Edgar Fernández i el seu advocat, Carles Perdiguero, surten dels jutjats de Reus

Llibertat per a Edgar Fernández (CUP Reus) després de passar pels jutjats

Els Mossos d'Esquadra l'han detingut per portar-lo a declarar després d'haver ignorat les citacions judicials

ACTUALITZACIÓ 16.45 h

Edgar Fernández ha estat posat en llibertat després de passar a disposició judicial aquest dijous. Com era previsible, la postura de no acudir a les citacions judicials com a acte de protesta ha desembocat, aquest migdia, en la seva detenció. Un cop als jutjats, el regidor de la CUP de Reus s'ha acollit al seu dret a no declarar.

Quan ha sortit dels jutjats ha agraït el suport rebut per la vintena de persones que s'havien concentrat a la porta. «Tenim molt clar que de tots aquests processos, el càstig és precisament el procés judicial», ha recordat. Tal com s'ha defensat repetidament des de l'Esquerra Independentista, Fernández insisteix que «sabem a la perfecció que no hi ha absolutament res».

Acusen la Generalitat i els Mossos d'exercir repressió contra l'Esquerra Independentista

Un dels arguments per defensar-ho és l'arxivament, fa unes setmanes, d'una de les causes obertes. «És una construcció d'un relat perfecte per part dels Mossos d'Esquadra que a poc a poc, es va desmuntant», ha reblat. L'advocat d'Alerta Solidària que el representa, Carles Perdiguero, considera que la identificació de Fernández es va fer «de manera absolutament fantasiosa i, entenem nosaltres, incorrecta».

Destaca que no se li va atribuir cap conducta delictiva, i per tant creu que aquesta segona causa també s'hauria d'arxivar. La causa per la qual l'han portat als jutjats és la que es va obrir arran d'una de les manifestacions de la tardor del 2019. En concret la que va acabar amb el llançament d'una tanca contra el cordó dels Mossos que protegia la comissaria de la Policia Nacional a Reus.

Es van arribar a detenir quatre persones per aquell llançament, però cap d'ells és militant de l'Esquerra Independentista. En algunes de les compareixences sobre la qüestió, el mateix Fernández ha evidenciat que no han pogut ni arribar a posar-s'hi en contacte. En total hi ha més d'una vintena de persones imputades a la causa, entre les quals, el regidor de la CUP de Reus.

El jutjat d'Instrucció número quatre de Reus va obrir dues diligències diferents que s'han acabat unificant. Entre les persones concentrades hi ha hagut Laia Estrada, exregidora de la CUP a Tarragona i actual diputada al Parlament de Catalunya. Considera que el cas del regidor reusenc «exemplifica a la perfecció que hi ha una persecució no només del moviment independentista, sinó de militants concretes».

Ha subratllat, també, que a la causa hi ha la Generalitat de Catalunya personada com a acusació. «És injustificable que faci pinça amb l'Estat espanyol i se sumi a aquesta repressió del moviment independentista en comptes de defensar drets i llibertats», ha etzibat.

NOTÍCIA ORIGINAL 13.40 h

Detenen el regidor de la CUP Edgar Fernández per portar-lo a declarar

Els Mossos d'Esquadra han detingut, aquest dijous al migdia, el regidor de la CUP de Reus Edgar Fernández per portar-lo als jutjats. Després d'haver ignorat repetidament les citacions judicials, el jutge ho ha ordenat a la policia catalana en funcions judicials. Feia setmanes que Fernández esperava aquesta detenció temporal i, de fet, l'havia posat d'exemple del que qualifica de «guerra de desgast».

Vora dos quarts de dues del migdia, dos agents de la policia catalana l'han detingut al seu domicili, a Reus per posar-lo a disposició judicial. Des de la formació s'ha convocat de seguida una concentració de suport als jutjats per aquest mateix dijous al migdia.

El regidor de la CUP de Reus ha ignorat totes les citacions judicials que ha rebut per declarar en diverses causes. Es tracta d'una resposta habitual en els càrrecs de la formació, que volen mostrar la seva oposició al sistema judicial i a les dinàmiques policials. El protocol habitual estableix que, després d'ignorar la segona citació, la policia detingui la persona citada per portar-la als jutjats.

En aquest cas, Fernández ha ignorat fins a cinc citacions d'una mateixa causa. Sigui com sigui, quan la policia judicial porta la persona imputada, el jutge li pren declaració si aquesta opta per declarar i, seguidament, és posada en llibertat.

Es reactiven les causes obertes per les manifestacions del 2019

És el mateix procediment que ja s'ha seguit anteriorment amb el mateix Edgar Fernández, però també amb altres representants de la CUP a l'Ajuntament de Reus. Marta Llorens, Mariona Quadrada i Oriol Ciurana també havien optat per ignorar les citacions judicials quan van ser imputats. La citació judicial és per una de les causes obertes arran de les manifestacions del 2019.

La detenció de membres dels CDR acusats de terrorisme —que ha quedat en no res— i la sentència del judici contra el procés català van provocar diverses manifestacions. Algunes d'aquestes han acabat als jutjats arran de les denúncies i els atestats fets pels Mossos d'Esquadra. Una d'aquestes va quedar arxivada fa quinze dies, però la resta segueixen el seu curs.

Des de l'Esquerra Independentista consideren que aquests processos judicials oberts són part d'una «guerra de desgast» policial i judicial contra el moviment. Han destacat algunes situacions per evidenciar, des del seu punt de vista, la intencionalitat que hi ha darrere de tot plegat. Recorden que hi ha una segona causa oberta pels mateixos fets que investigava la causa que es va arxivar a mitjans de juny.

També subratllen que, en aquesta mateixa segona causa, s'imputa una noia que feia quatre mesos que no vivia ni a Reus ni a Catalunya quan van passar els fets. S'investiga el tall de vies fet a l'estació de trens de Reus el 23 de setembre del 2019. Edgar Fernández ha defensat repetidament que existeixen fitxers policials il·legals.

Segons exposa, els Mossos d'Esquadra no imputen les persones que cometen una acció que pot ser delictiva. El que es fa, defensa el regidor cuparie, és imputar persones prèviament identificades. D'aquesta manera, afegeix, es carrega el pes d'un procés judicial obert sobre les mateixes persones, sovint especialment implicades o destacades de l'Esquerra Independentista. Ara fa quinze dies afegia, de fet, que «les causes són un muntatge policial, no s'aguanten per enlloc».