments que, per les seves característiques, tinguin dedicació exclusiva i, per tant, possibilitat de veure modificat el seu horari laboral.