El cribratge massiu anunciat a Reus per frenar el contagi del coronavirus començarà demà divendres. Es tracta de proves voluntàries que es podran fer les persones entre 20 i 50 anys que visquin als barris de la Sardana, de la Pastoreta i de Monestirs. En total, una població de 6.000 persones de les quals tant Salut com l'Ajuntament confien que almenys la meitat opti per fer-se la prova.
Els residents a la Sardana han d'anar al CAP Sant Pere, mentre que els veïns de la Pastoreta i de Monestirs tenen com a centre de referència per fer-se les PCR —les proves per detectar si es té la Covid-19— l'Hospital Sant Joan. Els tests es faran entre vuit del matí i vuit del vespre, sense necessitat de demanar cita prèvia.
Per facilitar que les 6.000 persones susceptibles de fer-se la prova ho facin, l'Ajuntament de Reus optarà per donar bonificacions per a l'aparcament subterrani de l'Hospital i tiquets d'autobús als residents que hagin de desplaçar-s'hi. Guàrdia Urbana, Protecció Civil i Creu Roja s'encarregaran de gestionar l'afluència de persones als espais on es facin les proves.
Reus, «en estat d'alerta però no d'alarma»
La situació actual, tant per nombre de casos com per l'índex de contagis, és el que ha fet decidir per iniciar aquest cribratge massiu. L'Ajuntament de Reus i l'Agència de Salut Pública s'han coordinat per establir on, a qui i de quina manera es farien els tests per detectar, prioritàriament, persones asimptomàtiques.
«Estem en alerta però no estem en estat d'alarma», ha sentenciat Montserrat Vilella, alcaldessa accidental de Reus. «Ha pujat molt però en dades absolutes no estem pitjor que altres ciutats», ha afegit durant la roda de premsa d'aquest dijous. «Tenim la responsabilitat de no atabalar-nos i buscar les solucions que tenim a disposició, que són moltes més que les que teníem el mes de març».
Vilella ha volgut destacar que «en el primer brot de la pandèmia va ser una de les ciutats amb menys incidència de la malaltia i en aquest segon moment en el qual el país es torna a posar en vermell, a Reus també hi ha hagut, de cop i volta, aquesta pujada».
Aquesta pujada és el que ha provocat que s'opti per establir els tests massius als barris de la Sardana, de la Pastoreta i de Monestirs. Conrad Cases, sotsdirector de l'Agencia de Salut Pública al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, ha explicat que «ens ha fet disparar una mica les alarmes el fet que portem un ritme de creixement sostingut les darreres setmanes».
Proves voluntàries per a 6.000 reusencs
La mesura que s'adopta a partir de demà és la del cribratge massiu. Afectarà els barris de la Sardana, de la Pastoreta i de Monestirs. Segons explica Cases, «en aquests tres barris es concentra la majoria de casos que hem tingut; no estan concentrats només aquí, estan distribuïts al llarg i l'ample de la ciutat, però sí que el volum més important és en aquests tres barris».
Les proves són voluntàries i dirigides específicament a la població entre 20 i 50 anys. Això suposa unes 6.000 persones entre els tres barris. Segons s'ha explicat aquest matí, com que les proves són voluntàries, s'espera poder-ne fer 3.000, tot i que tant l'Ajuntament com l'Agència de Salut Pública animen tothom que compleixi els requisits a passar-la.
Els veïns de la zona de la Sardana hauran d'anar al CAP Sant Pere, i els veïns dels barris de la Pastoreta i de Monestirs hauran d'anar a l'Hospital Sant Joan. Les proves es faran divendres, dissabte i dilluns entre vuit del matí i vuit del vespre, tot i que si l'afluència fos realment massiva, es podria allargar un quart dia.
