Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Centre CMQ de Reus.

«Em vaig posar la mascareta i me la van fer treure»: la denúncia de personal del CMQ de Reus

Representants de la plantilla denuncien que no se'ls va permetre fer servir les mesures de protecció mínimes els primers dies

Indignats i enfadats, així és com estan els treballadors del Centre Mèdic Quirúrgic de Reus segons denuncia Nelida Brítez, delegada sindical de CCOO al centre. Denuncien, per una banda, que personal supervisor del centre no els va deixar fer servir les poques mesures de protecció que tenien quan va començar l'epidèmia de Covid-19.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Per altra banda, tornaran a portar als jutjatsel pagament incomplet de les DPO. Segons Brítez, que recorda que representa un sindicat que no és majoritari al comitè d'empresa, l'empresa està obligada a mostrar els comptes als representants dels treballadors per justificar el no pagament íntegre d'aquesta part variable del sou.

«Em van fer treure la mascareta»

El CMQ funciona, des de fa setmanes, com un centre de reforç per a l'Hospital Sant Joan de Reus. Atén principalment els pacients de l'àrea sociosanitària des del 30 de març, una situació que ha provocat malestar entre la plantilla per la manera com s'ha gestionat. Segons explica Brítez, quan van començar a arribar els pacients van reclamar que se'ls fessin tests.

Els primers dies van treballar, denuncia, sense els equips de protecció adequats i sense que se'ls permetés fer servir els que ja tenia a la clínica el personal de quiròfan. «Em vaig posar la mascareta quirúrgica i me la van fer treure», relata, «no teníem material i ens negaven que utilitzéssim el que teníem».

Segons exposa, es va prohibir fer servir el material de protecció els primers dies per no provocar una situació d'alarma. No es tractava, de fet, dels equips de protecció individual específicament pensats per combatre infeccions com la de Covid-19, sinó del material habitual de quiròfan. En alguns casos, explica, mascaretes i gels desinfectants s'havien retirat de l'ús general del personal per assegurar que el centre no es quedava sense.

Els pacients van arribar el dilluns 30 de març, i no va ser fins dijous dia 2 d'abril, explica la delegada sindical, que es van fer les primeres proves, «i van començar a sortir positius» de coronavirus. Aquell mateix dijous, de fet, dos dels pacients que s'havien derivat des de l'Hospital Sant Joan van tornar cap al centre sanitari després de donar positiu al CMQ.

«Ens hauríem pogut estalviar tot això»

Segons explica Nelida Brítez, divendres es van plantar davant del personal supervisor, a qui van assegurar que denunciarien per no permetre'ls fer servir el material de protecció quirúrgic. «Llavors van començar a treure material quirúrgic, i fins al dimecres següent no va arribar el material de protecció adequat», explica.

«Als zeladors i al personal de neteja els havien negat el dret de posar-se mascareta, i estan tots de baixa», afegeix Brítez. Una setmana després del trasllat dels pacients, la Covid-19 s'havia estès entre pacients i plantilla del CMQ afectant-ne una vintena entre personal i malalts. La situació actual afecta un 20% del personal sanitari del centre, al qual caldria sumar, apunta, la plantilla externa com, per exemple, la del servei de neteja.

Afegeix, encara que «hi ha gent que estava de baixa i se li ha donat l'alta sense fer-li les proves». «Si s'haguessin fet proves (als pacients) a la sortida de l'hospital o a l'entrada de la clínica, ens hauríem pogut estalviar tot això», sentencia la delegada sindical. És per això que, aclareix, que «la gent està molt enfadada i molt indignada».

Centre CMQ de Reus.
Imatge d'arxiu del CMQ de Reus | Laia Solanellas

Portaran les DPO als jutjats

Un altre motiu d'indignació per part de la plantilla és el pagament incomplet de les DPO. Els comptes del 2019 del CMQ s'han tancat contemplant que la plantilla rebi un 35,6% d'aquesta part del sou variable i condicionada per la situació econòmica del centre quan es tanca l'any comptable.

«Els treballadors estan indignats», explica Nelida Brítez. «Les DPO es paguen el 31 de març de l'any següent, i si no hi ha diners, ens han d'ensenyar els comptes», reclama basant-se en el conveni laboral. Segons apunta, és el conveni el que estableix que el comitè d'empresa ha de conèixer l'estat del balanç abans que el consell d'administració prengui una decisió en relació amb les DPO.

Admet que la situació actual és complicada, «no som insolidaris, ens fem càrrec de la situació», però recorda que el que es debat ara són els comptes del 2019. De cara a l'any vinent, en relació amb les DPO d'enguany, no descarten haver de patir una situació similar. Aquest dimecres s'havia de celebrar el judici en relació amb les DPO del 2017, que tampoc es van pagar completament.

Un judici que l'estat d'alarma ha ajornat fins al setembre. Tot i que no s'ha celebrat, la quantitat d'aquestes DPO s'ha aprovisionat, és a dir, s'ha reservat per si la sentència obliga l'empresa a pagar-les, una situació que s'ha produït cada vegada que la plantilla del CMQ, de l'Hospital Sant Joan o de Gecohsa ho han denunciat.

Aquest aprovisionament, segons algunes fonts, és el que hauria impedit cobrar íntegrament les DPO del 2019. Una situació que es podria repetir els pròxims anys perquè la situació d'aquest 2019 també es portarà als jutjats on, basant-se en els precedents, podria resoldre's novament a favor de la plantilla.