Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La jutgessa veu delicte en el cas de la pancarta de l'Ajuntament de Reus però l'arxiva

El govern de Reus anuncia que recorrerà l'arxivament | Pellicer qüestiona la decisió judicial i apunta a Ciutadans

Imatge del moment en què es va tornar a col·locar la pancarta
Imatge del moment en què es va tornar a col·locar la pancarta | TarragonaDigital.com

 

La jutgessa que porta el cas ha decidit arxivar la causa oberta per haver arrencat la pancarta pels presos polítics de l'Ajuntament de Reus el passat mes d'agost. Segons l'auto, al qual ha tingut accés TarragonaDigital, la magistrada admet que els fets constitueixen un delicte i obre la causa, però en decreta l'immediat arxiu provisional.

Aquesta darrera decisió la pren, argumenta, perquè no té elements suficients per identificar els autors dels actes que considera delictius. El govern de Reus podria, encara, presentar recurs contra aquest arxiu, un extrem que en aquest moment s'està estudiant. La denúncia incloïa dos fets diferents, per una banda el fet d'arrencar la pancarta, i per l'altra les amenaces que s'haurien llençat durant la discussió posterior.

ACTUALITZACIÓ 19.20 h

El govern de Reus recorrerà l'arxivament de la causa oberta en relació als individus que van despenjar la pancarta pels presos polítics de l'Ajuntament de Reus. El batlle reusenc i el seu equip consideren que «els fets denunciats són prou greus perquè la justícia els investigui per tal que es puguin depurar les responsabilitats que se'n derivin».

En un comunicat de premsa s'afegeix, també, que els sembla encara més evident perquè «el jutge reconeix en el mateix auto que els fets són constitutius de delicte». En el mateix text, el govern local mostra «la seva sorpresa, preocupació i rebuig» davant aquest arxivament provisional. L'alcalde de Reus, per la seva banda, ha fet públic un article d'opinió en el qual carrega contra la decisió judicial i les motivacions que creu que hi ha darrere, i apunta a Ciutadans pel que fa a l'autoria dels fets.

De l'Ajuntament de Valls també se'n va arrencar la pancarta pels presos polítics
De l'Ajuntament de Valls també se'n va arrencar la pancarta pels presos polítics | TarragonaDigital

Els fets van portar cua perquè, aquell mateix matí, Ciutadans se'n va atribuir l'autoria en el marc d'una campanya general per retirar símbols independentistes de l'espai públic. Fonts consultades per aquest mitjà expliquen que no és estrany, davant d'un cas com aquest, que el que es decreti per part de la jutgessa sigui la identificació dels seus autors. És a dir, que la jutgessa obri la causa i ordeni al cos policial que correspongui que identifiqui les persones que surten, per exemple, al vídeo que Cs va fer circular.

Els fets del passat 10 d'agost

Els fets es remunten al dia 10 d’agost quan un grup de militants i simpatitzants de Ciutadans va retirar a primera hora del matí, la pancarta que hi havia penjada al balcó de l’Ajuntament demanant la llibertat dels presos polítics. Arran d’aquells fets i després que els autors de l’acció despengessin la pancarta pujant a una escala i arrencant-la, es va produir una situació tensa a la plaça Mercadal doncs, els regidors de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez i Guillem Figueras eren a la plaça mirant-ho.

L’equip de govern reusenc, davant la retirada de la pancarta, va avisar la Guàrdia Urbana que es va presentar a la plaça per tractar de posar pau. Prèviament s’havien personat també a la plaça el mateix alcalde, Carles Pellicer i el regidor d’Ara Reus, Daniel Rubio i en aquest moment es va produir un encreuament d’acusacions que va desembocar en amenaces directes a l’alcalde i en un moment de forta tensió que la policia local va haver de sufocar.

Una acció reconeguda com a pròpia per Ciutadans

En declaracions posteriors a TarragonaDigital, Ciutadans va assegurar que l’acció «s’emmarcava dins una campanya que van començar fa setmanes per la retirada de símbols partidistes d’espais públics». Altres municipis com Valls també van rebre la visita d’activistes unionistes, que igual que a Riudoms, es van dedicar a retirar pancartes i símbols independentistes dels carrers i dels edificis públics.

Malgrat que al llarg d'aquella jornada la formació taronja va acabar matisant la seva participació en l'acció, en un primer moment, tant des del perfil del partit com des d'alguns dels seus membres, se'n van nomenar autors. És el cas de destacats càrrecs de Ciutadans tant a Madrid com a Barcelona, o la mateixa regidora de l'Ajuntament de Reus Josefa Labrador.

Tweet de Pepa Labrador amb consignes que habitualment utilitza l'Esquerra Independentista
Tweet de Pepa Labrador en relació a l'acció   | Cedida

 

Pellicer respon amb duresa i es torna a penjar la pancarta

Després dels fets, l’alcalde va comparèixer davant dels mitjans per denunciar amb contundència i visiblement enfadat els fets i assegurant que presentava una doble denuncia contra Ciutadans. Una de les denúncies havia de ser per l’atac a la façana i l’altra per les suposades amenaces directes a l’alcalde, que s’haurien produït durant la baralla posterior a la plaça Mercadal. Finalment, les dues denúncies, i seguint el consell dels assessors legals del consistori, van unificar-se en una que és la que finalment la justicia ha arxivat.

Ciutadans també denuncia Pellicer per tornar a penjar la pancarta

Ciutadans va contraatacar anunciant també una denúncia al contenciós contra Pellicer per tornar a penjar la pancarta per la llibertat dels presos a la façana de l’Ajuntament. Segons la formació taronja, retirar la pancarta i el llaç és fer complir la llei.