Carles Pellicer, en primer pla, davant de la porta del saló de plens de l'Ajuntament de Reus

L'alcalde de Reus denunciarà C's per la retirada de la pancarta pels presos polítics

Militants i simpatitzants de Ciutadans de Reus han arrencat el matí de divendres la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics que penjava a la façana del consistori

La polèmica està més que servida a l'Ajuntament de Reus. La tranquil·litat que es viu durant el mes d'agost tradicionalment a la ciutat, s'ha vist trencada de cop aquest matí de divendres 10 d'agost quan un grup de militants i simpatitzants de la formació política de Ciutadans han arrancat la pancarta que hi havia col·locada des de feia mesos a la façana del consistori defensant la llibertat dels presos polítics. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha anunciat que presentarà una denúncia als Mossos per l'atac a la seu del consistori i també per amenaces contra ell.

Ciutadans ha explicat a TarragonaDigital que la seva acció ha vingut motivada per la campanya  que tenen en marxa per «retirar els símbols partidistes d'espais públics» i han assegurat que si es tornava a penjar, la tornarien a retirar. L'escena de la retirada ha estat dantesca, i és que l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, ha sortit al balcó per intentar evitar-ho mentre des del carrer, amb un bastó, simpatitzants de Ciutadans han començat a estirar fins a arrancar-la del seu lloc.

Els regidors del grup municipal de Ciutadans de Reus, Juan Carlos Sánchez i Guillem Figueras, han estat presents en tot moment veient com es desenvolupava tot. Les reaccions a la xarxa no s'han fet esperar tampoc, com la de Pepa Labrador  (C's) que ha fet mofa sobre la situació amb un tuit polèmic.

Membres d'ERC i del PDeCAT han tornat a penjar la pancarta


Una baralla per la pancarta a Reus

Després de l'arrancada, ha començat la tensió i un grup de persones que eren presents a la plaça del Mercadal han protestat per l'acció dels unionistes, el que ha acabat desembocant en una forta discussió que ha pujat de to fins a arribar a les empentes i insults. De fet, l'alcalde de Reus, ha explicat en roda de premsa que quan ha intervingut juntament amb altres regidors del consistori per rebaixar la tensió a la plaça, un dels integrants del grup unionista s'ha dirigit a ell amenaçant-lo tot dient «Como te vuelvas a meter aquí te vamos a pegar», unes paraules que ha assegurat «que com a alcalde no puc permetre». L'alcalde presentarà una denúncia als Mossos per poder identificar l'home que l'ha amenaçat i que fins i tot li ha donat un lleu cop.

Dues denúncies a Ciutadans per aquests fets

Contundent. Així s'ha mostrat Carles Pellicer en la compareixença a la premsa on  acaba d'anunciar que el govern reusenc presentarà dues denúncies contra Ciutadans pels fets que s'han produït aquest matí. Pellicer, que ha comparegut acompanyat dels tinents d'alcalde Montserrat Vilella (PDECAT), Noemí Llauradó (ERC) i Jordi Cervera (AraReus), ha explicat que una de les denúncies que s'interposarà serà per l'atac que s'ha produït a la façana  de l'Ajuntament i posterior arrencada de la pancarta de «Llibertat Presos Polítics» del balcó. Pel que fa a  la segona, ve motivada per les suposades amenaces directes a l'alcalde que s'haurien produït durant la baralla posterior que hi ha hagut a la plaça Mercadal.

Pellicer ha parlat obertament de «Ciutadans i el seu escamot de provocació»  per referir-se als autors dels fets i ha assegurat que la formació taronja «instiga el trencament de la convivència» i ha fet una crida als Mossos d'Esquadra per vetllar per fets com aquests i com els que «per desgràcia poden venir i vindran».

Dures paraules contra Ciutadans

L'alcalde, visiblement tens, ha condemnat la retirada de la pancarta assegurant que l'ajuntament «seu de la sobirania popular» no es pot atacar com s'ha fet, i que quan ell ha intentat posar pau arran de la baralla que s'estava iniciant després dels fets i al mig de la plaça «l'escamot m'ha amenaçat i m'ha injuriat, cosa que com alcalde no puc permetre». És per això que  l'alcalde presentarà una denúncia per amenaces i injúries i demanarà responsabilitats també internes d'acord al codi ètic del qual disposa l'ajuntament. El batlle també ha demanat als Mossos d'Esquadra que actuïn contra els «escamots» de Ciutadans. 