Per facilitar que es puguin fer el nombre més gran possible de tests s'actuarà de dues maneres. Per una banda, amb una campanya de porta a porta i de contacte amb líders veïnals per explicar la campanya de cribratge massiu als barris afectats. L'Ajuntament també hi posarà facilitats, especialment als veïns de la Pastoreta i Monestirs, que s'han de desplaçar fins a l'Hospital.
Segons ha anunciat Vilella, «si hi van en cotxe tindran una bonificació per una hora de pàrquing subterrani, no de superfície perquè tècnicament no era possible; si hi van en autobús, se'ls donaran dos bitllets, un per la tornada i, com que el d'anada ja l'hauran fet, un altre perquè puguin fer-lo servir durant la setmana vinent».
Per últim també s'incrementarà la implicació en aquesta actuació concreta de la Guàrdia Urbana, Protecció Civil i els voluntaris de Creu Roja. Seran els encarregats d'organitzar i gestionar les possibles acumulacions de gent que hi hagi als punts on es faran les proves. Una tasca que també duran a terme els educadors cívics contractats per l'Ajuntament per fer difusió de les mesures contra el coronavirus. Dels quatre que hi havia treballant a mitja jornada s'ha passat a sis persones a jornada completa.
No es descarta ampliar l'acció a altres barris i municipis
L'Hospital Sant Joan compta, ara mateix, amb cinc persones ingressades per coronavirus segons ha informat Montserrat Vilella, una de les quals es troba a l'UCI. La situació preocupant a escala general, però, és el creixement dels darrers dies pel que fa al nombre de casos i a la taxa de contagis.
«Estem entrant en una fase que podria ser de transmissió comunitària i això pot complicar molt la situació», ha apuntat Conrad Cases. La transmissió comunitària és la situació en la qual ja no es pot seguir el rastre del virus, dels brots i dels contagis, sinó que s'estén àmpliament per tota la ciutat.
És per evitar aquest escenari que «l'objectiu és detectar els casos asimptomàtics que puguin contagiar altres persones sense saber-ho», exposa Cases. D'aquesta manera es vol tallar la cadena de transmissió de manera efectiva. Segons Cases, s'ha passat d'actuar de manera reactiva, a remolc dels esdeveniments i l'evolució del virus, per fer-ho de manera proactiva, «avançant-nos a situacions més complicades que es poguessin esdevenir».
Mesures com els cribratges massius s'han adoptat com una línia d'actuació habitual. D'aquí a unes setmanes, augura, «no serà una notícia sinó que serà una rutina». Actualment, de fet, «no descartem que d'aquí a uns dies o unes setmanes s'hagi de tornar a repetir aquest dispositiu en alguna altra zona o barri de la ciutat de Reus o de qualsevol altra part del territori».
En el cas de la ciutat de Reus no s'ha fet públic quines altres zones registren una evolució més preocupant. Pel que fa a l'àrea del Camp de Tarragona, el Baix Penedès és la zona que més atenció concentra a causa de l'evolució dels contagis. De fet, apunta Cases, «prendre altres mesures sempre és una opció que està sobre la taula i, en funció de com funcionin les coses decidirem», tant pel que fa a Reus com a la resta de la regió.
Amb les dades a la mà s'ha pres la decisió d'actuar a Reus, però podria no ser l'única ciutat o zona del Camp de Tarragona que emprengui cribratges massius. A tot el Camp de Tarragona, la setmana del 9 al 15 d'agost es van detectar 334 casos positius, un índex de rebrot de 139,07 i una taxa de reproducció d'1,76.
Aquesta darrera dada és la mitjana de contagis per cada cas positiu, i s'hauria de mantenir per sota d'1 segons aclareix Conrad Cases. La mateixa setmana passada, les dades de Reus es van disparar. S'hi van detectar 133 casos positius, una taxa de reproducció de 2,44 i «un índex de brot disparat que se situa al voltant de 390». A més, de la vuitantena de brots detectats a tot el Camp de Tarragona des de principis de juliol, Reus en registra 22.