Carles Prats al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus, amb una pantalla al costat on es projecta la campanya d'ajuts a empreses

Reus alleugereix els requisits d'inversió per als ajuts a noves empreses i traspassos

La inversió mínima necessària per accedir a les subvencions s'ha reduït dels 10.000 euros als 5.000

La convocatòria d'ajuts a nous negocis de Reus podrà ampliar el perfil d'empreses beneficiades. La partida total és de 80.000 euros i permet subvencionar 2.000 euros a cada negoci que compleixi els criteris; és a dir, que es poden arribar a subvencionar 40 empreses. Des de la regidoria d'Empresa i Ocupació s'ha optat per rebaixar la inversió mínima necessària per acollir-se als ajuts.

Fins ara s'havien d'haver invertit almenys 10.000 euros per posar en marxa un negoci per poder optar a la convocatòria d'ajuts. Ara s'ha baixat el topall mínim fins als 5.000 euros. Segons ha detallat el regidor de l'àmbit, Carles Prats, s'ha fet «per donar cabuda a tota mena de projectes».

Segons ha explicat, «els canvis socials i econòmics dels darrers anys han fet que proliferin idees d'emprenedoria que requereixen unes inversions més ajustades». El regidor ha plantejat que «avui en dia es tendeix a aprofitar els locals tal com es troben, amb mínimes reformes i mobiliari reutilitzat». Seguint aquesta premissa, «amb aquesta reducció de la inversió mínima, més tipologia de negocis podran accedir-hi», ha exposat. 

Aquestes línies de subvencions permeten cobrir diferents partides relacionades amb la posada en marxa d'un negoci. Segons ha posat d'exemple Prats, «inclouen projectes tècnics d'enginyeria, interiorisme, decoració o arquitectura, obres, instal·lacions, mobiliari o equipament tècnic». A més de la reducció de la inversió mínima necessària per demanar l'ajut, també s'ha incorporat una altra novetat a la convocatòria d'enguany.

«És una mirada de futur cap a negocis cada cop més sostenibles i compromesos», ha apuntat el regidor. Així doncs, «serà un criteri indispensable participar en una sessió d'assessorament per incorporar criteris d'impacte social, econòmic i mediambiental als negocis». Aquest requisit s'ha incorporat per «incentivar negocis de triple impacte, que incorporin els Objectius de Desenvolupament Sostenible».

El triple impacte és aquella filosofia empresarial que busca el creixement econòmic del negoci i de l'entorn, a més de la igualtat social i la sostenibilitat ambiental. És una manera de fer que des del govern local també es vol implantar als negocis que neixin en el marc de Reus Espais Vius. Com es va establir fa uns anys, les subvencions poden servir per a dos perfils de negocis diferents.

Per una banda, els de nova creació, que tindran 60.000 euros de pressupost reservat. Els 20.000 euros restants es destinaran a ajuts «per al foment o el manteniment d'un negoci a través d'un traspàs». En tots dos casos, la partida pot veure's augmentada, segons ha detallat Prats, «en funció de les sol·licituds rebudes i de la disponibilitat pressupostària». La convocatòria cobreix els negocis engegats o traspassats entre l'1 d'agost del 2021 i el 30 de setembre del 2022, i el termini per presentar les sol·licituds acabarà el 9 d'octubre.