El president de la Generalitat, Quim Torra, dóna suport a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer

Quim Torra ha manifestat el seu suport a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, aquest divendres al migdia després de l'enfrontament a la plaça del Mercadal. Mitjançant un tuit, el president ha agraït el batlle la seva insistència a tornar a penjar la pancarta a la façana del consistori reusenc. 

A més, el president de la Generalitat també ha tingut paraules d'agraïment pels avis i àvies per la República amb una altra publicació a les seves xarxes socials personals. 

Comissió informativa per analitzar el comportament de Ciutadans

Així mateix  el govern municipal ha acordat convocar una comissió informativa per tal d'analitzar el comportament dels regidors de Ciutadans  amb representació al ple municipal així com del personal vinculat a la formació política i que ha participat en l'atac a l'ajuntament d'aquest divendres al matí. De la mateixa manera, Pellicer ha assegurat que «com que no hi ha fractura social a la ciutat, Ciutadans l'ha decidit provocar però no permetrem ni permetré que aquesta gent trenqui la convivència.

És per això que faig una crida a la ciutadania a no respondre a les provocacions dels escamots». L'alcalde ha acabat la compareixença plantejant que «si aquesta gent són els que volen governar arribar a governar, que Déu ens agafi confessats».

Ciutadans no es consideren «instigadors» de la situació

Des del grup municipal de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez, ha explicat a TarragonaDigital que no es consideren «instigadors d'aquesta acció», tot i que reconeixen que «teníem coneixement des d'ahir que es faria, però està emmarcat en una campanya nacional que  ja s'ha fet a altres punts com a Sant Cugat i al Masnou». Sánchez ha assegurat que ningú del grup municipal unionista ha participat en l'arrancada de la pancarta, i ha recordat a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que «portem en un any tres instàncies —l´última fa una setmana— demanant que es retiri la pancarta i no se'ns ha fet cas».  A més, segons la formació taronja, «l'activitat s'ha desenvolupat sense violència, encara que  l'alcalde s'ha dirigit als presents de Ciutadans i els ha increpat».

Consideren, com ja han repetit nombroses vegades, que «l'Ajuntament és casa de tots i l'alcalde no és qui per penjar aquesta pancarta», i asseguren que aquesta acció està encara a «vetllar per neutralitat ideològica als espais públics». Pel que fa les denúncies, Sánchez es pregunta si tindran recorregut, ja que «no és il·legal treure pancartes, però segons una sentència sí que és il·legal penjar-ne», i sobre la denúncia per amenaces Sánchez s'ha desmarcat, però ha assegurat que «l'alcalde sí que m'ha amenaçat a mi dient que jo era el culpable de portar la fractura social».

La CUP Reus i el PDECat Reus condemnen els fets d'aquest matí

Els grups municipals a l'Ajuntament de Reus de la CUP i el PDECat han realitzat dos comunicats condemnen els fets d'aquest matí, quan simpatitzants de Ciutadans, amb el suport de dos dels seus regidors del consistori municipal, han assaltat i han malmès la pancarta de «llibertat presos polítics».

 

Així doncs, el PDECat de Reus, en el seu comunicat, condemna «l'intent de trencament de la convivència que busquen des de Ciutadans». Tanmateix, anuncien que des del partit i des del govern de la capital del Baix Camp, es treballarà per evitar la fractura social.

 

D'altra banda, la CUP de Reus també s'ha sumat a la denúncia «vers l'actuació feixista» d'un grup de persones amb el suport del grup municipal de Ciutadans, després que s'arranqués la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics situada a la façana de l'ajuntament reusenc. A més, també anuncien una assemblea pel pròxim dilluns, 13 d'agost, per organitzar un Comitè de Solidaritat Antifeixista a la ciutat.