Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Marta Llorens a faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Marta Llorens (CUP Reus): «El senyor Recasens no ha començat el curs»

La formació proposa la creació d'una comissió de seguiment del curs escolar i la municipalització del servei de menjador

Marta Llorens a faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
La CUP denuncia deixadesa i falta d'informació per part del regidor d'Educació de Reus | TarragonaDigital

Falta una setmana perquè comenci el curs escolar i el govern de Reus ni s'ha reunit ni ha informat de com s'afrontarà als grups municipals ni a la ciutadania. Aquesta és la denúncia que, aquest dilluns, la CUP de Reus ha posat sobre la taula. Fa tot just una setmana que criticaven que PDECat, ERC i Ara Reus estiguin «desapareguts» en una situació com l'actual.

La portaveu cupaire, Marta Llorens, ha carregat contra el regidor d'Educació de Reus. «Li critiquem el fet que no hi sigui, de cara a la resta de grups municipals el senyor Recasens no hi és o no ha començat el curs escolar; no tenim cap mena d'informació de com l'Ajuntament pot estar gestionant als seus centres educatius de primària i secundària i a altres centres de competència municipal aquest inici de curs», ha declarat.

La formació defensa la presencialitat a les escoles i és per això que reclama que es garanteixin les mesures necessàries. Des del seu punt de vista, «la socialització és necessària i els centres escolars compleixen aquesta característica», ha exposat Llorens. A més, «la presencialitat garanteix que no hi hagi desigualtat entre famílies com vam veure durant el confinament».

«Creiem que s'ha d'anar a l'escola presencialment perquè és un dret que ha de tenir tothom i que hem de garantir de la millor manera possible», ha sentenciat. Des de la formació s'assumeix que hi hagi famílies que estiguin plantejant-se no portar la canalla a classe.

Llorens explica que «podem entendre el punt de vista de segons quines famílies perquè, malauradament, el que ha fet la mala gestió de les institucions en aquesta pandèmia és generar un estat de por per manca d'informació i per manca de saber gestionar la socialització».

Ni Consell Educatiu ni increment del pressupost

Llorens admet que les competències municipals en matèria educativa són limitades, però considera que les que hi ha no s'estan exercint. Aposten per reduir les ràtios a vint alumnes per aula; «si hem de reduir les ràtios de les escoles a vint, no sabem si tenim suficients espais per donar resposta a aquestes necessitats, i això sí que és competència del regidor».

«Encara no s'ha convocat el Consell Educatiu de Ciutat, avui encara Consell Escolar Municipal, per donar aquestes explicacions a tota la comunitat educativa», critica Llorens. «Creiem que a partir d'ara ha de cobrar més sentit que mai, proposem que hi hagi un grup de treball de seguiment del curs escolar 2020-2021».

Malgrat que la planificació i la gestió del curs escolar l'ha dut a terme el departament d'Ensenyament, Llorens apunta que «s'hauria de discutir per què encara no tenim una ampliació del pressupost municipal en termes educatius, que creiem que és essencial».

Considera que seria una via per assegurar que a les escoles de Reus es poden garantir les mesures sanitàries. «Als centres educatius se'ls ha de proporcionar material EPI; no sabem si aquests equips han arribat, sabem que aquests recursos seran limitats i sabem que no s'ha fet una gestió a llarg termini per saber quants equips necessitarà cada centre».

Davant d'aquest escenari, la CUP demana proactivitat a l'Ajuntament de Reus, també especialment en els àmbits que són competència municipal. «Els Plans d'Entorn fins ara oferien un suport en l'estudi assistit i altres mesures fora dels horaris lectius; ara és hora d'ampliar pressupost per a la contractació de més personal per, sobretot, oferir la gratuïtat i l'equitat a l'accés a totes les activitats que puguin tenir els alumnes dels nostres centres educatius», reclama Llorens.

La CUP vol que es municipalitzi el servei de menjador

En la línia de la manca d'informació, critica que no s'hagi explicat als grups reusencs la situació de les escoles bressol municipals. Assegura que no saben si han obert o no, i posen l'accent, precisament, en el fet que és la franja del sistema educatiu on més contacte hi ha entre canalla i educadors.

«Creiem que les escoles bressol han d'estar obertes, però no tenim cap mena d'explicació de si s'obriran o no; el que demanem és que, si s'obren, les persones que hi treballen tinguin les màximes garanties sanitàries cobertes», insisteix la portaveu de la CUP de Reus.

Un altre àmbit que la formació considera que cal estudiar és el del temps no lectiu. «Què passarà amb les activitats extraescolars i les jornades de menjador?», es pregunta Llorens. «Creiem que ara és una bona opció que l'Ajuntament de Reus sigui valent i faci una proposta per oferir aquest servei de manera directa cap als centres educatius; que hi hagi una contractació de personal des de l'Ajuntament de Reus per tots els centres i s'internalitzi el servei».