Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alguns Gegants de Reus ballant a la Palma i un grup de nens petits mirant-se'ls

Els Gegants de Reus tornen a sortir per Corpus davant la il·lusió intacta dels infants de la ciutat

Sense Nanos ni Àliga, sí que s'ha mantingut la tradició de la coca amb cireres

La Palma de Reus es converteix, durant aquesta setmana, en la plaça del Mercadal del dijous de Corpus. Entre dilluns i divendres passaran per l'espai del passeig de Mata els infants entre P-5 i segon de primària de 24 escoles de la ciutat, que veuran ballar els Gegants com ho farien un dijous de Corpus qualsevol.

No hi veuran ni l'Àliga ni els Nanos, però sí que hi veuran els Gegants, igual que es manté, també, la tradició de donar-los coca amb cireres. Les figures del Seguici Festiu reusenc feia més d'un any que no ballaven, i el Corpus d'enguany s'ha convertit, més que mai, en la prèvia de la Festa Major de Sant Pere, que s'adaptarà a la situació actual de restriccions i pandèmia.

Dijous, per Corpus, serà l'únic dia que ballaran totes les parelles de Gegants. Des de la Colla Gegantera s'explica que, la resta de dies, s'aniran alternant les parelles de Gegants que ballaran. Tampoc podrà ser-hi la Mulassa, que com que és per a quatre portadors, no compliria les restriccions contra la pandèmia. Aquest matí han passat per la Palma el Prat de la Riba, el Pompeu Fabra i els Ganxets, i l'escola Montsant ha fet el darrer torn de la jornada.

Durant el darrer torn, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, feia un balanç positiu d'aquestes sessions que tot just acaben de començar. De fet, considera que «ja és un balanç positiu abans que haguéssim començat». Es refereix al fet que s'hagin sumat a la iniciativa 24 centres escolars de Reus que, al llarg de tota la setmana, portaran unes 2.200 criatures a la Palma.

«A poc a poc anem avançant i qui no continua damnificat de tot plegat son les criatures», valora de la iniciativa reusenca de Corpus. Els infants, per la seva banda, han demostrat que no han perdut gens ni mica de l'afició pels Elements Festius que mostraven abans de la pandèmia.

A la dreta, la Mulassa de Reus, quieta; a l'esquerra, els Gegants de Reus ballant i infants de l'escola Montsant mirant-los
La Mulassa ha seguit, des de l'escenari, la primera jornada del Corpus d'enguany | Jordi Olària Gras

La il·lusió infantil, intacta després d'un any sense Gegants

La pandèmia ha passat factura en molts àmbits i de moltes maneres diferents, però no ha pogut tocar la il·lusió dels infants per la Festa Major en general i, sovint, pels Gegants de Reus en concret. Els alumnes de la Montsant han entrat a la Palma entusiasmats i sense poder ni voler amagar la il·lusió que tenien per tornar a veure ballar les figures.

Durant uns vint minuts no han apartat la mirada de la part central de l'espai exterior de la Palma. Una ballada conjunta —han sortit totes les peces menys els Indis—, algunes amb la meitat de les parelles, i una de conjunta per rematar-ho tot de nou. I entremig, aplaudiments, somriures i ull encesos i atents a allò que tenien al davant, i que feia més d'un any que no veien.

Des de l'escenari, sense poder sortir a ballar per les restriccions arran de la pandèmia, la Mulassa ho contemplava tot, també sense perdre's cap detall. Sota seu, els músics, que han tornat a fer sonar els temes que acompanyen habitualment les cercaviles.

Una mica més enllà, l'altre element imprescindible del Corpus a Reus: la coca amb cireres. Normalment es reparteixen per a canalla que va a la plaça a veure ballar els elements. Enguany s'ha optat per mantenir la coca amb cireres, però és el professorat qui se les endú cap a l'escola perquè els infants se la mengin allà.

Un mestre de l'escola Montsant porat una capsa de coques amb cireres mentre els infants se la miren
La coca en cireres, també adaptant-se a la pandèmia, no ha faltat a la programació del Corpus de Reus 2021 | Jordi Olària Gras

La cultura popular també arrenca la seva recuperació

Arnau Fernández, geganter en funcions de cap de colla, confirma que, qui es posa sota les figures, en tenia ganes. De trobar-se, de sentir la música, de ballar i de veure les cares d'il·lusió de la canalla. Tot i que assegura que «això és com anar en bicicleta», també admet que, un any i mig sense posar-se sota les faldilles dels Gegants, s'ha notat.

«No hem pogut assajar perquè ha anat tot amb uns temps molt justos, però les ganes poden amb tot», afirma. La música, element essencial de qualsevol celebració, i més si implica elements de la cultura popular, tampoc falta a aquest Corpus adaptat a la pandèmia.

Jaume Aguza, membre de Canya d'Or, matisa que, en el seu cas, hi ha qui ha pogut mantenir l'activitat musical. «El problema dels instruments de canya, com la gralla, és que necessites un manteniment perquè, si no toques, la musculatura del llavi ho nota molt», explica. «Uns quants, per sort, ens dediquem a això, donem classes durant l'any i vas tocant una mica», afegeix.

Afirma que sí, que és un sector que s'està reactivant, i confien que fins a l'estiu i durant totes les festes majors, la dinàmica vagi a l'alça, tot i que no compten tornar a una 'normalitat' més o menys com la que pot tenir al cap el públic fins al 2022. Ara mateix «sembla que es van programant coses, però no es poden fer cercaviles, tot son actes amb la gent asseguda, amb distància... Ens estem trobant actuacions on fem un ball de gralles, però la gent no pot ballar perquè ha d'estar asseguda», lamenta.