El vestíbul del Teatre Bartrina ple de gom a gom pels actes de la Diada a Reus.

Reus reivindica «els presos i preses polítics i les exiliades i exiliats» durant la Diada

El consistori ha traslladat els parlaments al vestíbul del Teatre Bartrina però ha mantingut les ofrenes florals al Baluard

La pluja ha fet traslladar l'acte institucional de la Diada a Reus de la plaça del Baluard al vestíbul del Teatre Bartrina. Pel que fa al consistori, hi han participat tots els partits amb representació excepte Cs; la CUP ha optat per no ocupar el lloc que corresponia als membres del plenari. Al Bartrina també hi han fet acte de presència o ofrenes florals En Comú Podem Reus i cares conegudes del teixit associatiu local.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha recordat aquelles persones que, «per exercir la voluntat democràtica, són a la presó o a l'exili». També la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha volgut reivindicar «els presos i preses polítics i les exiliades i exiliats», i ha sentenciat que «estem tossudament alçats» perquè «sabem que la nostra lluita no és només nostra, sinó que és també la lluita pels drets civils i polítics».

Imatge de les ofrenes passades per aigua a Reus.
Imatge de les ofrenes passades per aigua a Reus. | Jordi Olària

 

Reivindicació del dret a l'autodeterminació

La glosa de la Diada l'ha fet Tània Verge, politòloga, activista feminista i encausada per haver format part de la sindicatura electoral del referèndum de l'1-O. Ha reivindicat el dret a l'autodeterminació, el feminisme i la justícia social, i ha recordat l'evolució viscuda en les reivindicacions de la Diada, «des del dret a decidir fins a la independència». Ha criticat durament el comportament de l'Estat no només en contra dels líders independentistes i centenars d'activistes, sinó també en relació a altres àmbits.

«Ha calgut suspendre la democràcia», ha reblat en relació a l'aplicació de l'article 155. Verge ha fet un repàs de casos en què s'ha considerat que l'Estat exercia la repressió i actuava de manera poc democràtica, com el cas d'Alsasua, i ho ha contraposat «a la carta blanca que s'ha donat als feixistes», i ha recordat que la fiscalia considera els grups nazis com a possibles víctimes de delictes d'odi i, per tant,  un col·lectiu mereixedor d'una protecció especial.

L'acte ha acabat amb El Cant dels Segadors a càrrec del Cor Mestral, acompanyat de tots els presents. A causa de la pluja s'ha optat per llegir, encara al vestíbul del Teatre Bartrina, la relació d'entitats que havien de fer una ofrena floral. Ofrena que posteriorment sí que s'ha fet, sota la pluja, a la plaça del Baluard.