Foto de família del sorteig de la Diada del Mercadal 2021

La Diada del Mercadal tindrà 600 persones de públic, però no es tancarà la plaça

Les entrades, gratuïtes, es posen a disposició del públic avui mateix

ACTUALITZACIÓ 20.45 h

La Diada del Mercadal comptarà amb 600 cadires per al públic, però es garantirà el trànsit al voltant de la plaça per als vianants. També es mantindran obertes les terrasses dels bars, que tornaran a ocupar, temporalment, l'espai que tenen delimitat habitualment, sense comptar l'ampliació permesa durant la pandèmia.

Aquest vespre s'ha sortejat l'ordre d'actuació al saló de plens de l'Ajuntament de Reus. La diada l'obrirà la Colla Vella Xiquets de Valls seguida dels Castellers de Vilafranca, els Xiquets de Reus, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Pel que fa a la distribució de les colles a plaça, s'organitzaran formant un arc a l'interior de la coca de la plaça del Mercadal. Vilafranca serà a l'altura del bar Déu n'hi dó i els Xiquets seran davant de l'Ajuntament. Seguirà la Vella de Valls a l'altura del carrer del Vidre, la Jove de Tarragona davant de Cal Navàs i els Capgrossos a l'altura de la farmàcia Monteverde.

600 cadires de públic repartides per la plaça

El públic quedarà repartit per la plaça de manera que tingui a prop almenys una de les cinc colles. A la coca de la plaça s'hi ubicaran les colles, i entre elles i les terrasses, les 600 cadires del públic. Qui tingui entrada podrà accedir a l'espai pel carrer Major, pel de les Carnisseries Vells o pel de Monterols.

La circulació per als vianants seguirà oberta a l'exterior de la plaça i les terrasses dels bars, també. Quedaran limitades, en aquest cas, a l'espai que tenen habilitat generalment. Alguns establiments han ampliat el nombre de taules fora de la marquesina arran de la pandèmia, però les retiraran per la diada de diumenge.

Pel que fa al funcionament de la diada, la primera ronda de castells serà simultània. Les cinc colles faran el primer castell alhora, un model que no serà igual a la segona ronda. En aquest cas les colles actuaran correlativament, segons l'ordre d'actuació.

El que sí que es manté, per agilitzar la diada, és que els segons de cada castell comencin a pujar quan els quarts de la colla anterior baixin. La tercera ronda seguirà, de nou, el mateix patró que la primera excepte si alguna colla hi vol fer un castell de vuit pisos. Pel que fa als pilars, la ronda final de qualsevol actuació, tornarà a ser conjunta.

Cada colla tindrà 15 minuts per cada ronda per fer el seu castell. Aquest vespre, al saló de plens de Reus, des dels Xiquets de Reus s'ha agraït la feina feta a tothom que ha fet possible la diada. Des dels tècnics, com els de l'Institut Municipal Reus Cultura, com a les colles per implicar-s'hi.

Les colles se centren en la recuperació de l'activitat

El cap de colla de la Vella de Valls ha recordat que, l'any 2017, en un dia com avui van anunciar que farien un castell de deu. Enguany, en canvi, s'ha limitat a anunciar, visiblement satisfet, que «diumenge vindrem a fer castells». En la mateixa línia s'ha mostrat el cap de colla de Vilafranca, afirmant que faran el millor que tinguin preparat. La resta d'intervencions tampoc han diferit gaire.

La cap de colla de Mataró ha afirmat que «sempre que hem vingut, hem vingut a fer la millor diada de la nostra història». Ha matisat, això sí, que el que importa de la diada d'enguany és, precisament, poder fer castells. El cap de colla de la Jove de Tarragona també ha destacat la situació de la qual ve el món casteller.

Ha recordat que ja han tingut la diada de Santa Tecla, però que la de Reus serà al primera que facin en un format més normal. Pel que fa als Xiquets, els cocaps de colla han afirmat que els de la camisa avellana també han enfocat la diada com a punt de retorn a l'activitat. El sorteig de l'ordre d'actuació s'ha fet aquesta tarda, poques hores després que es fes públic com aconseguir les entrades.

Els Xiquets de Reus començant a aixecar un castell a la plaça del Mercadal, amb altres colles a la pinya
La Diada del Mercadal tornarà, com tocava, aquest diumenge | Laia Solanellas

NOTÍCIA ORIGINAL 18.30 h

Les entrades es posen a disposició aquest dijous

Els Xiquets de Reus ja tenen els motors en marxa per la Diada del Mercadal d'aquest diumenge, 3 d'octubre. Aquest dijous al vespre s'anunciarà el dispositiu que s'habilitarà, com l'ordre d'actuació i la distribució de les colles a plaça. Aquesta tarda la colla amfitriona ha anunciat també que les entrades per assistir-hi estaran disponibles a partir de les nou del vespre d'avui a la plataforma de l'Ajuntament de Reus.

A hores d'ara es desconeix el dispositiu que s'ha dissenyat per dissabte. És evident que, malgrat que aquesta setmana puguin relaxar-se algunes restriccions, actes com les diades castelleres seguiran fent-se amb restriccions d'aforament. Serà aquest vespre quan es conegui, exactament, quant de públic hi haurà a la plaça i com quedarà distribuït.

La Diada del Mercadal serà la primera amb colles de diferents municipis d'aquesta represa d'activitat castellera. La cita té lloc cada dos anys i haurà aconseguit esquivar la pandèmia. El protocol elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i les autoritats pertinents permetrà que se celebri quan tocava, dos anys després de la darrera.

Les colles que hi prendran part també seran les mateixes que el 2019. Els Xiquets de Reus comptaran amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca. Aquest vespre, al saló de plens de l'Ajuntament de Reus, tindrà lloc el sorteig de l'ordre d'actuació.

També servirà per informar del dispositiu preparat i de la distribució de les colles a la plaça del Mercadal. El primer dels canvis, que ja s'ha fet públic, és el trasllat de la Diada de dissabte a la tarda a diumenge al migdia. Serà a la una quan comenci la diada i, previsiblement, durarà dues hores.