Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una desena de músics, sota l'ombra dels tendals, durant el ball de Lluïment del Seguici Festiu de Reus

Les músiques del Seguici Festiu de Reus ja tenen disc i llibre de partitures

Fa més de 20 anys de l'última edició d'un disc, i ara s'han actualitzat i aglutinat totes les partitures

La música del Seguici Festiu de Reus està d'enhorabona. Més de vint anys després de l'últim enregistrament, s'ha editat un disc amb les peces que ballen els Elements Festius. Aquesta vegada, a més, també s'han editat dos llibres amb les partitures d'aquestes peces.

L'acte de presentació al públic serà aquest dilluns mateix a la tarda, a dos quarts de vuit als Jardins de la Casa Rull. Aquest matí se n'ha fet la roda de premsa al mateix espai. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, assegura que l'edició dels llibres i el disc és la culminació d'una feina que «deixa empremta, fa història».

Des del punt de vista de Reus Cultura, explica, «ho entenem com una peça més que reforça el valor patrimonial d'aquesta Festa Major». L'últim enregistrament de les músiques del Seguici Festiu es va fer l'any 1998 i, des d'aleshores, ha crescut notablement. El disc i els llibres de partitures han anat a càrrec de l'Aula de Sons, que també ha sigut l'escola de formació per als músics tradicionals des de fa 25 anys.

Precisament en reconeixement d'aquesta trajectòria, la setmana passada es va aprovar atorgar-li la Menció Honorífica Municipal. L'edició del disc s'ha fet amb aportacions de l'Ajuntament de Reus, de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya. Adelaida Moya, subdirectora general de Cultura Popular de la Generalitat, considera que serveix per reivindicar «una feina de formigueta que sembla que passa desapercebuda, però que és molt important».

Ha subratllat la part pedagògica d'explicar i ensenyar a tocar els instruments tradicionals. Per part de l'Aula de Sons, Ferran Benach ha reivindicat l'equip de 40 persones que la formen. Tenien per objectiu celebrar els 25 anys «amb música», i l'edició del disc i els llibres els va semblar la millor manera de fer-ho.

És per això que ha agraït que les institucions s'hi hagin implicat. «No és un material de consum massiu, però s'ha de fer, és una aportació patrimonial», explica. L'impacte de l'Aula de Sons al món formatiu musical s'ha fet notar, segons ha plantejat.

Des del seu inici, afirma, el plantejament ha sigut pensar «que bé el dia que l'Aula de Sons desaparegui, perquè voldrà dir que tots els conservatoris tenen la música tradicional incorporada». Assegura, de fet, que «falta poc, creiem que passarà d'aquí a no gaire». Dani Carbonell, també de l'Aula de Sons, explica els llibres com l'exercici d'«agafar la Festa Major tal com sona avui en dia i tornar-la a escriure de nou».

«Fins ara toquem amb partitures que va escriure algú fa cent anys, que algú hi ha posat una segona veu i el timbal no sap ningú qui el té», apunta. Són partitures, en general, «que no té ningú o que tenen uns músics privilegiats tancades en un armari». Amb la publicació dels dos llibres «ja no és així, tenim les músiques tal com sonen avui en dia, les hem escoltat de nou i les hem escrit amb el llenguatge actual».

També s'han anat a buscar els músics que actualment, i des de fa anys, toquen amb els elements. Això ha permès traslladar en paper la banda sonora actual de la Festa Major de Reus. Després de recollir tot el material s'ha optat per editar dos llibres diferents.

Per una banda, el del Seguici Festiu, amb les formacions musicals completes i habituals. El segon llibre l'omplen les músiques del Seguici petit que són diferents que les que sonen en els seus homòlegs del Seguici Festiu. També hi ha els arranjaments per al Seguici Festiu en aquells casos en els quals la formació musical no és la completa.

Pel que fa al disc, Carbonell assegura que «ens ho hem passat molt bé gravant-lo». Una vintena de músics han enregistrat totes les músiques, amb tots els instruments que participen. A més, s'han enregistrat i incorporat els sons propis dels elements.

Des dels cascavells d'algunes danses fins al so dels Diables i les Galeres, o els cops dels Balls de Bastons i de Mossèn Joan de Vic. «Tenim una Festa Major molt rica, amb molts balls i amb moltes melodies», sentencia Carbonell. De fet, afegeix, «hem hagut de fer miracles perquè càpiga en un CD».

Tant el disc com els llibres es poden comprar a la Botiga de la Festa Major, ubicada al Castell del Cambrer. S'han editat 300 exemplars dels llibres, que es venen per 15 euros, i 500 còpies del CD, que tenen un preu de venda de 10 euros. El disc, a més, ha de quedar disponible a les principals plataformes musicals digitals entre avui i els pròxims dies.