Entrada del Centre Cívic del barri Gaudí de Reus, que acull la comissaria de proximitat i acollia el consultori mèdic

La CUP de Reus reclama que el dispensari del barri Gaudí reobri amb tots els serveis

La formació sospita que l'Ajuntament i la Generalitat no volen reincorporar-hi els serveis de medicina, infermeria i administració

El dispensari del barri Gaudí tornarà a passar pel ple de Reus aquests divendres. L'equipament va tancar-se arran de la pandèmia i no s'ha tornat a obrir. Des d'aleshores, els veïns que el tenien com a referència s'han de desplaçar al CAP Llibertat.

Fa mesos que formacions com el PSC i la CUP reclamen que es torni a posar en marxa, però fins ara no hi ha hagut moviments al respecte. Ni el govern municipal ni la Generalitat han fet ni anunciat accions en aquest sentit, i al barri s'ha acabat creant una Plataforma en Defensa del Dispensari del Barri Gaudí.

Aquest divendres serà la CUP qui torni a portar la qüestió al ple després d'haver mantingut trobades amb la plataforma. La portaveu de la formació, Marta Llorens, explica que «s'han organitzat perquè no reben cap explicació ni de la regidoria de Salut Pública d'Òscar Subirats ni de la Generalitat de Catalunya». Ha recordat que el Parlament va aprovar reobrir el dispensari amb les abstencions de JxC i ERC.

Ha apuntat directament Teresa Pallarès, regidora d'Economia i Coneixement de Reus i exdelegada de la Generalitat al Camp de Tarragona. Durant l'exercici d'aquest darrer càrrec, ha recordat, «va assenyalar que la reobertura estava prevista amb una inversió de 30.000 euros per reformar l'espai». També ha recriminat que aquesta reobertura es planifiqués «amb personal sanitari i administratiu», però no s'hagi executat.

En la mateixa línia ha recordat que la situació del dispensari ja es va tractar al ple del mes d'abril. L'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor Subirats «ho van reiterar, però han passat molts mesos i la gent del barri Gaudí no ha rebut cap explicació». La Plataforma hauria fet arribar a la CUP l'únic document del qual tenen constància sobre la previsió de reobertura.

La CUP reclama que el dispensari obri amb tots els serveis

La portaveu de la formació ha criticat que «es desmarca totalment del que la gent del barri demana, que és el dispensari sencer». Això inclou serveis de medicina, d'infermeria i d'administració. Per contra el document del CatSalut —és a dir, de la Generalitat—, se centra en l'atenció social.

El document rep el nom de Pla Funcional de Projecte Comunitari en el marc del Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària. Una línia d'actuació que, segons la mateixa Generalitat, acaba aquests 2022. A més, «en cap dels casos concreta si hi haurà el que demana el barri», ha etzibat Llorens.

Des de la CUP carreguen, novament, contra el fet que el govern no hagi informat ni transmès aquest Pla Funcional als grups municipals quan s'ha debatut la qüestió. Segons ha exposat, el document se centra en l'atenció social i de salut mental que pot fer falta arran dels efectes de la pandèmia. Aquest plantejament, segons sospita Marta Llorens, podria suposar no integrar el dispensari a la xarxa de salut pública, sinó externalitzar-ho a través d'empreses privades.

«El veïnat no nega que hi pugui haver altres serveis, però exigeixen el servei bàsic i de primera necessitat», insisteix. «Aquest document traspua indefinicions que es poden interpretar de manera que el veïnat no rebi aquesta atenció», afegeix. Com també han denunciat formacions com el PSC, actualment els veïns del barri Gaudí tenen el CAP Llibertat com a referència.

Els problemes per desplaçar-s'hi de part de la població els ha admès el mateix govern, que va anunciar un nou servei de bus a demanda per cobrir-los. Per tot plegat, els cupaires proposaran al ple d'aquest divendres que es faci una reunió entre l'Ajuntament, la Generalitat i la Plataforma. Volen que serveixi per «revisar, avaluar i modificar la proposta del document».

Un segon punt de la proposta implica crear una comissió de seguiment amb els mateixos agents i membres del Consell de Salut del Camp de Tarragona. Pel que fa al calendari, Marta Llorens considera que les trobades s'haurien de celebrar els pròxims mesos. Principalment perquè el mateix Pla Funcional, que es va redactar el març del 2022, s'ha de revisar el març del 2023.

El que sí que figura al document és la previsió de fer actuacions de neteja i adequació de l'espai del dispensari. Més enllà de la moció del plenari, aquest mateix dimecres a les set de la tarda s'ha convocat una xerrada informativa.

L'organitzen la CUP i la Plataforma en Defensa del Dispensari del barri Gaudí amb la participació del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública. Serà al Centre Cívic Mestral, on una hora abans, a les sis de la tarda, també es farà un taller de pancartes.