Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lés el nomenament de l'alcalde de Reus ahir, 2 de juliol, avui s'ha celebrat un ple urgent i extraordinari per tornar a triar l'alcalde de la capital del Baix Camp i investir, per quarta vegada —tercera oficialment després de l'auto del TSJC—. La jornada de presa de posició ha tornat a estar protagonitzada pels tres membres de la CUP que han jurat la Constitució d'una manera irònica.
La CUP Reus torna a protagonitzar el ple de nomenament
Passades les quatre de la tarda s'ha donat inici a aquest nou ple extraordinari per escollir alcalde, ja que el TSJC havia suspès el nomenament per la negativa dels tres regidors de la CUP, en l'anterior ple a acatar la Constitució. El primer que s'ha votat ha estat la urgència de la convocatòria, una situació que ha rebut el suport dels quinze membres del govern, l'oposició dels tres de la CUP i l'abstenció dels cinc del PSC —Hèctor Fort encara no ha rebut la credencial de regidor— i dels tres de Cs.
Els tres regidors de la CUP Reus han tornat a protagonitzar aquest acte, i en el moment del jurament de la Constitució s'han pogut escoltar farses com «acato, prometo i, ja que hi som, juro, i ja que hi som, 'por la gracia de Dios'», del cupaire Edgar Fernández. Marta Llorens i Mònica Pàmies també han utilitzat la mateixa fórmula, sense les referències religioses.
Seguint amb el mètode irònic han promès el càrrec perquè la «constitució és meravellosa», i han llegit els articles que la formació cupaire considera que no es compleixen, com el del dret a l'habitatge, la llibertat d'expressió i ideològica, la defensa del medi ambient o la prohibició de fer diferències entre persones pel lloc d'origen. A més han anat afegint tot d'exemples de casos en els quals no es compleix la llei.
La CUP de Reus justifica l’acatament de la Constitució per mantenir el seu lloc a l’Ajuntament
Els tres regidors de la CUP han explicat després del ple extraordinari que han decidit acatar la Constitució perquè han prioritzat «mantenir el lloc a la institució». «No podem permetre que totes aquelles persones que van votar i creuen en la CUP es quedessin orfes d’aquesta representació», ha expressat la portaveu al consistori, Marta Llorens, en una roda de premsa posterior al plenari. Els cupaires han denunciat una «persecució a l’independentisme i a la llibertat d’expressió» per part de VOX, el partit que va portar davant la justícia la seva presa de possessió com a regidors el passat 15 de juny.
Carles Pellicer, reelegit alcalde de Reus
En el moment de tornar a repetir la votació, la CUP Reus no ha alçat la mà per votar i Marta Llorens ha demanat que constés en acta que mantenien «fins a l'últim moment», el seu vot favorable per a Noemí Llauradó malgrat que no hagués presentat candidatura. El president de la mesa d'edat, el republicà Carles Prats, ha fet constar els vots com a nuls, de la mateixa manera que van constar-ho el dia 15 de juny, quan a les paperetes hi van escriure el nom de la vicealcaldessa.
Sense sorpreses, JxC, ERC i Ara Reus han donat suport a la candidatura de Carles Pellicer, mentre que el PSC ha votat per Andreu Martín i Cs per Débora García. Investit alcalde de nou, Pellicer també ha fet un al·legat en contra de la judicialització de la política. Considera que perjudica l'activitat municipal, i que caldria aparcar-la en pro de la ciutat i els seus habitants.
En aquesta línia, Carles Pellicer ha lamentat que l'Ajuntament de Reus hagués de repetir la sessió de manera obligada pels tribunals, una decisió «aliena a la voluntat de la ciutadania», ha afegit, i ha afirmat que «per a mi aquesta situació també és incòmoda». Ha reclamat recuperar la confrontació política com una pràctica limitada «a les quatre parets» del saló de plens, espai on afirma que cal que es dugui a terme. La càrrega de simbolisme l'ha afegit al final d'un discurs que ha acabat amb un «seguim».
Els membres del grup Ciutadans de Reus insisteixen que la CUP Reus que no han acatat de manera correcta la Constitució. Débora García, portaveu de la formació taronja, ha reclamat que tornés a constar en acte la seva oposició a la fórmula cupaire per acatar el càrrec. Carles Prats li ha respost que la mesa considerava que no tenia potestat per decidir si la fórmula era adequada o no.