Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
CUP Reus

La CUP diu no a entrar al govern de Reus

Ho han anunciat minuts abans del ple que ha d'aprovar el cartipàs municipal

CUP Reus
Els tres regidors de la CUP a Reus ho han anunciat aquest divendres al matí. | Jordi Olària Gras

 

La CUP de Reus no entrarà, finalment, al govern de Reus. L'assemblea local cupaire ho va decidir ahir dijous al vespre, i la seva postura s'ha donat a conèixer avui, minuts abans que comencés la sessió del ple que ha de servir per aprovar, precisament, el cartipàs municipal, és a dir, l'estructura del govern de Reus per als pròxims quatre anys.

[predef]reus-144[/predef]

Ahir es va anunciar l'acord de govern entre JxR, ERC i Ara Reus, un pacte que deixava la porta oberta a la CUP si volia integrar-s'hi. Els tres partits ja compten amb majoria, però la insistència dels republicans de voler comptar amb els cupaires com a socis de govern, va acabar provocant aquesta darrera oferta per als anticapitalistes.

Les contradiccions del pacte

També la predisposició inicial de la formació encapçalada per Marta Llorens de formar part d'un govern, una predisposició que han mantingut fins al darrer moment. Finalment, però, a l'assemblea li han pesat més les contradiccions que suposava integrar-se al govern que el rèdit que en pogués treure la CUP de Reus.

Formar-ne part suposava acceptar Carles Pellicer com a alcalde i Daniel Rubio i Ara Reus com a socis de govern. Són dues condicions que, en campanya electoral, però també durant el període postelectoral, la CUP havia establert com a línies vermelles. A més, pel que fa a l'obra de govern, els hauria suposat haver de renunciar a reivindicacions com la internalització de la brossa.

Amb l'afegit, a més, que Daniel Rubio ha denunciat Marta Llorens per injúries i calumnies, una situació que es feia difícil d'imaginar que pogués facilitar una entesa en el si d'un govern conjunt. A la CUP se li havien ofert les regidories d'Educació, Habitatge i Medi Ambient, unes àrees que, avui mateix, el nou govern de Reus haurà de repartir entre els partits que ja en formen part.

El grup municipal de la CUP exposa el seu posicionament
El grup municipal de la CUP exposa el seu posicionament | Jordi Olària Gras

 

No descarten una moció de censura

A grans trets, segons ha detallat Edgar Fernández, la comparació entre el cartipàs i la línia de govern que s'havia arribat a pactar amb el PSC i ERC, i l'acord amb JxR i ERC s'ha convertit en el detonant de la seva decisió d'avui. Consideren que en el primer escenari sí que es plantejava una obra de govern alternativa a l'actual, mentre que el segon desembocava en un govern continuista.

És per això, ha apuntat Marta Llorens, que «l'única opció que ens queda és mantenir-nos a l'oposició, però mantenint que volem governar». Això implica, per una banda, que la CUP farà «una oposició ferma i fiscalitzadora», però també que mantenen la porta oberta a una possible moció de censura acordada amb ERC i el PSC. Fins llavors, ha sentenciat Fernández, «fem ERC responsable de tot el que faci aquest govern, perquè és qui l'ha permès».

Qüestionen el paper d'ERC

El grup municipal de la CUP ha carregat durament contra el paper que ha de jugar ERC durant el període postelectoral. Per una banda, han etzibat, per la manca d'autonomia respecte dels estaments superiors del seu propi partit. «Aquí hi ha hagut un canvi de cadires i de quotes de poder que es confirmarà els pròxims dies si Noemí Llauradó és presidenta», ha reblat Llorens en relació a la possibilitat que la republicana lideri la Diputació de Tarragona.

Consideren, de fet, que la presència de la CUP dins d'un govern a quatre «només hauria servit com a crossa d'ERC per justificar que governés amb Convergència i Ara Reus». De fet, han volgut evidenciar que l'àmbit local del partit no té autonomia respecte de la seva jerarquia superior. Explicant àmpliament els acords assolits i les propostes fermes tant amb ERC i el PSC com amb JxR i ERC, han volgut deixar clar que Noemí Llauradó no ha volgut assolir una alcaldia que hauria pogut defensar còmodament.

El pacte ERC-PSC-CUP

L'acord que hi havia sobre la taula durant les reunions mantingudes amb ERC i el PSC establia la creació d'una comissió per a l'estudi de la internalització de tots els serveis, recollida de brossa inclosa. A més, s'incorporar la visió feminista des d'un punt de vista transversal a totes les competències municipals. En clau nacional, a més, el PSC hauria acceptat redactar un comunicat de rebuig a l'aplicació de l'article 155, així com assumir que l'impacte de la política nacional en la local els podia deixar fora del govern local.

Amb tot, lamenten des de la CUP, ERC ha preferit repetir el pacte de govern. També han carregat durament contra Junts per Reus i la seva relació amb Noemí Llauradó. Edgar Fernández ha afirmat que durant les reunions a tres bandes hi ha hagut un «tracte vexatori i humiliant de totes les persones de Convergència cap a Noemí Llauradó», qui segons els cupaires, s'ha limitat a abaixar el cap i acceptar.