El model de debat electoral no passa pel seu millor moment. La fragmentació política, sobretot en l'àmbit municipal, no facilita aquest format que, darrerament, s'ha convertit en una successió de monòlegs a través de la qual qui la modera fa filigranes per equiparar els temps d'intervenció i la durada final.
Estudiants de Comunicació Audiovisual i de Periodisme de la URV han organitzat, produït, preparat i gestionat un debat electoral amb els partits que actualment tenen representació a l'Ajuntament de Reus. Des de l'inici s'ha demanat als candidats i candidates que fessin intervencions curtes, una petició que la gran majoria ha ignorat i que ha acabat provocant que s'hagués de suprimir un bloc temàtic dels previstos.
Previst per dos quarts de sis de la tarda, força temps abans els estudiants responsables de la iniciativa ja es trobaven al Centre de Lectura de Reus preparant l'espai. Qui no connectava micròfons col·locava mòbils —el debat s'ha pogut seguir a través d'Internet—, i moderadora i moderador repassaven insistentment el guió preparat.
La URV com a centre del debat
La previsió inicial era la d'obrir quatre blocs de debat en els quals els participants es podien interpel·lar. Es controlava el temps d'intervenció de cadascú per tal d'equiparar-los al llarg de l'hora i mitja prevista. Tot el debat ha seguit un fil conductor únic: la universitat. La majoria de les qüestions plantejades s'han enfocat des del punt de vista de la URV o del seu alumnat.
De fet, la primera ha estat la universitat, la seva relació amb l'Ajuntament i les propostes que tenia cada formació al respecte. Des d'un bon començament ha quedat clar que la gestió del debat seria complicada. Hi han participat els i les caps de llista d'aquestes eleccions amb l'excepció de Sebastià Domènech (PP), que ja tenia una entrevista citada a la mateixa hora, i de Carles Pellicer (Junts per Reus), que per ara no ha participat en cap dels debats que s'han organitzat.
La dinàmica adquirida els darrers cicles electorals ha convertit qualsevol debat en l'exposició d'un monòleg darrere de l'altre, i alguns dels participants s'han mostrat sorpresos en comprovar que si no demanaven el torn de paraula, els costaria intervenir.
L'Hospital com al ple, tema estrella
Una de les frases més repetides al llarg del debat ha estat la petició dels moderadors que les intervencions fossin més curtes. L'excepció ha estat Dolors Compte (PP), a qui s'ha arribat a agrair que fos concisa per part de la moderadora. Tampoc s'ha excedit en el temps Débora García (Cs), que encara està aterrant a l'arena de la confrontació política.
Finalment, i davant l'excessiva durada de bona part de les respostes, el tercer bloc, centrat entre altres en l'Hospital Sant Joan, s'ha quedat sense temps de rèplica. Fet que ha lamentat tothom menys Noemí Llauradó (ERC), que tot i correspondre-li obrir l'apartat, ha demanat ser l'última de parlar.
Així doncs, la resta de partits no han pogut rebatre la responsable política de la sanitat municipal aquest darrer mandat. En la primera ronda, s'han tornat a sentir els discursos que ja s'han sentit durant els últims quatre anys al plenari municipal.
El PSC ha apuntat a la manca de finançament de la Generalitat com a causa principal del problema, i la CUP ha criticat el canvi de discurs del govern, que ha passat en un sol mandat de defensar que el Sant Joan havia de ser municipal a cedir-lo a la Generalitat i explicar que és la millor sortida possible.
Ara Reus i PP han carregat contra ERC per no haver-se desprès del centre sanitari abans. Especialment curiosa ha estat la crítica de Daniel Rubio, soci de govern de Noemí Llauradó, qui ha reblat que «s'haurien d'haver donat les claus de l'Hospital a la Generalitat» després del primer tancament en negatiu. En la mateixa línia, Dolors Compte ha lamentat que els quatre exercicis que s'han tancat en números vermells s'hagin hagut d'abocar recursos i patrimoni municipal per eixugar-los.
L'àmbit de la cultura s'ha hagut de tractar amb una sola frase de cada participant, una petició que, novament, la majoria han ignorat. Quan han lamentat no tenir temps per esplaiar-se, de fet, la moderadora els ha recordat que «és culpa vostra» provocant somriures i alguna rialla d'aprovació entre el públic.
La darrera intervenció s'havia plantejat diferent del que sol ser habitual. Si generalment es convida a demanar el vot en un minut, en aquesta ocasió s'ha plantejat que exposessin quina ciutat de Reus voldria cadascú si fos estudiant universitari. Un plantejament que, de nou i per part de la majoria de ponents, no s'ha respectat, sinó que s'ha fet servir per explicar el model de ciutat en general que proposa cada partit.