Debat Horts Miró municipals Reus

El primer debat electoral de Reus posa definitivament en marxa la campanya

L'Associació de Veïns organitza un acte amb onze de les forces que es presenten a les municipals

L'Associació de Veïns Horts de Miró ha organitzat, aquest dijous, un debat preelectoral on han participat onze de les dotze forces polítiques que es presenten a les municipals de Reus. De fet hi han pres part nou de les persones que encapçalen les llistes; les excepcions han estat Noemí Llauradó, d'ERC, que a la mateixa hora duia a terme un acte preelectoral, i Carles Pellicer, actual alcalde i cap de llista de Junts per Reus.

La veu del PDECat l'ha posat Montserrat Caelles, número quatre de la llista, i al costat d'ella, Marta Llorens de la CUP, Débora García de Cs, Andreu Martín del PSC, Daniel Recasens, número dos d'ERC, Daniel Rubio, d'Ara Reus i Sebastià Domènech del PP pel que fa als partits que ja tenen representació.

L'entitat veïnal, però, també ha convidat forces sense representació actualment al plenari, un gest que totes aquestes formacions han agraït. De dreta a esquerra segons ho veia el públic, Lluís Pallejà de Primàries, Valentín Rodríguez, d'Entre Veïns, Pilar Flamenco d'En Comú Podem Reus i Juan Carlos Sánchez, de dCIDE.

Debat electoral municipals Reus Horts Miró
Entre el públic, força presència de persones vinculades als partits | Jordi Olària Gras

 

Una iniciativa lloable però difícil de gestionar

En una sala massa petita per l'aforament —la que se'ls havia cedit, segons explicava l'organització— i on candidats i públic han notat un excés de calor des del principi, s'hi han reunit, majoritàriament, persones directament vinculades als partits, membres de l'associació de veïns i també alguns dels habitants del barri. L'entitat veïnal ha acabat repartint aigües entre els presents per combatre l'elevada temperatura que ha agafat la sala petita del Centre Cívic Llevant.

L'objectiu, segons s'havia plantejat, era que els partits exposessin les seves propostes per al barri i per als problemes que preocupen als seus veïns. La classe política local ho ha vist, abans i després del debat, com una bona iniciativa presa, a més, des d'una entitat veïnal. Els caps de llista, però, han convertit el plantejament inicial en plataforma per explicar els seus projectes per al conjunt de la ciutat, amb més línies d'actuació que actuacions concretes i tangibles.

El format, un debat a onze, dificultava molt el debat en si, i l'obligada restricció temporal, la capacitat d'explicar línies d'actuació i projectes concrets. En quedar-se en la primera part, força partits han acabat coincidint a l'hora de proposar de quina manera calia resoldre qüestions com la inseguretat o la manca de zones verdes.

L'acte s'ha acabat desenvolupant de la millor manera possible, amb una successió d'intervencions sobre cadascun dels temes que han plantejat els veïns de la zona. Finalment s'ha donat un últim torn de paraula a tots els alcaldables, moment en el qual algun d'ells ha estat ben a punt de travessar la fina línia entre exposar un programa electoral i demanar el vot —petició que no es pot fer fins que no comenci oficialment la campanya, el 10 de maig—.

Debat electoral municipals Reus Horts de Miró
D'esquerra a dreta, Juan Carlos Sánchez, Pilar Flamenco, Valentín Rodríguez, Lluís Pallejà, Sebastià Domènech i Daniel Rubio | Jordi Olària Gras

 

Cinc noves cares

Neteja, seguretat, parcs i jardins, zones verdes i planificació urbanística han estat els blocs exposats. Sobre una pregunta feta des del veïnat i recollida per l'associació, el moderador, el periodista Marc Busquets, ha anat donant pas als dos minuts d'intervenció per persona que, si bé s'han allargat en algun cas puntual, la majoria de caps de llista han sabut respectar força.

L'excepció ha estat Débora García, de Ciutadans, que rarament ha consumit el temps màxim permès. Potser per la manca d'experiència, se l'ha vist nerviosa i s'ha cenyit a les notes prèviament escrites a l'hora d'exposar el seu projecte. També s'estrenava com a representant polític Daniel Recasens (ERC), que ha defensat bé l'argumentari del partit i no s'ha vist obligat a entrar en alguna qüestió que s'ha mencionat puntualment però no ha acabat d'aixecar debat, com la gestió de l'Hospital Sant Joan que el seu partit ha dut a terme durant aquest mandat..

Per a Lluís Pallejà també era la seva estrena pública com a candidat en un acte com aquest. La seva experiència mediàtica, ja sigui com a expresident de Xiquets de Reus o com a delegat territorial de FAPAC, li ha servit per mostrar capacitat comunicativa tot i el curt marge de maniobra que tenia, i és que Primàries encara no ha aprovat definitivament el seu programa electoral.

