Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Villablanca.

Un brot de coronavirus a Villablanca tensa la situació a les residències de salut mental de Reus

Diversos positius entre professionals i usuaris han fet saltar les alarmes en unes zones amb tots els elements perquè els contagis s'expandeixin

Imatge aèria de l'institut Villablanca a Reus.
A Villablanca seria on es concentra el brot més fort de positius. | Institut Pere Mata
 

Si aquest dimecres sortien a la llum les esfereïdores xifres del coronavirus a les residències d'avis, un altre punt calent, sens dubte, són les institucions i residències de salut mental. Centres amb professionals de la sanitat entrant i sortint i usuaris que conviuen les 24 hores sota el mateix sostre, un còctel molt perillós en moments de pandèmia i que finalment a Reus no ha pogut resistir l'envestida de l'expansió de la Covid-19.

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, Villablanca seria ara mateix un dels punts calents de contagis per coronavirus amb gairebé una vintena de positius, i una xifra molt més elevada de personal i usuaris en quarantena, amb i sense símptomes. A més, a l'Institut Pere Mata de Reus hi hauria, a hores d'ara, un cas confirmat.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

 

Brot de coronavirus a Villablanca entre usuaris i professionals

Més d'un miler de persones, unes 700 d'elles usuàries, conviuen actualment al centre ubicat a la carretera Bellissens, Villablanca. Calculen que allí el brot es podia haver iniciat fa gairebé un mes, a principis de març. Va ser llavors quan dos usuaris que presentaven símptomes es van sotmetre al test de coronavirus i van donar positiu. A partir d'aquí, el centre de salut mental va posar ràpidament en marxa la maquinària per intentar contenir l'expansió d'aquest.

El pla va consistir a aïllar tots els casos positius en una de les unitats del complex de Villablanca —la Residència El Bosc— i iniciar, de motu propio, una setantena de tests entre totes les persones que havien tingut contacte amb els positius. Tot i que, segons expliquen, fa molt que aquests tests es van realitzar, no ha estat fins ara que han començat a rebre els resultats i és per això que «la situació és molt volàtil».

Gairebé una vintena de casos

A hores d'ara, des de l'empresa han confirmat a TarragonaDigital que hi hauria 5 usuaris positius en Covid-19 i 13 casos més entre els professionals que treballen al centre. Això ha provocat l'aïllament absolut, no només de les persones afectades, sinó també de tots els residents, afectant així a gairebé 700 usuaris i tensant la corda al màxim en un centre d'aquestes característiques.

Així doncs, la Residència El Bosc, ubicada a dins de Villablanca, s'ha convertit ara en la zona zero i on es fa un seguiment exhaustiu dels residents positius. Segons expliquen des de la direcció, «el personal que atén a aquestes persones disposa de totes les mesures de protecció personal (EPIS)», una afirmació que els treballadors ratifiquen tot i que amb matisos.

Les mesures per tallar la cadena de contagi

Segons expliquen, l'arribada de mascaretes ha estat en comptagotes—un problema endèmic—, ja que el centre no només penja del Departament de Salut, sinó que també depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i en aquest sentit el material no ha començat a fluir des que es van treure a la llum els diversos casos de contagis en residències d'avis.

La situació, doncs, és complicada, però des de Villablanca expliquen que «tots els professionals sota sospita clínica, pendents o no de la prova de la Covid-19, es troben aïllats a les seves llars» i destaquen que «s'ha decidit prendre una decisió inèdita amb relació als centres assistencials semblants, realitzant més d'un centenar de proves als treballadors relacionats amb la unitat afectada per trobar els positius asimptomàtics i tallar la cadena de contagi». Tanmateix, alguns treballadors han assegurat a aquest mitjà que les ordres de l'empresa, com està passant en moltes altres, han anat des del primer moment en la línia de seguir treballant si no es presenten símptomes, un fet que podria haver contribuït a seguir augmentant el nombre de positius.

Malgrat la perillositat i complexitat de la situació, tant empresa com treballadors ara mateix volen anar a la una i deixar els conflictes aparcats fins que passi tot. «El que estan fent en aquesta unitat és extraordinari, tenint en compte les circumstàncies i els problemes que ja portem arrossegant des de fa temps» apunten treballadors. Villablanca, destaca per la seva part «el compromís de tot el personal en aquests moments de gestió molt complexa».

Situació controlada al Pere Mata

Pel que fa a l'Institut Pere Mata de Reus, en aquests moments hi hauria un usuari positiu per coronavirus, tot i que des del centre no han volgut fer declaracions al respecte. La setmana passada una persona va arribar al box d'urgències amb símptomes i els professionals que la van atendre, segons han explicat treballadors, ho haurien fet sense la protecció adequada.

De moment hi hauria uns tres treballadors en quarantena, pendents dels resultats, però els nervis estan instaurats perquè la cadena de contagi es pot expandir ràpidament. Alguns treballadors apunten a la falta de material i a una desinfecció no adequada a les circumstàncies, tenint en compte que hi ha zones comunes com lavabos i patis, on els usuaris es troben.

Problemes que es cronifiquen

Aquestes greus circumstàncies han tensat encara més la corda entre empresa i treballadors als dos centres de salut mental reusencs, els quals ja fa anys que arrosseguen reivindicacions pel que fa a la «precarietat que ha anat incrementant de forma progressiva des del 2009 fins als límits actuals» asseguren. «Hem arribat a aquesta situació molt tocats, amb un estrès addicional produït per una reducció de ràtios i falta de prevenció de riscos laborals denunciada a Inspecció de Treball en el seu dia», tot i que això no ha fet que estiguin «compromesos al 150% de la nostra capacitat física, arriscant la nostra salut per atendre la salut dels altres».