A Reus, els espais d'higiene per a gossos, coneguts com a pipicans, no compten amb el manteniment adequat. Aquesta és la crítica que fan diversos usuaris d'aquests espais. Des d'entitats de l'àmbit, com Gent i Gossos, confirmen que «no s'ha fet mai» el manteniment que correspondria.
L'Ajuntament, per la seva banda, no ha volgut comentar la qüestió quan se li ha plantejat des d'aquest mitjà. Algunes de les crítiques apunten que, des que es va decretar el confinament a mitjan març, els espais s'han degradat considerablement, tot i que altres asseguren que no es tracta d'un problema puntual.
Manca de manteniment als pipicans de Reus
«No es fa un manteniment adequat, no s'ha fet mai», sentencia Irene Águilas, de Gent i Gossos. Matisa, això sí, que «no és només per part de l'Ajuntament, sinó que la gent tampoc els utilitza com pertoca». «Hi ha gent que no recull, o deixen anar el gos i se'n desentenen perquè es posen a xerrar amb el que han conegut», afegeix.
Amb tot, «sí que és veritat que des que es van fer no s'ha fet el manteniment que tocaria», reafirma. En alguns casos, denuncien els usuaris, ha quedat a la vista la malla metàl·lica que es col·loca a sota abans d'abocar la terra del pipicà quan es construeix.
En d'altres els clots hi han proliferat o, apunten alguns dels usuaris, «són massa petits perquè els gossos hi puguin moure's». En alguns casos, denuncien, la terra o ha desaparegut pel vent i l'ús, o ha quedat escampada per la vorera de la zona sense que s'hagi reposat o escombrat de nou a l'interior del pipicà.
Dels pipicans als espais d'esbarjo per a gossos
La crítica no és nova. De fet, al mes de febrer l'Ajuntament va anunciar que obriria una nova zona d'esbarjo per a gossos al barri de Mas Abelló. Es tracta d'espais més grans, pensats perquè els animals puguin córrer i jugar i no perquè només hi facin les seves necessitats, com en el cas dels pipicans.
Els usuaris van aplaudir la creació d'aquesta nova zona, tot i que en reclamen més, amb més espai i millors condicions. Des de la falta d'ombra fins a la manca d'elements perquè els animals corrin i juguin. El cas, exposen, és que per la dimensió de Reus i el nombre de gossos que hi ha —l'Ajuntament en té censats més d'11.000—, consideren que hi hauria d'haver més zones tant d'esbarjo com d'higiene.
En el cas de les primeres, critiquen que en alguns casos siguin «només esplanades», sense elements com rampes o tubs perquè els gossos juguin. També consideren que s'hauria d'habilitar algun espai amb ombra en algunes d'aquestes zones perquè si no, «a l'estiu és impossible anar-hi».
Pel que fa a les zones d'esbarjo, també admeten que hi ha usuaris que són incívics i, per exemple, no recullen els excrements dels gossos. Apunten, però, que les reivindicacions que defensen no depenen del civisme dels ciutadans, sinó de la voluntat de l'Ajuntament d'adequar i millorar els espais.