Debat municipals Reus Horts Miró
Força gent ha quedat dempeus al fons i als laterals de la sala | Jordi Olària Gras

 

D'experiència mediàtica també n'ha demostrat Valentín Rodríguez (Entre Veïns). Expresident de la Federació d'Associació de Veïns de Reus ha fet valer el seu coneixement dels barris de la ciutat per incidir en les qüestions que s'anaven plantejant. Entre altres, la inseguretat, que ha vinculat, per exemple, a la manca d'il·luminació, o la necessitat de renovar amb força millores el contracte de la recollida de brossa, un aspecte que ha generat gairebé el consens.

Per a Pilar Flamenco també era la primera participació en un debat públic. Malgrat la seva poca trajectòria, ha sabut calmar els nervis i ha aconseguit introduir qüestions bàsiques del seu programa electoral, com l'habitatge social o la fiscalització de serveis com el de la brossa. En aquesta qüestió, de fet, ha fet una picada d'ullet a la CUP reconeixent, sense mencionar-los, que hi han estat insistint durant el mandat.

Debat municipals Reus Horts Miró
De dreta a esquerra, Montserrat Caelles, Marta Llorens, Débora García, Andreu Martín, Daniel Recasens i Daniel Rubio | Jordi Olària Gras

 

Set regidors del plenari

Estrenant sigles però no presència com a portaveu, Juan Carlos Sánchez (dCIDE) —fins fa unes setmanes, portaveu de Cs a Reus a qui el partit va expulsar juntament amb la resta del grup municipal—. Ha insistit en àmbits que ja ha plantejat al plenari, com la convocatòria de plaça de cap de la Guàrdia Urbana. Si a l'inici no s'ha mostrat còmode del tot sent el primer d'encetar cada torn de paraula, al final ha sabut treure'n profit avançant-se a PP i Cs en el discurs sobre la neutralitat dels espais i les institucions públiques.

Pel que fa a la resta de regidors i regidores del mandat, Montserrat Caelles (JxReus) ha estat l'encarregada d'entomar tots els cops. Totes les qüestions que s'han tractat han estat sota la direcció política del seu partit durant aquest mandat. Ha admès marge de millora en algunes de les matèries plantejades i ha volgut rebaixar la gravetat d'algunes de les situacions que altres caps de llista han presentat com a molt preocupants, com l'àmbit de la inseguretat.

Marta Llorens, de la CUP, ha vist com les preguntes dels veïns i les primeres intervencions han posat sobre la taula alguns dels àmbits que la formació ha portat al plenari. No ha defugit la reivindicació, de nou, de la municipalització de la brossa, i ha lamentat no poder exposar àmpliament qüestions com la vinculació que considera que hi ha entre l'accés a l'habitatge i la reducció de la inseguretat.

Debat municipals Reus Horts Miró
La sala petita del Centre Cívic Llevant no ha pogut assumir l'afluència de públic | Jordi Olària Gras

 

Andreu Martín (PSC) ha utilitzat tant la seva experiència com a portaveu a l'oposició, com el bagatge de govern del seu partit a la ciutat amb projectes ara descartats com els agents cívics. Ha estat dels que ha volgut rebaixar l'alarma generada prèviament sobre la inseguretat per fer propostes «realistes» per fer-hi front. Una d'elles, força compartida, la d'apostar per la figura de la policia de proximitat.

Una línia d'actuació similar ha seguit Sebastià Domènech (PP), que ha recuperat actuacions dutes a terme durant el mandat 2011-2015 amb el PP al govern. Ha protagonitzat una de les poques rèpliques de la nit; Montserrat Caelles ha volgut rebaixar l'impacte que Domènech havia atribuït a La Fira Centre Comercial en relació al tancament de comerços del centre de la ciutat.

Per fer-ho, la regidora ha argumentat que els negocis són espais privats i que canvien segons ho facin els hàbits de la ciutadania. Una resposta que per al cap de llista popular s'ha vist com una manera de desentendre's de la situació. Domènech encara ha tingut temps, en la darrera intervenció, per criticar la gestió de l'Hospital i l'encara tancada residència d'Horts de Miró.

Daniel Rubio, d'Ara Reus, s'ha volgut mostrar escrupolós a l'hora de fer propostes, rebaixant alguns projectes per exposar el que considera que són les limitacions reals a l'hora de dur-los a terme. Ha fet valer el pas tant per l'oposició com pel govern municipal del partit per exemplificar creixement polític, i sense entrar en el debat directe, s'ha tornat a trobar al cantó oposat de la CUP rebutjant la municipalització de la brossa per considerar-la inviable.